Japanese Cotton Cheesecake, nebo také Japanese Soufflé Cheesecake, česky Japonský tvarohový dort – tento moučník se v poslední době stal oblíbeným i nás, a to nejen proto, že se skládá jen ze tří ingrediencí a příprava zabere tak čtvrthodinu, ale i díky netypické, ale zato skvělé chuti.
Na úvod je potřeba varovat ty, co milují těžké a přeslazené šlehačkové dorty, jim asi příliš chutnat nebude. Japonský tvarohový dort je spíš mírně, ale příjemně nakyslý a zároveň hezky nadýchaný.
Japonský tvarohový dort vyžaduje vodní lázeň
Jsou k němu potřeba pouze tři věci – tvaroh (nebo kvalitní smetanový sýr), vejce a máslo. Správně by měly mít pokojovou teplotu, takže by se měly tak dvě hodiny předem vytáhnout z lednice.
Oddělené a posléze do těsta přidané vaječné bílky udělají Japonský tvarohový dort načechranějším. Základem je pečení ve vodní lázni. Co to znamená? Je to podobné, jako když vaříme pudink, aby se nepřipálil – ve dvou nádobách, kdy ve spodní je voda a v horní mléko. Pro nejlepší chuťový zážitek je dobré moučník, populární nejen v Japonsku, nechat pár hodin odstát.
Recept pro celou rodinu
Chcete si Japonský tvarohový dort vyrobit doma? Není na tom nic složitého, určitě to zvládnete.
Ingredience:
3 vejce
120 gramů bílé čokolády (můžete použít i tmavou)
120 gramů tvarohu (případně nesoleného smetanového sýru)
Postup:
Oddělte bílky od žloutků, bílky dejte do lednice.
Troubu předehřejte na 170 stupňů.
Roztavte čokoládu, poté ji nechte vychladnout a přidejte tvaroh (nebo sýr) a žloutky. Vše promíchejte.
Bílky z lednice ušlehejte v pěnu a smíchejte s již připravenou směsí.
Do zapékací mísy dejte směs a mísu pak položte na plech s vodou (video).
Pečte patnáct minut na 170°, pak dalších patnáct minut na 160°.
Japonský tvarohový dort nechte vychladnout a můžete podávat.
Přejeme dobrou chuť!