Vaadhoo: Ostrůvek na Maledivách okouzlí Mořem hvězd

Zajímavosti

Jste romanticky založení a rádi pozorujete hvězdy, ale vadí vám, že vás po chvíli vzhlížení k noční obloze bolí za krkem? V tom případě vám doporučujeme jedno řešení – výlet na ostrov Vaadhoo. Proč zmiňujeme právě tenhle ostrůvek, který je součástí atolu Raa, tedy souostroví Maledivy, jež je mnohými opěvováno jako ráj na Zemi?

Vaadhoo je známý jen mešitou pocházející ze 17. století. Přestože je ostrov malý, o návštěvníky rozhodně nouzi nemá. Ti sem míří především kvůli jeho „Moři hvězd“.

Proč se mu tak říká?

To pochopíte v okamžiku, kdy se v noci ocitnete na jeho písečné pláži. Při procházce zjistíte, že moře kolem opravdu vypadá jako obloha posetá zářícími hvězdami. A pohlížet na tuhle nádheru můžete zcela přirozeně, aniž byste si namáhali své krční obratle.

Tento takřka mystický jev v mořských vlnách při pobřeží není dílem magie ani mimozemšťanů, jak by se snad mohlo zdát. Vzniká díky fytoplanktonu, který má schopnost bioluminiscence. Organismy s touto schopností vyzařují jasně modré světlo. Jedná se o takzvaně studené světlo, což znamená, že při něm prakticky nedochází k žádnému uvolňování tepelné energie.

Moře hvězd na ostrůvku Vaadhoo

Není Vaadhoo jako Vaadhoo

Pro pořádek dodejme, že bioluminiscence není u mořských živočichů ničím neobvyklým, kromě planktonu mají tuto schopnost například i některé druhy ryb. Každopádně výsledkem je tu naprosto úžasná vizuální iluze. Ta vám dodá pocit, že jste se ocitli v jiném, pohádkově kouzelném, světě.

S balením kufrů ale raději ještě chvilku počkejte. Maledivy včetně atolu Raa je totiž určitě lepší navštívit v zimních měsících. Od podzimu do jara tu prší minimálně a obecně převládá velmi teplé počasí. A ještě něco – ostrůvků s názvem Vaadhoo je na Maledivách několik a pletou si je navzájem dokonce i mnohé české cestovatelské magazíny, takže pozor na to, abyste si zbytečně „nezaletěli“ několik set kilometrů na jinou světovou stranu…

petroglyfy v údolí Val Camonica

Petroglyfy v údolí Val Camonica fascinují turisty i vědce

Derinkuyu: Postavili turecké městečko mimozemšťané?

Derinkuyu

Mohlo by vás zajímat

Petra Menzelová

Petra Menzelová – Rhodos

Share Tweet Email

Číst více

SARDINIE: DO KTERÉHO LETOVISKA VYRAZIT

Nejlepší letoviska na Sardinii: Do kterého vyrazíte vy?

Sardinie je bez nejmenších pochybností jedním z nejmalebnějších středomořských ostrovů. Krásné pláže omývané křišťálově čistým mořem společně s pohádkovými horskými vesničkami a bohatou historií lákají každoročně více a více cestovatelů z celého světa. Abychom vám alespoň trochu pomohli s volbou toho správného místa pro vaši dovolenou na Sardinii, vybrali jsme pro vás hned pět letovisek, které podle nás […]

Číst více

Experti na cestách: 55. díl

Experti na cestách: 55. díl

Dovolená může pro každého vypadat trochu jinak. Například tzv. empty nesters, neboli rodiče dětí, které už vyrostly a doma už nebydlí, hledají klidnější hotely pro dospělé, senioři zase preferují all inclusive hotely s možností poznávání okolí. Blue Style Experti na cestách poradili, jak si vybrat tu správnou. Jednotlivé tipy nabídly sales director CK Blue Style Nicole […]

Číst více