La Spezia: Nevšední tip na poetickou dovolenou v Itálii

Zajímavosti

Itálie je země zasvěcená turismu, najdeme zde moře, hory, památky, výtečné jídlo i víno. A protože je zároveň dost veliká, dají se stále poznávat nová a pro nás neznámá místa. Jedním z nich je i provincie La Spezia.

Leží nedaleko hranic s Toskánskem, v nejvýchodnější části Ligurského moře, kde tvoří jakýsi úzký pás mezi mořem a vnitrozemskou pahorkatinou.

Prohlédnete si i originály od Tiziana

Ve stejnojmenném hlavním městě žije kolem 100 000 obyvatel. La Spezia nemá zase tolik památek, jak bývá obvyklé. Hrad Castello San Giorgio na vrcholu kopce byl sice založený už v roce 1262, ale mnohokrát obnovovaný, dnes v něm sídlí archeologické muzeum.

město La Spezia

Nejzachovalejší stavbou je kostel Santa Maria Assunta z 15. století, nejvýznačnější asi muzeum Amedeo Lia s vzácnou sbírkou umění, včetně děl Tintoretta a Tiziana, či námořní zbrojnice. Stará čtvrť ale láká k romantickým procházkám, zvlášť v podvečer.

město La Spezia

Najdeme tu i moderní architekturu, například obrovskou katedrálu Cristo Re od architekta Adalberta Libery (vejde se do ní až 2 500 věřících) a další zajímavé budovy v podobném duchu.

katedrála Cristo Re

Vydáte se po stopách slavných básníků

Za zmínku stojí i Záliv básníků. Pobývali zde totiž jedni z těch nejslavnějších – Shelley, Montale a Byron. Táhne se od města Lerici do Portovenere, písčité pláže střídají oblázkové. V této oblasti, obklopené rozeklanými útesy, je také spousta utajených jeskyní.

Podle některých archeologů by měly být prozkoumány, mohou skrývat četná tajemství. S tím se zatím nezačalo, možná kvůli dosti nejistému výsledku a práci v náročném terénu.

Záliv básníků

Vesničky stojí na útesech

Největší atrakcí provincie La Spezia v oblasti Ligurie je chráněný národní park Cinque Terre (v překladu Pět zemí). Tu netvoří, jak je jinak obvyklé, jen přírodní úkazy, i když divoké skalnaté pobřeží je zcela určitě unikátní, ale hlavně vesničky, které vypadají, že doslova balancují na okraji útesů.

Jsou to Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola a Riomaggiore. Až donedávna byly izolované od okolního světa, dodnes se k nim lze dostat jen pěšky, speciálním vlakem či po moři.

vesnice Vernazza

Milenci zde mají vlastní stezku

Každá je ale trochu jiná. Corniglia je přilepená ke skále ve výšce 90 m nad mořem, musí se jít po schodech (je jich 382) nahoru i dolů, umožňuje však nejlepší koupání ze všech. Nejvyhlášenější je pláž Spiaggia di Guvano v divoké přírodě s křišťálově průzračným mořem.

vesnice Corniglia

Největší vesnička je Riomaggiore. Tu spojuje se sousední Manarolou stezka milenců. Procházka po ní je romantická, jak stvořená pro zamilované páry, které jdou za ruku, poslouchají šumění moře a kochají se výhledem na ně.

vesnice Riomaggiore

Monterosso je rozdělena kopcem Cristoforo na starou část, nedotčenou civilizací, a na moderní obytné bloky a hotely (ubytování je všude velmi drahé vzhledem k atraktivitě místa). Vesničce Vernazza vévodí stará pevnost a křivolaké strmé úzké uličky se schody a skvělou atmosférou.

Díky obtížnému přístupu a dlouhodobé izolaci si všechny vísky uchovaly starobylý vzhled. S barevnými domky ve stráních a terasovitými vinicemi uchvátí každého návštěvníka.

vesnice Monterosso al Mare

La Spezia láká i na ostrůvky

O kus dál se nacházejí i tři malé ostrůvky – Palmaria, Tino a Tinetto. Nejoblíbenější je prvně jmenovaný se 186 metrů vysokým kopcem. Na Tinu je vojenská základna, takže veřejnost sem má přístup pouze 13. října, na svátek sv. Veneria. Ten je zde údajně pochován.

Nejmenší je Tinetto, má jen několik set metrů čtverečních. Kdysi na něm stával velký kostel s klášterem, jejichž ruiny tu najdeme dodnes. Provincie La Spezia v Itálii je prostě plná rozmanitostí…

Mimochodem – atraktivní města na skále můžete obdivovat také v Kalábrii.

Viadukt Millau

Viadukt Millau: Nejvyšší most Evropy stojí na jihu Francie

Věž větrů v Athénách po mnoha letech znovu ožila

Věž větrů v Athénách

Mohlo by vás zajímat

Burj Khalifa

Burj Khalifa: 15 zajímavostí, které možná nevíte o nejvyšší budově světa

Dovolenou ve Spojených arabských emirátech (SAE) si můžete zpestřit návštěvou nejvyšší budovy světa. Jmenuje se Burj Khalifa (Burdž Chalífa), je dominantou města Dubaj a dosahuje výšky 828 m. Postavená byla v letech 2004–2010, projektoval ji americký koncern Skidmore, Owings and Merrill LLP (SOM). Celkové náklady na stavbu činily 1,5 miliardy dolarů… Stačí se přímo v […]

Číst více

Dovolená

Dovolená ve Spojených arabských emirátech: Rady, tipy a informace

Poletíte s CK Blue Style do Spojených arabských emirátů (SAE)? Ať už si vyberete emirát Dubaj, Ras al-Khaimah, Fujairah, Ajman, Sharjah nebo Abu Dhabi, patrně si položíte následující otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si v Česku proměnit peníze? Čeho se vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co v SAE kupovat? […]

Číst více

Omán: 5 tajemných pevností, které potěší vaši dobrodružnou duši

Tipy na výlety v Ománu: Objevte 5 tajemných ománských pevností

Omán, země bohatá na historii a kulturu, skrývá za svými hranicemi více než 500 pevností, což z něj činí fascinující destinaci pro milovníky dobrodružství a historie. Každá z nich nese svůj vlastní příběh a odkazuje na slavné éry, kdy pevnosti hrály klíčovou roli v ochraně a prosperitě Ománu. Přinášíme vám tipy na výlety v Ománu […]

Číst více