Nudí vás klasické banány? V tom případě pro vás máme skvělou zprávu! Na farmě D&T v japonské prefektuře Okojama vypěstovali speciální banán. Oproti tropickým druhům je menší, podstatně sladší a především má jedlou slupku. Jmenuje se Mongee, což v místním slangu znamená neuvěřitelný.
Pěstitelé aplikovali techniku Freeze Thaw Awakening, při níž napodobili podmínky z konce doby ledové. To ostatně napovídá už její název, který se dá volně přeložit jako „probouzení během mražení a tání“. Experti se zkrátka spoléhají na části DNA, jež rostliny využívaly přibližně před 20 000 lety.
Za vším hledejte mráz
V nejteplejších oblastech se denní teploty pohybovaly kolem 12 °C a v noci padaly hluboko pod nulu. Rostliny tudíž měly na růst a vývoj mnohem méně času. Experti tedy zmrazili sazenice banánů na -60 °C, čímž aktivovali příslušnou část DNA, která se starala o rychlý růst.
Zatímco klasické banány dorostou do optimální velikosti zhruba za dva roky, banány Mongee lze sklízet už za čtyři měsíce. Navíc se nemusejí pěstovat ve sklenících, vyhovuje jim chladné japonské klima. Zajímavostí je, že banány Mongee obsahují o cca 6 gramů víc cukru než běžné banány.
Kde lze banány Mongee sehnat?
Slupka je výrazně tenčí, a právě proto jedlá. Je sice hořká, ale v kombinaci se sladkou dužinou chutná výtečně. Pěstování japonských banánů Mongee se naštěstí hravě obejde bez pesticidů (díky chladnému prostředí), plody nejsou geneticky upravované. Slupka tím pádem oplývá zdraví prospěšnými látkami.
Chcete si také pochutnat na banánu Mongee? V Česku bohužel neseženete ani jeden. Musíte se vydat do Japonska! Mongee jsou prozatím raritou a luxusní delikatesou, která je od listopadu roku 2017 – ve velmi omezeném množství – k dostání v malém místním ovocnářství. Není divu, že jeden kus vyjde v přepočtu na 122 Kč. Nezbývá než doufat, že unikátní japonské banány budou časem distribuovány i do Evropy.
Další zajímavosti o Japonsku najdete například ZDE.