Existuje řada jídel, jež vznikla buď jako experiment (sendvič, švédské stoly), nebo z nouze – třeba pizza či i u nás stále oblíbenější japonské sushi. Restaurací nabízejících tento pokrm, nazývaných familiárně „sušárny“, přibývá, ne vždy však mají patřičnou úroveň.

Obsahuje nišiki a sušinoko

Základem není syrová ryba, jak si někdy i kuchaři myslí, ale rýže. Ta musí být jen z druhu nišiki (kilo stojí tak 100 Kč), nikdy ne dlouhozrnná. Ještě teplá se spojí se speciální sladkokyselou omáčkou sušinoko a nechá se na páře 15 minut dojít.

příprava sushi

Je nutné, aby byla mírně lepkavá. Kromě bílé existuje i hnědá – je vzácnější a mnohem dražší a u nás na ni asi nenarazíme. Omáčka má jako základ rýžový ocet, třtinový cukr a sůl. Díky tomu má sushi nezaměnitelnou chuť, však také jeho název v přesném překladu znamená „kyselá rýže“. I když je považováno za japonskou specialitu, vzniklo zřejmě na území Číny.

levné sushi

V každé části Japonska chutná jinak

Ale teprve v říši vycházejícího slunce se prosadilo, první zmínky sahají do roku 718, kdy tam byla – asi z náboženských důvodů – zakázána konzumace masa kromě rybího. Sushi se stalo populárním u rybářů a venkovanů, prostě u chudých vrstev.

sushi

Původně se ovšem do rýže balily solené ryby, aby se konzervovaly, používala se metoda kvašení. Až po nějaké době Japonci zjistili, že dohromady chutnají výborně, ale kdo na to přišel, to se neví. Časem se recepty upravovaly a každá část země má místní speciality.

Připravovali je vždy kuchaři, tradovalo se, že ženská ruka rybu znehodnotí, a vyvíjely se postupně. Nigiri sushi, jedna z nejvěhlasnějších, vznikla až v 19. století v Tokiu.

sushi

Dokonale zapadá do kategorie Zdravá výživa

Zhruba v té době tento pokrm zpopularizoval jistý Hanaya Yohei. Vymyslel nové variace a přišel s prvním fastfoodem, kde je připravoval pouze z čerstvých, syrových ryb. Pro Evropany pokrm ale zůstával neznámým. Boom nastal až koncem minulého století, i díky propagaci zdravé výživy, do které bezesporu patří, je totiž zdrojem kvalitních bílkovin.

sushi

Obsahuje rovněž množství nenasycených kyselin, jódu, proteinů, minerálů, naopak má málo tuku a kalorií. Možná i díky sushi se Japonci dožívají velmi vysokého věku. Důležitým, ale na západě někdy opomíjeným pravidlem je, že se na vrstvu rýže nanese velmi tenká vrstvička pasty z křenu wasabi, která ještě zvýrazní chuť.

různé druhy sushi

Dříve sushi znali hlavně návštěvníci divadel

Došlo i k „inovacím“. Dnes se k výrobě (většinou ale mimo Asii) používají také sépie, krevety, chobotnice, kaviár, losos, mořské řasy, houby, avokádo a zelenina. Proměnou prošel i tvar. Oblíbené jsou teď rolky, jakési plněné válečky, nebo se z rýže zformuje koule. Méně známé je inari sushi, kdy je náplň zabalená v taštičce z tofu.

sashimi

Nebo také temaki sushi, plněný kornoutek z mořské řasy a dalších ingrediencí, něco jiného je pak sashimi, ze syrových ryb naaranžovaných na talíři, nikoliv zabalených v rýži. Sushi se zkrátka daří a málokdo si vzpomene, že se kdysi podávalo hlavně jako malé občerstvení pro divadelní publikum o přestávkách…

sushi a sashimi

Comments are closed.