Karkade: Osvěžující ibiškový nápoj, který si oblíbili již egyptští faraoni

DestinaceChutě světaEgypt

Víte, z čeho je nápoj zvaný karkade a proč ho s oblibou pili již faraoni starověkého Egypta? My vám to prozradíme a společně se podíváme na pozitivní účinky, které tento téměř zázračný nápoj má.

Pokud jste už někdy byli na dovolené v Egyptě, tak pravděpodobně víte, že karkade je aromatický a červeně zbarvený nápoj z ibišku súdánského. Tento nápoj rozhodně stojí za ochutnání, ať už v teplé nebo osvěžující variantě. Chuť je lehce kyselá, a proto vám ho většinou v čajovnách, kavárnách či restauracích osladí medem nebo třtinovým cukrem.

Karkade se určitě dá označit za národní nápoj Egypta. Už ve starověku věděli obyvatelé této okouzlující země o léčivých vlastnostech ibišku a uměli je využívat. Není tedy divu, že nápoj z tého rostliny s oblibou pili moudří faraonové, aby ze svého těla vyhnali nemoci a dožili se vysokého věku. 

Nápoj byl dokonce považován za elixír dlouhověkosti a někdy i lásky. Zajímavostí rovněž je, že rostlina byla pravděpodobně pojmenována podle bájného ptáka ibise, jenž je převtělením Thovta neboli staroegyptského boha Džehutiho.

Karkade a dlouhověkost

A jaké jsou tedy léčivé účinky ibišku súdánského? Jeho květy obsahují řadu vitamínů, minerálů, antioxidantů zdraví prospěšné kyseliny a flavonoidy. Například vitamín C podporuje imunitu a společně s protizánětlivými látkami také zvýší zdraví vaší pleti, což pomáhá zejména při léčbě kožních onemocnění, jako je například akné. Ibišek se osvědčil rovněž při léčbě zánětu ledvin, močového měchýře a rozpuštění močových kamenů.

Nápoj z ibišku dále přispívá k regeneraci a zpevnění cév, snížení cholesterolu díky zmíněným flavonoidům a zlepšení zažívání. Léčivé látky také zabraňují snadné tvorbě modřin a mohou být účinné při hemoroidech, bolestivé menstruaci či krvácení z nosu nebo dásní.

Velké množství antioxidantů, jež pozitivně působí na celý lidský organismus, bojuje proti volným radikálům, které mohou narušovat zdravé buňky. A v neposlední řadě bylo prokázáno, že pravidelným pitím ibiškového čaje se vám může podařit snížit krevní tlak. Podle některých také povzbuzuje stav mysli a může vám tak pomoc při boji proti depresivním náladám.

Pro zdraví i osvěžení

Další neopomenutelnou výhodou je, že vychlazený ibiškový čaj vás v parných dnech, které v Egyptě v létě panují, příjemně ochladí, hydratuje a účinně zažene pocit žízně.

Z ibišku se samozřejmě nevyrábí pouze čaj. Ochutnat můžete i marmelády, želé nebo sirupy. Listy rostliny se v některých zemích dokonce konzumují ve formě salátu. Díky červené barvě bývá ibišek často součástí i potravinářských barviv.

Tak co, ochutnáte karkade během vaší dovolené v Egyptě? Pokud se i vy stanete fanouškem ibiškového čaje, nezapomeňte si ho přivést domů jako suvenýr, ať už pro sebe nebo jako dárek pro vaše blízké.

Kuchyně Mauriciu

Co ochutnat na Mauriciu: Pestrá mozaika chutí z celého světa

Nejnebezpečnější sýr světa se jmenuje casu marzu a pochází ze Sardinie

Mohlo by vás zajímat

Omán: Musandamské fjordy

Musandamské fjordy: Skvělý tip na výlet v kouzelném Ománu!

Do výšky se šplhající a do zářivě modrého oceánu se nořící skály ohromujících hor, malé rybářské vesničky ukryté v úzkých dlouhých zálivech, bohatý a barevný svět pod hladinou moře či setkání s delfíny? Pokud chcete tohle všechno vidět a zažít, máme pro vás super tip na výlet Musandamské fjordy v kouzelném Ománu!  Share Tweet Email

Číst více

Dovolená v Marsa Alam

Dovolená v Marsa Alam – zažijte pouštní dobrodružství!

Lákají vás krásy mořského života i fascinující poušť? V egyptském letovisku Marsa Alam najdete obojí! Share Tweet Email

Číst více

Každé letovisko na Mallorce má svoje přednosti

Každé letovisko na Mallorce má svoje přednosti, tvrdí Lenka Pátek

Když se řekne Mallorca, ihned si vzpomenu na koupání v nádherném, tyrkysově zbarveném moři a na úžasnou gastronomii. Zároveň je to destinace, kde jsem se naučila jíst olivy, které jsem do té doby neměla v oblibě. A nesmím zapomenout na parádní výlety… Když se mě někdo zeptá na letní dovolenou v Evropě, u Středozemního moře, […]

Číst více