Srílanská jídla jsou různorodá, vždy pálivá, ale výtečná. Jejich pestrost je dána hlavně tím, že místní gastronomii ovlivňovala spousta koloniálních mocností, které se zde vystřídaly ve vládě od šestnáctého století, nejvíc sousední Indie. Najdeme zde i pokrmy, na nichž si pochutnávají Malajci, Portugalci, Nizozemci, Arabové i Angličané, ti zemi dali také bývalý název Cejlon, pod kterým si ho pamatují hlavně starší.

Přeloženo ze sanskrtu znamená „lví krev“, vychází ze jména Sinhala, původních obyvatel, kteří zde stále žijí. Protože lvi na Srí Lance nikdy nežili, obvykle se předpokládá, že jde o odkaz na lvího muže, hrdinu, podle pověsti dědečka prvního krále Vidžáji. Ale zpět k tématu srílanská jídla.

srílanská jídla

Pro turisty většinou vaří méně pálivou verzi

Klíčovou potravinou, od níž se skoro vše odvíjí, je rýže. Důležitou součástí jsou i kokosové ořechy a především spousta druhů všech možných koření, tím je už dlouhá staletí země vyhlášená a patří k jeho největším producentům a vývozcům.

Nepsaným „králem“ koření je kari. Přidává se (snad kromě čaje, který je také proslavený) úplně do všeho včetně masa, ryb, fazolí a zeleninových jídel. Nejde ale jen o to nasládlé, co známe u nás.

Místní bývá dost pálivé, což je typická vlastnost všech zdejších jídel. Kuchaři v restauracích na Srí Lance obvykle také vaří dvě verze, jednu pro domorodce a pak mnohem méně ostrou určenou turistům.

Ovšem i po této úpravě se najde dost našinců, co se bude po skončení oběda či večeře shánět po minimaxu a litovat toho, že nemají to, čemu naše babičky říkaly „plechové huby“…

jídlo z kari

K rychlému zahnání hladu slouží short eats

Jako u každého ostrova je běžné, že v jídelníčku hrají velkou roli mořské plody, oblíbený je hlavně makrelovec skvrnitý, chuťově hodně podobný tuňákovi, dále parmice, pražma a žralok.

Nesmějí scházet humři, krabi, kalamáry, krevety, zejména „obří“ ze zátoky Negombo. Jejich úprava je obvykle jednoduchá, pečou se či grilují s citrónem nebo česnekovou omáčkou.

Existuje ovšem i hodně pikantní rybí kari, nebo naopak kyselé, ambul thiyal, kam se přidávají nakyslé (jsou i sladké) plody goraka, jde o ovoce velikosti pomeranče s tvarem dýně.

Turisté hodně vyhledávají levné „short eats“ ve stáncích zvaných kadé. Jde o různé taštičky a rolky plněné masem či zeleninou, masové či zeleninové karbanátky i hamburgery. Ty se sem dostaly v rámci globalizace, místní je „nemusí“, nepatří ani omylem mezi typická srílanská jídla.

stánek kadé

Nejznámějšími omáčkami jsou čatní a sambal

Nedílnou součástí všech jídel jsou omáčkyčatní (ostrá směs ovoce, zeleniny a koření) a sambal (u ní převažují chilli papričky). Další často obsahují kokosové mléko, podávají se v mističkách, u dražších pokrmů jich klidně může být i patnáct. Běžně se k masu přidává taktéž zelenina, pórek, lilek či jedlý ibišek (okra).

chlebovník různolistý

Ale také ovoce. Třeba žakie (chlebovník různolistý), je nasládlý a osvěžující, oblíbenou přílohou jsou sladké brambory, mallung (zelenina s kokosem) či papadam (oplatka z mouky a fazolí).

mezi srílanská jídla se řadí i papadam

Mezi srílanská jídla se řadí i uttapam

K snídani se často podávají hoppery, tenké palačinky, nebo spíš smažené placky z těsta z rýže a kokosového mléka. Mají tvar misky, mnohdy se do nich přidává jogurt, med nebo třeba vajíčko.

hoppery

Mezi další populární srílanská jídla patří pittu, směs rýže, mouky a strouhaného kokosu, vařená v nádobě z bambusu, která má tvar válečku (pozor nezaměnit s ittu, to je rýže), a lamprais – jde o variaci na holandské karbanátky frikadeller, podávané v listu banánu.

mezi srílanská jídla patří i pittu

Oblíbená je „indická pizza“ uttapam, jen těsto není z mouky, ale z rýže a fazolí, a je tlustší. Pro ty, co by chtěli místní kuchyni vyzkoušet v pohodlí domova, přidáváme recept z u nás dostupných surovin.

uttapam

Recept na pol sambol

Ingredience

3 šálky mletého kokosu, 2 lžíce chilli, 1 lžička čerstvě vymačkané šťávy (nejlépe z citrónu či grepu), 1 lžička mletého černého pepře, dále sůl, půlka červené cibule, může se přidat i mleté rybí maso, cca 2 lžíce.

pol sambol

Postup

Chilli, pepř, cibule a ryby se utřou v misce, aby tvořily pastu. Pak se přidá kokos a citrónová šťáva, vše se pořádně promíchá. Jako příloha je nejvhodnější čerstvá bageta nebo toustový chléb.

Přejeme dobrou chuť!

Comments are closed.