Ačkoli odborníci na zdravou výživu a dietologové považují smažené bramborové lupínky neboli chipsy za naprostou pohromu, přesto patří k nejoblíbenějším pochoutkám na světě.

Kuchař se prostě naštval

George Crum, jehož otec byl Afroameričan a matka pocházela z indiánského kmene Huronů, byl kuchařem v luxusním hotelu Moon’s Lake House u města Saratoga Springs (mapa) ve státě New York. Chipsy se zrodily pod jeho rukama v reakci na stížnosti jednoho nespokojeného zákazníka.

George Crum s chotí

Ten opakovaně vrátil objednané opečené brambory s tvrzením, že jsou příliš tlusté. Cruma to natolik pobouřilo, že další brambory nakrájel na plátky tenké jako papír, osmažil je na oleji a osolil. Oproti jeho očekávání však pokrm zákazníka nadchnul. Stalo se tak 24. srpna roku 1853.

Saratoga Chips

Dostaly jméno Saratoga Chips

Restaurace brambůrky zařadila do svého menu a z Cruma se stal uznávaný kuchař. V roce 1860 si dokonce otevřel i vlastní restauraci Crum’s House. A sláva jeho výtvoru, kterému se začalo říkat Saratoga Chips, se šířila po Spojených státech a následně po celém světě.

Saratoga Chips

George Crum svůj produkt nabízel pouze v restauraci, v obchodě začal chipsy prodávat až v roce 1895 William Tappendon z Clevelandu. První celonárodně známou značkou brambůrek se ve Spojených státech stala Lay’s, již založil roku 1932 Herman Lay.

Saratoga Chips

Hitem jsou octové chipsy

Objevují se stále nové a nové tvary i příchutě, změn doznává i balení, jež má zajistit, aby si brambůrky zachovaly co nejdéle čerstvost i křupavost. Klasikou jsou chipsy sýrové, šunkové či cibulové, ale ve Velké Británii frčí i octové.

chipsy

Comments are closed.