Dovolená v Bulharsku je v posledních několika letech opět trendy! Chcete v létě strávit pohodový týden na pobřeží Černého moře? Vyzkoušejte třeba letovisko Slunečné pobřeží, anebo Svatý Vlas, Primorsko, Ravdu, Nesebar či Sozopol. Při té příležitosti ochutnáte bulharské speciality, mezi něž se řadí rovněž banitsa (neboli banitza či banica). Pojďme si tento slaný koláč krátce představit!
Příprava pokrmu je poměrně jednoduchá. Banitsa vzniká vrstvením směsi šlehaných vajec, bílého jogurtu a kousků balbánského sýra mezi plátky filo těsta a následným pečením v troubě. A jak už to tak bývá – i tato dobrota je známá ve více variantách. Do jedné se přidává špenát, do další dýně, třetí je naopak sladká, čtvrtá s mlékem. Filo těsto se občas nahrazuje listovým…
Na konci roku banitsa obsahuje kusmeti
Banitsa se v Bulharsku často podává k snídani – s bílým jogurtem, jogurtovým nápojem ajranem či bozou, což je sladový nápoj z kukuřice a prosa. Zpravidla se jí studená, ale může být i teplá, lze ji ohřát například v mikrovlnce. Mimochodem – vzdáleným příbuzným koláče banitsa je český štrúdl, který známe s jablečnou, tvarohovou či makovou náplní.
Tradiční bulharský koláč banitsa se pojí i s Vánocemi a Silvestrem. Tehdy se do něj přidávají tzv. kusmeti, tedy nejrůznější drobnosti pro štěstí. Mohou to být mince, kusy větviček s pupeny či papírky s citáty. Ty se však balí do staniolu, aby se během přípravy nezničily. Nejstarší člen rodiny koláč rozkrájí, každý u stolu si vezme kousek. Podle toho, co v koláči najde, bude mít štěstí, zdraví či úspěch.
Recept pro celou rodinu
Chcete si slaný koláč banitsa upéct doma? Pokud ano, přinášíme vám nepříliš složitý recept. K přípravě „české verze“ budete potřebovat 300 g filo těsta (případně listového), 200 g balkánského sýra, 180 g bílého řeckého jogurtu, 3 vejce do náplně, 1 vejce na potření a máslo na vymazání formy.
Postup:
V misce rozkvedlejte vajíčka, přidejte řecký jogurt a dobře promíchejte, aby se ingredience spojily. Poté přidejte rozdrobený balkánský sýr a co nejlépe jej rozmíchejte. Ve směsi mohou zůstat hrudky, ale neměly by být příliš velké.
Připravte si kruhovou formu o průměru cca 20 cm, v níž budete koláč banitsa péct.
Jestliže máte filo těsto, pak můžete pracovat s jednotlivými pláty. Pokud máte těsto listové, rozválejte ho na co nejtenčí plát. Doporučujeme těsto rozdělit na čtyři díly, aby se vám s pláty lépe pracovalo. Z každého rozváleného dílu pak připravíme dvě rolky, dohromady budete mít osm rolek.
Na rozválený plát těsta naneste připravenou směs a rovnoměrně ji rozetřete po celém povrhu. Směs si rozdělte tak, abyste na každý díl těsta měli stejné množství náplně.
Náplň je spíše tekutá, proto proces motání těsta bude trochu náročnější. Lehce jej překládejte tak, abyste vytvořili rolku, která se podobá palačince. Vysoká bude cca 2 centimetry.
Pak ji uchopte za okraje (aby vám náplň nevytekla) a přeneste do formy. Jeden konec umístěte do středu a rolku pokládejte do kruhu tak, že vytvoříte šneka. Postupně připravujte další rolky a skládejte je od středu v kruzích, dokud nebudete mít plnou formu. Vždy tedy další rolku začnete pokládat tam, kde jste skončili s předchozí.
Poté potřete vajíčkem a pečte cca 20 minut (dokud nebude povrch opečený dozlatova) na 180 °C.
Krájejte jako každý jiný koláč, díky rolkám naskládaným dokulata bude mít na řezu každý kousek krásný vzor. Koláč můžete servírovat studený, výborná je banitsa také zatepla.
Přejeme dobrou chuť!