Noto: Historické městečko na ostrově Sicílie nadchne nejen katedrálou

Zajímavosti

Italský ostrov Sicílie nabízí mnohem víc než jen písčité pláže a skvělou gastronomii. Je zde spousta zajímavých míst, která rozhodně stojí za to vidět. Kromě Údolí chrámů, starobylého města Syrakusy, sopky Etna, amfiteátru v Taormině či bílého útesu Scala dei Turchi je to například barokní městečko Noto na jihovýchodě. Proč se vydat právě sem?

Noto se nalézá pouhých 32 km od Syrakus a ze všech sicilských měst působí nejjednotnějším dojmem. Už od první chvíle oslní svojí – medově žlutou – architekturou, pocházející převážně ze 17. a 18. století. Není divu, že Noto a jeho nádherné stavby byly v roce 2002 zapsány na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

město Noto na Sicílii

Stojí o deset kilometrů dál než kdysi

Pozoruhodná je taktéž minulost tohoto města. V antických dobách se mu říkalo říkalo Netum. Tehdy zde bydleli původní obyvatelé Sicílie – Sicelové neboli Sikulové. V roce 886 bylo území dobyto Araby, později se Noto proměnilo v bohaté normanské město.

město Noto na Sicílii

Ve 14. a 15. století se tady narodilo mnoho intelektuálů (např. architekt Matteo Carnelivari či humanista a básník Giovanni Aurispa), tudíž král Ferdinand II. Aragonský v roce 1503 označil Noto za „město géniů“. To se v následujících letech rozrostlo, byly postaveny nové domy, kostely a kláštery. V lednu roku 1693 však oblast zasáhlo silné zemětřesení a město do slova a do písmene „lehlo popelem“.

město Noto na Sicílii

Současné Noto (v latině je to stále Netum) bylo vybudováno o deset kilometrů dál. Tedy na levém břehu řeky Asinaro, v údolí Val di Noto, na úpatí pohoří Iblei. Vynikajícím architektům se podařilo docílit maxima. Výsledkem jejich společného úsilí byl skvost barokní architektury, čítající několik desítek paláců, klášterů a kostelů. Ze stavebních materiálů mistři upřednostnili měkký tufový kámen, dodávající městu – za slunečného počasí – typický medový odstín.

město Noto na Sicílii

Zeptejte se zdejších obyvatel, na které období za posledních třicet let neradi vzpomínají. Většina jedinců nad 50 let vám odpoví, že na rok 1996, kdy se nečekaně zřítila část monumentální katedrály San Nicolò di Mira (viz úvodní snímek) na náměstí Municipio. Následná rekonstrukce, jež vyšla přibližně na 40 milionů eur, se protáhla až do června roku 2007. O necelých pět let později tehdejší papež Benedikt XVI. propůjčil katedrále čestný titul „basilica minor“ (menší bazilika).

Vstupní brána zaujme korintskými hlavicemi

Kromě katedrály vaší pozornosti neunikne majestátní vstupní brána Porta Ferdinandea (neboli Porta Reale) z roku 1841. Na vlastní náklady ji nechal postavit markýz Cannicarao, a to na počest krále Ferdinanda II. Neapolsko-Sicilského. Bránu zdobí dva pilastry s korintskými hlavicemi a také dva erby – první symbolizuje město Noto, druhý markýzův rod.

město Noto na Sicílii

K nejvýraznějším stavbám patří rovněž palác Ducezio, který slouží jako radnice a je pojmenovaný podle sicilského krále vládnoucího v 5. století před naším letopočtem. V roce 1746 ho navrhl Vincenzo Sinatra, nechal se inspirovat některými známými francouzskými paláci ze 17. století. Budova s dvaceti oblouky byla dokončena v roce 1830, přičemž druhého patra se dočkala až v první polovině dvacátého století. Jeho autorem je architekt Francesco La Grassa.

město Noto na Sicílii

Ve městě Noto si můžete zajít i do divadla

Působivou fasádou a impozantním třístupňovým schodištěm vás ohromí kostel sv. Františka z Assisi z první poloviny 18. století. Společně s přilehlým klášterem, před nímž stojí mramorová socha z roku 1787, se řadí mezi nejpůsobivější sakrální stavby ve městě.

město Noto na Sicílii

Velmi fotogenické je i neoklasicistní divadlo na náměstí XVI Maggio. Slavnostně otevřeno bylo v prosinci 1870 pod názvem Vittorio Emanuele. V roce 2012 ho městská správa přejmenovala podle slavné herečky Tiny Di Lorenzo. V současnosti se v divadle opět hraje, najdete tu 320 míst k sezení.

město Noto na Sicílii

Budete-li trávit dovolenou na Sicílii nebo v nedaleké Kalábrii (stačí nastoupit do trajektu), neváhejte vyrazit na výlet do města Noto. Jeho návštěvu zvládnete za hodinu, ale neprohloupíte, když si vyhradíte více času. Už jen proto, že tady prodávají skvělou zmrzlinu. A samozřejmě vyhlášenou italskou kávu, kterou si lze vychutnat v některé z venkovních kaváren s výhledem na zmíněné památky. A v neposlední řadě si můžete nakoupit rozličné suvenýry v sympatických krámcích. Dámy jistě potěší informace, že během procházky historickým centrem narazí také na několik stylových butiků…

město Noto na Sicílii

Foto – Richard Sacher

Livorno

Livorno: Italské město nadchne památkami i božským výhledem

Skopelos: Řecký ostrov, který proslavil filmový trhák Mamma Mia!

Skopelos

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách - 1. díl

Experti na cestách: 1. díl

Kterou destinaci vybrat? Co pro cestu budu potřebovat? Jaká platí opatření? Mám mít vše vytištěné nebo stačí elektronicky? Co připojištění, ano či ne? To se dozvíte v 1. díle pořadu, který vás ve své druhé půlce zavede do Egypta a doporučí, kam se v této zemi určitě podívat. Share Tweet Email

Číst více

Dovolená na kole: Nejlepší destinace pro cyklisty

Zlákala vás dovolená na kole? Tak přesně pro vás tu máme tipy na destinace jako stvořené pro poznávání ze sedla kola. Vyrazte s námi na Mallorcu, do Kalábrie nebo na některý z řeckých ostrovů. Share Tweet Email

Číst více

městečko Side

Historické městečko Side v Turecku okouzlí přístavem a antikou

Láká vás dovolená na Turecké riviéře? Zvolíte-li letovisko Çolaklı, Sorgun nebo Kızılağaç, můžete si kdykoliv „odskočit“ do nedalekého Side. Toto historické městečko ožívá ve večerních hodinách a kromě obchodů, kaváren a restaurací je plné významných památek. Atraktivní je i zdejší přístav, jako stvořený k procházkám či posezení na lavičce nebo v některém z okolních podniků. […]

Číst více