První zmínku o whisky nalezneme v královských pokladních svitcích z roku 1494, kde stojí: „Povoluje se osm bollů sladu fráteru Johnu Corovi na výrobu akvavitu.“ Tento příkaz dal skotský vládce Jakub IV. a týkal se kláštera Saint Andrew’s, kde se sluhové Boží zabývali výrobu skvělého nápoje, a nebyla to bezvýznamná zakázka!
Jeden boll vážil asi 150 kg, akvavit, z latinského aqua vitae, pak znamenal vodu života, jak se ve středověku označovaly pálenky, jimž byly připisovány léčivé účinky.
Farmáři měli jasnou volbu
Keltské synonymum je Uisge Beatha, během staletí se změnilo na usky, a to už byl jen krůček k whisky. Je ovšem možné, že ji vyráběli mnohem dřív skotští farmáři.
Ti se totiž často museli potýkat s tím, jak při úrodné sklizni naložit s přebytky ječmene. Přetvořit ho na alkohol byla jedna z těch nejjednodušších možností.
Přidává se do omáček i paštik
Whisky postupně přestala být pro Skoty pouhou lihovinou, stala se součástí jejich kultury a zároveň pomáhala zpříjemnit drsný život na Skotské vysočině. Její kvalita se zvyšovala díky lepší technologii výroby i svérázným experimentům, které chytří Skotové zkoušeli. Mezi ně patřilo rovněž její využití formou přísady do jídla.
Na rozdíl od ostatních lihovin nikoliv na flambování (to sice dodá jistou chuť, ale bývá spíš efektním vyvrcholením), whisky se přidává přímo do pokrmů, hlavně do omáček a paštik. Pochopitelně v menším množství, ale přesto konzumenta překvapí výrazným aroma, které ovšem nepřehluší vůni a chuť masa, ale naopak je zvýrazní…
Exkluzivní recepty s whisky
Následující recepty jsou exkluzivní, získané přímo ze skotské palírny Grant’s, a jejich původ spadá ještě do předminulého století, kdy se s přípravou jídla nespěchalo. Tudíž jsou sice náročné na čas, ale traduje se, že kromě výtečných chuťových účinků mají i afrodiziakální, tudíž efekty po jídle mohou být různorodé…
1/ Kachní prsa s borůvkovou omáčkou, mandlovými kroketami a houbovým ragú
Kachní psa
Kachní prsa 4 ks
Tymián 1 větvička
Pomerančová kůra 5 g (cca 1 kávová lžička)
Whisky 20 g (cca 1 polévková lžíce)
Olej 50 g (cca 5 polévkových lžic)
Postup:
Bylinky nakrájíme nadrobno, smícháme s olejem, whisky a pomerančovou kůrou, marinádou potřeme maso, dáme nejméně na 12 hodin do chladu. Prsa zprudka opečeme, lehce osolíme a pečeme ve středně vyhřáté troubě 15 až 20 minut – musí zůstat růžová.
Borůvková omáčka
Borůvky čerstvé či mražené 100 g
Drůbeží fond 100 g
(Silný vývar z kuřecích kostí, kořenové zeleniny, jedné menší cibule, divokého koření a tymiánu)
Víno červené 100 g (cca 1 deci)
Med 20 g (necelá polévková lžíce)
Whisky 20 g (cca 1 polévková lžíce)
Olivový olej 30 g (cca 3 polévkové lžíce)
Postup:
V kastrůlku se silným dnem svaříme víno asi na třetinu objemu. Přidáme med, borůvky a krátce podusíme. Potom přidáme drůbeží fond a procedíme přes hustý cedník. Omáčku nalijeme zpět, přidáme výpek z prsou a zvolna vaříme do medové hustoty. Nakonec přidáme whisky a olej a pak jen krátce povaříme.
Houbové ragú
Houby čerstvé 200 g
Kapusta 100 g
Cibule červená 100 g
Olivový olej 30 g (cca 3 polévkové lžíce)
Sůl a drcený kmín dle chuti
Postup:
Kapustu nakrájíme na širší nudle, krátce ji spaříme v osolené vodě a necháme okapat. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme ostatní ingredience, pozvolna pak stáhneme z ohně, aby houby nepustily mnoho šťávy.
Aranžmá na talíři:
Okolo okraje nalijeme borůvkovou omáčku, do středu dáme ragú, na které vkusně naaranžujeme plátky nakrájených prsíček. Jako příloha jsou nejlepší mandlové krokety z bramborového těsta.
2/ Timbálek z játrové paštiky s meruňkovou omáčkou a ořechovými toasty
Timbálek
Játrová paštika 400 g
Zakysaná smetana 200 g (necelý hrnek)
Whisky Grant’s 20 g (cca 1 polévková lžíce)
Sůl dle chuti
Želatina 4 plátky
Postup:
Paštiku vyšleháme se zakysanou smetanou do hladka, přendáme do kovové misky, tu položíme do vlažné vody. Směs lehce nahřejeme, přimícháme nabobtnalou želatinu (plátky ponoříme do studené vody asi na 10 minut, pak ji slijeme a necháme okapat). Mícháme do hladka a hmotu plníme do timbálku a necháme 12 hodin ztuhnout. Před podáváním ho nahřejeme pod tekoucí vodou, vyklopíme a z třetiny vykrojíme výseč.
Meruňková omáčka
Meruňky čerstvé 120 g
Víno bílé 100 g (cca 1 deci)
Med 40 g (cca 1 polévková lžíce)
Whisky 20 g (cca 1 polévková lžíce)
Olivový olej 30 g (cca 3 polévkové lžíce
Jablečný ocet 3 g (cca 1 kávová lžička)
Postup:
Víno svaříme s medem, přidáme meruňky, špetku soli a vaříme do měkka. Poté propasírujeme přes jemné síto, přimícháme olej, whisky a krátce povaříme.
Ořechové toasty
Ořechový chléb 50 g
Postup:
Chleba nakrájíme na co nejtenčí plátky a usušíme v troubě do křupava. Na ozdobu můžeme přidat pár meruněk.
Přejeme dobrou chuť!