Livorno: Italské město nadchne památkami i božským výhledem

Zajímavosti

O tom, že Itálie je památkami doslova obsypaná, není sporu. Existují však města, jež nejsou moc navštěvovaná. Jedním z nich je Livorno, třetí největší v Toskánsku. Turisty může odradit skutečnost, že je hodně průmyslové, což se ale naštěstí netýká staré části.

Město bylo založeno už ve dvanáctém století, navíc kousek od působivé Etruské riviéry, kde je možné osvěžit se v moři po jeho prohlídce. A není to sem od nás daleko…

Chiesa degli Olandesi ve městě Livorno

Na své si přijdou i milovníci starých obrazů

Význam města Livorno stoupal od roku 1518, kdy se stalo významným přístavem. Bohužel rozvoj přinesl rozsáhlou industrializaci, původně romantický ráz města se změnil.

Chiesa di Santa Caterina ve městě Livorno

Hlavně v okolí přístavu, kde vyrostly doky, skladiště i další budovy. Ještě že se moc nestavělo v centru. To se zachovalo v původní podobě nebo bylo citlivě renovováno, například katedrála.

katedrála ve městě Livorno

Je zasvěcena Františku z Assisi, dokončena byla v roce 1606, najdeme ji na náměstí Piazza Grande. Uvnitř lze obdivovat obrazy známých toskánských umělců (např. Jacopa Ligozziho). Kdo má rád výhledy, zamíří na terasu Mascagni. Tu obdivoval i proslulý režisér Pier Paolo Pasolini.

terasa Mascagni ve městě Livorno

Jsou z ní vidět okolní ostrůvky nebo jejich obrysy, včetně asi 35 km vzdáleného ostrova Gorgona. Protože bylo Livorno od středověku důležité, nemohou tu scházet hradby včetně mohutných strážních věží.

Chiesa del Luogo Pio

Vyniká hlavně Matilda, součást pevnosti Fortezza Vecchia z první čtvrtiny 16. století. Další Fortezza Nuova je o něco mladší. Má však zajímavou polohu nad královským kanálem, kterému se říká Nové Benátky. Konají se tu i festivaly a různé zajímavé události.

Fortezza Nuova

Livorno upoutá rovněž Montenerem

Z dalších památek lze jmenovat kostel svaté Kateřiny a kostel svatého Ferdinanda z počátku 18. století. Dále palác mramorových sloupů, památník Čtyř Maurů na Piazza Micheli (1626). Připomíná slavné vítězství toskánského vévody Ferdinanda I. de Medici nad osmanskými Turky.

památník Čtyř Maurů ve městě Livorno

Při procházce italským městem Livorno (používá se i název Leghorn) nelze vynechat čtvrť Montenero na kopci, nabízí úchvatné panorama na okolí i moře. Dominantou je svatyně Panny Marie z Montenera. Inspirací k její stavbě se stala legenda, že chudý pastýř našel 15. května 1345 poblíž zázračný obraz Matky Boží.

Ani našinci upřednostňující památky nepohrdnou jiným krásami, zde mají dostatek možností. Ti, co se rádi smočí ve vlnách, zamíří na pláže v okolí letovisek San Vincenzo nebo Monte Argentario. Jsou od města Livorno vzdáleny zhruba hodinku cesty. Často je lemují piniové háje nabízící příjemný stín.

Monte Argentario

Vstup je většinou pozvolný. Na poloostrov Piombino zase míří milovníci potápění. Navíc lze odsud dohlédnout na 10 km vzdálenou Elbu, odkud se Napoleon vrátil z vyhnanství, aby znovu dobyl svět, což se mu málem povedlo… Pláže jako např. Riotorto mají malé oblázky i hrubší písek, jsou krátké a lemují je skály. Moře je všude v této oblasti klidné, žádné „tsunami“.

Abychom uspokojili všechny, nesmíme vynechat túru na Monte Forato v Apuánských Alpách. Začíná v horské vesnici Fornovolasco a stoupá do Foce di Petrociana. Měří asi 10 km, cesta zabere 4 –5 hodin podle kondice…

Monte Forato

Colmar

Colmar: Nádherné francouzské město s přezdívkou Malé Benátky

Noto: Historické městečko na ostrově Sicílie nadchne nejen katedrálou

katedrála ve městě Noto

Mohlo by vás zajímat

Marsa Mubarak

Lodní výlet a šnorchlování v zátoce Marsa Mubarak

Patříte mezi milovníky šnorchlování a potápění? Tak to určitě víte, že jednou z oblíbených a vyhledávaných lokalit je Rudé moře. Ale už jste byli v malebné zátoce Marsa Mubarak v Marsa Alam? Share Tweet Email

Číst více

Rodinná dovolená v Tunisku

Rodinná dovolená na Djerbě: Nekonečná zábava pro celou rodinu!

Toužíte najít ideální místo, kam byste vyrazili se svou rodinou na dovolenou? Patří mezi vaše požadavky krátký let, písčité pláže, hotely s aquaparky, bohaté vyžití a All Inclusive za rozumnou cenu? Pak byste měli sbalit kufry, celou rodinu a sednout na první letadlo směr Djerba. Share Tweet Email

Číst více

Dubai Miracle Garden

Dubai Miracle Garden je dokonalou pastvou pro oči

Spojené arabské emiráty jsou proslavené celou řadou velkolepých staveb a atrakcí. Patří k nim i Dubai Miracle Garden, tedy Dubajská zázračná zahrada. A věřte tomu, že zázračná skutečně je. Share Tweet Email

Číst více