Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

ReceptyDestinaceŘeckoChutě světa

Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.

Částečně vám napoví název, který je složeninou vzniklou spojením dvou slov. Taramas znamená jikry a salata salát. I když – o salátu máme my Češi tak trochu jinou představu.

Taramosalata občas obsahuje smetanu

Z čeho se tedy taramosalata skládá? Stěžejní surovinou jsou uzené nebo nasolené jikry z mořských ryb (např. z tresky, cípala a parmice). Ve vnitrozemí se používají kapří jikry. Společně se střídkou bílého chleba, namočenou ve vodě, nadrobno nasekanou cibulí, mořskou solí, olivovým olejem a citrónovou šťávou se rozmixují na hladkou pastu.

Samozřejmě i taramosalata má více verzí, které se liší barvou a přidanými ingrediencemi. Někdy se používá bramborová kaše (taramosalata me patata), smetana, mandle, česnek, koření a nejrůznější zelené bylinky. Řecká pomazánka prodávaná v obchodech (převážně v tubách) bývá uměle obarvena na jasně růžovou.

Taramosalata se zejména v Řecku (někdy rovněž v Turecku) podává jako pomazánka s pečivem nebo jako dip k zelenině. To se vám přihodí v hotelu nebo v restauraci. Bývá i součástí slavnostního stolu mezedes. A to především při hostině na Čisté pondělí, což je začátek 40denního půstu před pravoslavnými Velikonocemi.

Mezi lokální varianty se řadí rumunský pokrm salata de icre či bulharský ajvar. Do nich se místo olivového oleje přidává slunečnicový. V pomazánce fasole batuta jsou jikry nahrazeny vařenými fazolemi. Mimochodem – v Řecku nezapomeňte ochutnat tzatziki!

řecká pomazánka z jiker

Recept pro 4 až 6 osob

Pochoutku jménem taramosalata si můžete připravit i ve vlastní kuchyni. Máme pro vás jednoduchý recept! K přípravě budete potřebovat 5 krajíců pšeničného chleba, 1 citrón, 200 gramů kapřích jiker, 2 deci olivového oleje (extra panenského), půl kávové lžičky mletého pepře, trochu soli a 3 deci vody.

Příprava

Chleba rozkrájíme na menší kousky. Vložíme do kastrůlku a zalijeme vodou, necháme čtvrt hodiny namáčet.

Následně vymačkáme vodu, rozmixujeme. Přidáme jikry a mixujeme dál. Za stálého mixování přiléváme olej, mixujeme na hladkou krémovou kaši.

Podle chuti opepříme a osolíme, nakonec přilijeme vymačkanou citrónovou šťávu a ještě chvíli mixujeme.

Hotovou pomazánku taramosalata vložíme do vhodné kuchyňské nádoby, před podáváním umístíme do lednice.

Přejeme vám dobrou chuť!

řecká pomazánka taramosalata neboli taramasalata

Seitan Limania neboli Satanův přístav

Fotoreportáž: Seitan Limania neboli Satanovy přístavy na ostrově Kréta

Potami: Pláž na ostrově Samos okouzlí délkou, přírodou i čistotou vody

Potami

Mohlo by vás zajímat

Perlová farma Suwaidi

Dovolená v Ras Al Khaimah: Navštivte perlovou farmu Suwaidi

Spojené arabské emiráty a zejména Ras Al Khaimah mají mimořádnou tradici lovců perel, která se datuje více než 7 tisíc let do minulosti. Tomuto řemeslu se zde dařilo zejména ve 12. století a emirát se díky němu stal jedním z nejrušnějších obchodních přístavů v regionu. Pokud přemýšlíte, co navštívit v Ras Al Khaimah, Suwaidi je […]

Číst více

Piedigrotta

Piedigrotta: Kostel ve skále poblíž města Pizzo je ozdobou Kalábrie

Italská Kalábrie je nádherný region, který přitahuje milovníky přírody, průzračného moře, výtečné místní kuchyně i atraktivních památek. K návštěvě doslova svádějí nádherná města Tropea, Scilla či Pizzo s hradem Murat, kde byl vězněn a následně popraven Napoleonův švagr Gioacchino. Necelé 2 km severovýchodně od této majestátní stavby se nalézá kostel Piedigrotta. Od většiny ostatních svatostánků […]

Číst více

Cestovka b.s.

Cestovka b.s. | 3. díl

Co si představit pod pojmem digitální marketing a jak vypadá pracovní den den Jany Galvis Rivera, která se touto oblastí zabývá v cestovní kanceláři Blue Style? Share Tweet Email

Číst více