Kdo by si je rád nezakousl k pivu či vínu. Preclíky jsou všeobecně známé a nejrozšířenější jsou ty slané – sypané solí či mákem. Jinak jich ale existuje spousta dalších druhů, které se liší tvary i příchutěmi. Mohou být kynuté i nekynuté, na slano či sladko, louhované… Tušíte však, kde tahle pochutina vlastně vznikla a kam až sahá její historie?
Prapůvodně byly preclíky podle všeho formou předvelikonočního postního pečiva, tedy současné pochoutce asi dost vzdálené. Vyráběly se čistě z pšeničné mouky a vody, protože křesťanům bylo při půstu zapovězeno jíst vejce i mléčné výrobky.
Vymyslel je italský mnich?
Odborníci soudí, že toto pečivo pochází z klášterů na pomezí Francie a Itálie, kde se začalo péct někdy kolem roku 600 našeho letopočtu. Podle jedné legendy vymyslel preclíky jistý italský mnich jako odměnu pro děti, které se naučily správně modlitbu.
Zpočátku prý preclíky vypadaly jako kříž v kruhu. Později měly znázorňovat ruce sepjaté k modlitbě a jejich tři otvory připomínaly svatou Trojici. Protože byla v té době preclíkům přisuzována i určitá ochranná moc, věšeli si je lidé ve světnicích, sýpkách i chlévech. Latinsky se preclík nazýval pretium – odměna. Říkalo se mu rovněž pretiola, z čehož vznikla v italštině brachiole a následně se vyvinul německý název bretzel – preclík. Od středověku pekli preclíky šikovní řemeslníci zvaní preclíkáři a preclík se stal také symbolem pekařského cechu.
I preclíky mají svůj svátek
V Německu se první zmínky o preclíku datují k roku 1111 a na jeho první vyobrazení narazili historici v roce 1185. Podobně, jako někde dnes děti na Velikonoce hledají ukrytá vajíčka, v Rakousku hledaly schované preclíky. O Vánocích preclíky leckde sloužily ke zdobení stromečku. U nás se první zmínky o nich vážou k roku 1444.
Se strojovou výrobou se však nezačalo v Evropě, nýbrž v Americe. Tam si preclíky vydobyly popularitu jako druh trvanlivého pečiva. Dodejme, že nejstarší americká pekárna preclíků se nachází v Pensylvánii ve městě Lititz (mapa), které založili Moravští bratři. Dlouhá tradice dala v Pensylvánii dokonce vzniknout Muzeu preclíků, jež bylo postaveno ve Filadelfii v roce 1993. A o deset let později vyhlásil tehdejší pensylvánský guvernér Ed Rendell 26. duben jako Národní den preclíků.
Více zajímavostí o světové gastronomii najdete ZDE.