Lotte World Tower: Soul má pátý nejvyšší mrakodrap světa

Zajímavosti

Číslo pět dostal několikanásobně „do vínku“ mrakodrap, který byl o víkendu slavnostně otevřen v jihokorejské metropoli. Jmenuje se Lotte World Tower, měří 555 metrů a je momentálně 5. nejvyšší budovou na světě. Soul tak má novou a každopádně nepřehlédnutelnou dominantu!

Součástí výškové budovy je i hotel

Zprovoznění budovy Lotte World Tower u řeky Hangang nejspíš zrovna nepotěšilo Američany. To proto, že ještě před pár dny byl pátou nejvyšší budovou světa newyorský mrakodrap One World Trade Center, který ovšem i nadále drží prvenství v rámci USA. Co se celosvětového měřítka týče, „spadnul“ na šesté místo, což rozhodně není důvod k radosti.

Jihokorejský elegán má 123 pater a jedná se o víceúčelovou stavbu. Ve svých útrobách ukrývá prodejny (12 pater), kanceláře různých firem (25 pater), hotel (25 pater), vlastní kanceláře (10 pater) a soukromé byty a rezidence (30 pater). V nejvyšších podlažích, a samozřejmě úplně na vrcholu, se nachází turistická vyhlídka. Jen pro zajímavost – mrakodrap Lotte World Tower ze skla a oceli byl navržen a zrealizován tak, aby přečkal zemětřesení o síle 9,0 stupně Richterovy stupnice a vítr o rychlosti 80 metrů za sekundu.

Lotte World Tower v Soulu

Lotte World Tower pokořili chlápci z Východu

Projekt Lotte World Tower v Jižní Koreji se plánoval více než 13 let, stavba započala v březnu 2011. Poslední patro bylo dostavěno koncem prosince 2015, vnější konstrukce byla kompletně dokončena v půli března 2017. K oficiálnímu otevření, jehož součástí byl bombastický ohňostroj, došlo v neděli 2. dubna 2017. Díky nadstandardní výšce budovy se tak svědky báječné podívané stali i jedinci nacházející se několik kilometrů od ní.

Mrakodrap Lotte World Tower, který navrhla společnost Kohn Pedersen Fox, si už před časem stihli vzít na mušku také milovníci lezení po výškových budovách. Koncem března 2016, kdy byl objekt ještě ve výstavbě, se do něj vloupali dva průzkumníci z Ruska a Ukrajiny. Po jeřábu vylezli na vrchol a celou akci si také natočili. Podařilo se jim však uniknout bez postihu.

Tip na závěr – pokud milujete výškové budovy, můžete se vydat například do Dubaje!

Věž větrů v Athénách

Věž větrů v Athénách po mnoha letech znovu ožila

Dune du Pyla: Nejvyšší duna v Evropě dělá vědcům vrásky

Dune du Pyla

Mohlo by vás zajímat

cannoli

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

Začínají se vám zajídat klasické české – zpravidla přeslazené – trubičky? Tak vyzkoušejte italské! Jmenují se cannoli a vypadají velmi přitažlivě už od pohledu. Navíc si můžete vybrat z několika druhů. Zkrátka a dobře – zapomeňte na novoroční předsevzetí a pusťte se do nich! Share Tweet Email

Číst více

Šopský salát

Šopský salát: Bulharské národní jídlo, které je jedinečné díky sýru Sirene

Kdo by neznal šopský salát alias šopák? Zdaleka ne každý však ví, že se jedná o bulharské národní jídlo. Krátce po svém vzniku se proslavilo natolik, že se rozšířilo do dalších evropských zemí. V Česku ho sice seženeme v průměru v každé třetí restauraci nebo jídelně, ale bulharský originál je mnohem chutnější. Důvod je zcela […]

Číst více

Prasonisi

Prasonisi: Pláž na ostrově Rhodos spojuje Středozemní a Egejské moře

Láká vás dovolená na Rhodosu? Pokud ano, přinášíme tip na zajímavý výlet! Baví-li vás kitesurfing či windsurfing, zbystřete o to víc! Jedná se o proslulou pláž Prasonisi v nejjižnějším cípu tohoto ostrova, který náleží Řecku a nachází se poblíž Turecka. Díky skvělým povětrnostním podmínkám se tu provozují zmíněné vodní sporty. Písčitá pláž navíc dostala přezdívku […]

Číst více