Nejbizarnější islandský pokrm hákarl, vyrobený z masa žraloka grónského, dále slavnostní tabuli zvanou Þorramatur a pálenku Brennivín jsme vám už představili. Nyní se pojďme pokochat pohledem na další speciality, které nabízí islandská kuchyně.
Sušená treska připomíná brambůrky
Silně zapáchající hákarl je běžně k dostání v supermarketech, mnohem přijatelnější je ale hangikjöt, v překladu „zavěšené maso“, hlavně jehněčí a skopové, vyuzené a nakrájené na plátky.
Rybí variantou je harðfiskur z tresky skvrnité. Maso z ní je hodně vysušené, přikusuje se u televize, podobně jako u nás brambůrky. K uzení se používá bříza či sušený ovčí trus.
Zavděčí se vám chlebové placky?
Oblíbeným jídlem je slaneček nakládaný v různých omáčkách (rajčatové, hořčičné atd.). Jí se hodně o Vánocích. Islandská kuchyně má v zásobě i výtečné polévky. Jsou husté a syté, hlavně humří a jehněčí.
Specialitou je lundi, mořský pták, chuťově připomíná telecí játra.
Skoro ke všemu se jí hutný žitný chléb rúgbrauð a flatkökur – nekynuté chlebové placky pečené na kameni.
Islandská kuchyně zahrnuje i lékořici
Islanďané si potrpí i na sladké. Mají rádi koblihy kleina, smažené tradičně na skopovém loji, nebo skyr – v podstatě ochucený měkký sýr, podobný jogurtu či tvarohu.
Milují zmrzlinu s různými příchutěmi a polevami a lékořici ve všech podobách – jako želé, tvrdé bonbony, obalovanou v čokoládě, ve sladké polevě a dokonce v krustě ze soli.
Už víte, co ochutnáte jako první, až se vydáte na zájezd na Island?