Když se řekne víno a Japonsko, většina lidí si nejspíš vybaví rýžové saké. Ale rovněž v „zemi vycházejícího slunce“ najdete vinice s bílými hrozny, které tu mají nečekaně dlouhou tradici.
Vinná réva se do Japonska dostala díky obchodníkům před tisíci lety. Podle historiků byla možná původně dovezena kvůli léčebným účinkům. Každopádně byla vysazena na úpatí hory Fudži. O několik staletí později se z ní již vyrábělo bílé, typicky japonské víno.
V čem se koshu liší od ostatních vín?
Po staletích adaptace na vulkanickou půdu vinice v obci Kai v srdci prefektury Jamanaši (mapa), asi sto kilometrů západně od Tokia pod horou Fudži, produkují koshu (česky košu), zcela specifický druh vína, s nímž se jinde nesetkáte.
Hrozny koshu mají silnější slupku než jiné druhy vína, tedy dobře odolávají častým dešťům, které oblasti vládnou zejména v červnu. Na druhou stranu lokalitě nechybí ani sluníčko, v průměru tu doba slunečního svitu činí přes 2 000 hodin ročně, což je více než v tradiční vinařské oblasti Bordeaux.
Hrozny koshu se sklízejí a zpracovávají dost pozdě, až v měsíci říjnu a někdy až začátkem listopadu. Podle sommelierů z nich ale vzniká bílé víno svěží a příjemné chuti, poloaromatické, s mírně stahujícím účinkem, který je jeho zvláštností. Víno koshu se skvěle hodí k japonským pokrmům ze syrových nebo grilovaných ryb, doplněným omáčkami. Přesto však Japonci dávají přednost pivu, saké a šoču, což je pálenka z rýže nebo brambor.