Maple syrup, tedy tmavý či nazlátlý javorový sirup, který slouží jako přírodní sladidlo, dělají se z něj citronáda i zmrzlina, nejrůznější sladkosti i polevy na sladká jídla, ale také se přidává třeba do piva, je neodmyslitelně spojený s Kanadou. Vyrábí se totiž z mízy kanadského javoru a celosvětově největším centrem jeho produkce je provincie Québec.
Objevili ho kanadští indiáni
Tradice javorového sirupu sahá daleko do historie. Podle dávných legend jednou kterýsi z indiánských válečníků zasekl v hněvu tomahawk do kmene javoru. Shodou okolností se šťáva vytékající ze stromu dostala do vědra s vodou, a když v té vodě následně válečníkova žena uvařila maso, překvapila všechny jeho chuť. A tak byl objev na světě.
Zda to skutečně proběhlo zrovna takhle, jisté není. Historicky je však doloženo, že se indiáni v Kanadě naučili získávat hustou sladkou tekutinu z kmenů určitých odrůd javoru dávno před příchodem Kolumba.
Hadičky šetří čas
V období února a března navrtávali kůru na kmenech stromů a mízu sbírali do dřevěných nebo hliněných nádob. Javorový sirup v těchto nádobách vařili pomocí kamenů, které nahřívali v ohni a pak je kladli přímo do surové šťávy.
To byl postup zdlouhavý, není divu, že později osadníci začali javorovou mízu zahřívat ve velkých kovových hrncích přímo nad ohněm. V dnešní době je proces ještě více zrychlen a míza se ze stromů odsává speciálními hadičkami. K tomu, aby byl vyroben jediný litr sirupu, je zapotřebí zhruba čtyřiceti litrů mízy.
Proč je dobré pít javorový sirup?
Javorový sirup má řadu předností z hlediska našeho zdraví. Obsahuje kvalitní přírodní cukr a množství minerálních látek (železo, vitamin B a vápník či další stopové prvky v závislosti na tom, v jaké půdě a na jakém místě stromy rostou). Javorový sirup bývá doporučován i lidem trpícím cukrovkou, nebo podstupujícím odtučňovací kúru. Je ale prý účinný i při léčbě mykóz.