Salina Turda: Nejkrásnější důl světa je pýchou Rumunska

Zajímavosti

Důl Salina Turda najdete v Rumunsku v župě Cluj, tedy na transylvánském venkově. Mimo to, že je hodně rozlehlý, má i zajímavou historii. Nikdy se v něm nepoužívaly výbušniny, veškerá sůl se dolovala ručně nebo strojově.

Důl Salina Turda je starý přes dva tisíce let a stal se jednou z největších rumunských turistických atrakcí. Více než 100 metrů pod zemí se ukrývá unikátní svět, který návštěvníky doslova uhrane. Však ho také americký portál Business Insider označil za nejkrásnější podzemní místo Země. Strop hlavní jeskyně tvoří solné krápníky a pne se k němu monstrózní výtah se schodištěm.

rumunský důl Salina Turda

Zdejší vzduch má léčivé účinky

Sůl se zde těžila od 2. století a v těžbě se pokračovalo i po pádu římské říše. Vytěžily se tu na tři miliardy tun soli. V roce 1932 byl ale důl Salina Turda opuštěn a pustnul, za druhé světové války pak sloužil jako úkryt pro civilisty. Posléze ho na začátku 90. let znovu otevřeli pro veřejnost. Ovšem do současné reprezentativní podoby ho dovedla až renovace, k níž došlo před devíti lety. Pravda, nebyla vůbec levná, vyšla na šest milionů dolarů. Rozhodně se však vyplatila, o tom není nejmenších pochyb.

Díky ní tu najdete největší důlní muzeum na světě – množství původních nástrojů bylo opraveno, některé stroje dokonce opět zprovozněny. Důlní prostory však slouží i jako místo pro tzv. haloterapii, tedy léčbu solí a slaným vzduchem. Uvnitř se drží stálá teplota 10 až 12 stupňů Celsia, pobyt zde prospívá alergikům a astmatikům.

rumunský důl Salina Turda

V dole Salina Turda lze hrát bowling

Podzemní komplex Salina Turda v Rumunsku navíc skrývá obrovský zábavní park s nejrůznějšími volnočasovými aktivitami. Návštěvníci si tu mohou zahrát minigolf a bowling, nebo se lze projet na loďce po důlním azurově zbarveném jezeře, v jehož středu se nacházejí budovy připomínající vesmírnou stanici.

rumunský důl Salina Turda

Lago di Como

Lago di Como: Italské jezero okouzlí plavce i estéty

Asturie: Španělská provincie nadchne nejen horami a sýry

Asturie

Mohlo by vás zajímat

Ras Al Khaimah: Objevte krásy pohoří Al Hadžar

Dovolená ve Spojených arabských emirátech: Objevte krásy pohoří Al Hadžar v Ras al Khaimah

Spojené arabské emiráty jsou často spojeny s luxusní dovolenou v přepychových hotelových komplexech, návštěvou velkolepých skvostů moderní architektury a nákupy v obřích obchodních centrech. Emirát Ras Al Khaimah má však i jinou tvář. Share Tweet Email

Číst více

10 nejlepších řeckých pláží

10 nejlepších řeckých pláží: Balos, Navagio i Tsambika

Vybrat nejkrásnější pláže v zemi, která se pyšní jedenáctým nejdelším pobřežím na světě a stovkami pláží oceněných Modrou vlajkou, není vůbec jednoduchým úkolem. Přesto jsme se pokusili a zvolili 10 nejlepších, jež zkrátka musíte alespoň jednou za život navštívit. Share Tweet Email

Číst více

Sharjah

Sharjah: Arabský emirát, jehož symbolem je otevřený Korán

Kdykoliv během roku můžete prožít dovolenou ve Spojených arabských emirátech, a to nejen v Dubaji. Kromě ní se nabízí dalších šest emirátů – Ras Al Khaimah, Fujairah, Abu Dhabi, Umm Al Quwain, Ajman a Sharjah. Proč se vydat právě do posledně jmenovaného? Emirát Sharjah (česky Šardžá) vyhledávají turisté toužící zejména po odpočinku. Na své si […]

Číst více