Nejnebezpečnější sýr světa se jmenuje casu marzu a pochází ze Sardinie

SardinieDestinaceChutě světaItálie

Láká vás dovolená na Sardinii? Kromě nádherných pláží, azurově průzračného moře, malebných vesniček posázených v překrásné krajině v horách i na pobřeží, je tento italský ostrov známý i pro jedinečné produkty své prastaré kulinářské tradice. Pravděpodobně tím nejznámějším z nich je sardinský sýr casu marzu. Dlužno dodat, že v dobrém i ve zlém!

Sardinie má v současné době zhruba 1,5 milionu obyvatel a leckdo by si mohl myslet, že člověk je nekorunovaným, avšak nesporným vládcem ostrova. Při bližším pohledu je však zřejmé, že situace není ani zdaleka tak jednoznačná. Společná populace ovcí a koz totiž lidi převyšuje více než dvojnásobně!

Sardiňané však nežijí ve strachu z toho, že by se jejich čtyřnozí sousedé pokusili využít své početní převahy a zmocnit se definitivně vlády nad ostrovem. Naopak! Těchto roztomilých sudokopytníků si váží, a dokonce se dá říct, že všechny tři druhy společně žijí ve vzájemné symbióze. Kde jsou totiž ovce a kozy, tam je mléko. A od mléka je již jen malý krůček k sýru. V horských oblastech Sardinie tento malý krůček udělali již před tisícovkami let a my si díky tomu můžeme i v dnešní době pochutnávat hned na několika typicky sardinských druzích sýra…

…a pohoršovat se nad některými dalšími.

O většině sardinských sýrů by se dalo říct, že jsou jsou spíše ostřejší chuti i vůně, ačkoli se samozřejmě najdou výjimky. Kromě casu marzu, kterému se budeme věnovat v dnešním článku, se na Sardinii vyrábějí například i sýrové dezerty, například pardula nebo seada. Ale o těch zas někdy jindy. Teď už nás čeká…

Casu Marzu

Ti z vás, kteří o casu marzu již slyšeli, vědí, co je čeká. Ti, kteří slyší tato zlověstně znějící slova poprvé, by si pro několik dalších řádků měli připravit pevné nervy a silný žaludek. Připraveni? Tak jdeme na to.

Casu marzu, casu modde nebo casu cundhídu (v překladu shnilý sýr) je totiž jinak také známý jako sardinský červí sýr. Vzniká tak, že se ovčí sýr typu pecorino sardo záměrně infikuje larvami mušky sýrorodky drobné. Ty si následně pochutnávají na tucích, které jsou v sýru obsaženy a dále ho fermentují až do fáze, kdy hovoříme spíše o jeho dekompozici či hnilobném rozkladu.

Sýr však tímto procesem získává extrémně jemnou texturu a sliny larev mu údajně navíc dodávají jedinečnou chuť. Ta je popisována jako „smetanová a kořeněná zároveň“ a Sardiňané na ni nedají dopustit. Inu, proti gustu…

Dobře. Ale kam pak s nimi?

Pokud se nyní možná pohoršeně ptáte, jakým způsobem larvy ze sýra Sardiňané před jeho konzumací odstraní, připravte se na ten asi největší šok.

Neodstraní. Casu marzu se konzumuje rovnou s nimi.

Věc se má dokonce tak, že sýr se považuje za vhodný ke konzumaci pouze pokud jsou larvy ještě živé. V době ideální zralosti tak bývá sýr doslova zamořen tisícovkami larev.

Máte pocit, že už to nemůže být horší? Může. Larvy sýrorodky drobné mají totiž zajímavou schopnost, a to vymrštit se při ohrožení do výšky až 15 cm. Je tedy zvykem, že strávníci nad svým soustem musí držet nataženou dlaň, aby jim jejich pokrm neskákal všude kolem. Máte-li k těmto tvorům podobně vřelý vztah jako autor článku, již máte mnohem lepší představu o tom, jak by asi mohla vypadat taková odpolední svačinka v pekle.

A přece to jde i bez nich!

Naštěstí existují způsoby, jak si sýr vychutnat bez veselého hopsání těchto neposedných spolustolovníků. První z možností je casu marzu na nějakou dobu zmrazit, což larvy bezpečně zahubí. Druhou možností je zabalit sýr do papírového sáčku tak, aby bylo zamezeno přístupu vzduchu. Dusící se červíci začnou vyskakovat a narážet do stěn sáčku, což způsobuje snadno slyšitelný zvuk podobný ťukání. Jakmile ťukání ustane, můžete se pustit do jídla.

Casu marzu si naštěstí nejspíš nedáte…

Ani když už seberete veškerou odvahu a odhodláte se casu marzu vyzkoušet, nemáte vyhráno. Protože nesplňuje zdravotně-hygienické standardy EU, byl jeho prodej zakázán a ač k němu nadále dochází, je trestán vysokými pokutami. Pokud se ptáte proč, zadejte do vyhledávače nemoc jménem pseudomyiáze. Anebo raději ne. Stačí když budete vědět, že casu marzu drží prvenství v Guinessově knize rekordů jako nejnebezpečnější sýr celého světa.

Pokud jde o nás, jeho konzumaci vám určitě nedoporučujeme. Je to však další fascinující střípek sardinské jedinečné kultury a jako takový ho musíme i brát. Naštěstí mají na Sardinii spoustu jiných dobrot, takže se nemusíte bát, že byste během své dovolené na tomto čarokrásném ostrově měli hlad. Ochutnat můžete například skvělé sardinské víno.

Karkade aneb nápoj faraonů

Karkade: Osvěžující ibiškový nápoj, který si oblíbili již egyptští faraoni

Víno ze Sardinie: Zázrak zrozený ze slunce, moře a panenské půdy

Mohlo by vás zajímat

Maledivy –⁠ pláže, které musíte vidět

Maledivy –⁠ 7 pláží, které musíte vidět

Maledivy, často označované jako ráj na Zemi, jsou známé svým krásným azurovým mořem a bohatým pestrobarevným podmořským životem. K tomu však náleží i krásné pláže s jemným bílým pískem obklopené palmami, které jsem každoročně lákají turisty z celého světa. Těžko totiž budete na světě hledat krásnější! A jaké z nich si tedy určitě nenechat ujít? […]

Číst více

Kavo Paradiso

Kavo Paradiso: Pláž na jihu ostrova Kos skýtá únik před civilizací

Řecký ostrov Kos patří k nejoblíbenějším evropským destinacím, v nichž lze strávit klidnou a pohodovou letní dovolenou. Pokud se rozhodnete pro čtyřhvězdičkový hotel s praktickým režimem all inclusive a přilehlou pláží, budete mít vše zajištěné. Proč ale nepodniknout výlet spojený s koupáním a sluněním na neorganizované části pobřeží? Vydejte se na poloostrov Kefalos, konkrétně na […]

Číst více

Sorrento

Sorrento: Krásné italské město, které opěvoval i Karel Gott

Sorrento patří bezesporu k nejznámějším i nejkrásnějším letoviskům v Itálii. Leží asi 50 km od Neapole. I když není velké (asi 17 000 obyvatel), turistický význam z něj dělá v podstatě velkoměsto. Share Tweet Email

Číst více