Míchané nápoje v dnešní době frčí a dávno neplatí, že jsou dámskou záležitostí. Naopak – pro mladší i střední generací se koktejly staly téměř symbolem životního stylu.
Anglické slovo cocktail se skládá ze dvou částí – cock (kohout) a tail (ocas). Jak spojení vzniklo, je záhadou, nejrozšířenější verze ho dává do souvislosti s oblíbenými kohoutími zápasy na Divokém západě.
Za všechno údajně může ocas
Majitelé vítězů, náležitě hrdí na své „drůbeží bojovníky“, v salonu bouřlivě oslavovali jejich úspěch. Jeden nápaditý barman ve snaze zvýšit konzumaci prý vymyslel zajímavý trik. Smíchal ve vysoké sklenici různé nápoje tak, aby k sobě chuťově ladily a zároveň odpovídaly barvě peří v ocasech vítězů. Měl s tím pochopitelně velký úspěch a nový drink byl na světě.
I když tento příběh nemusí být pravdivý, alespoň se hezky poslouchá. Masivnímu rozmachu míchaných nápojů ovšem paradoxně nejvíc pomohlo zavedení prohibice – v letech 1914 až 1933.
Koktejly proslavil také James Bond
Byly zavřeny bary v celých Spojených státech amerických, což mělo za následek, že mafie otevírala tajné, kam směli jen „členové“. Po skončení zákazu pití alkoholu jich bylo třikrát víc než před jeho zavedením! K zamaskování při kontrole se lihoviny nejdřív podávaly v hrnečku od kávy, ale brzy se přišlo na to, že je lze mnohem lépe skrýt do limonády či jiného nealkoholického nápoje.
Nejvíc se k tomuto účelu hodila bezbarvá vodka, pro Američany nejprve neznámý nápoj. Nicméně její kombinace se zázvorovou limonádou si podmanila nejen je, ale i celý svět. Obliba míchaných nápojů v USA gradovala, staly se součástí místní kultury. Bloody Mary či Vodkatini, proslavený filmovou hláškou Jamese Bonda: „Protřepat, nemíchat!“, už patří mezi kultovní.
Likéry zachutnaly hlavně dámám
I když je vodka díky neutrální chuti pro koktejly jako stvořená, v podstatě neexistuje žádný alkohol, který by barmani díky své nápaditosti nedokázali využít.
Oblíbený je bílý karibský rum, z toho se dělá populární Daiquiri, dále vermuty – pro hořkosladkou chuť výtečně ladící s ovocem, a gin, zásluhou jalovcové „příchuti“. Základem sladších – spíš opravdu dámských – drinků jsou likéry (Baileys, Griotka aj.) A došlo rovněž na šampaňské či koňak – i přes odpor konzervativních konzumentů, jimž šlo o zachování ušlechtilosti těchto moků.
Přidává se smetana i piškoty
Pokud jde o další suroviny, koktejly vyžadují led, ať už v podobě kostek či tříště. Bez něj to prostě nejde, stejně jako bez ovoce (ananasu, jahod, pomerančů aj.) či nealkoholických nápojů. Z nich hraje prim grenadina (opravdová, z granátových jablek, ne soda se šťávou!), limetová šťáva, limonáda, kola, veškeré druhy ovocných džusů, sirupy, mléko a sladká smetana.
Používá se i zelenina, šlehačka, čokoláda, zmrzlina, vaječný bílek, piškoty, různé druhy aromatického koření – máta, muškátový oříšek, vanilka, skořice a hřebíček.
Během plesů jdou koktejly na dračku
Hlavní sezóna míchaných drinků je v létě, kdy osvěží, či naopak v zimě, kdy vrcholí plesová sezóna. I u nás, přestože za socialismu koktejly téměř neexistovaly, byl kdysi na bálech hodně populární gin fizz. Smíchání pestrého obsahu dráždí chuťové buňky. Koktejly se mají pít pomalu, užívat si. Zrádné je, že v nich alkohol není moc cítit a je snadné to s nimi přehnat, ráno pak nebývá nejveselejší…