Fotoreportáž: Historická část věhlasného bulharského města Sozopol

DestinaceBurgasBulharskoTipy na výlety

Čeká vás letní dovolená v Bulharsku? Pokud ji budete trávit v okolí Burgasu, určitě nevynechejte návštěvu města Sozopol, zejména jeho staré části. Můžete obdivovat památky, specifickou architekturu či přístav, výhodně nakoupit i se dobře a levně najíst. Budete-li ubytováni v nové části Sozopolu, dostanete se sem pěšky během několika minut. Daleko to není ani z Primorska (cca 22 km) a Pomorie (cca 52 km), ale v těchto případech už je nezbytné využít dopravní prostředek.

Do historické části města Sozopol se lze vypravit „na vlastní pěst“ nebo v rámci výletu, zpravidla spojeného s projížďkou lodí po řece Ropotamo a s návštěvou největší nákupní galerie v Burgasu. Stačí se domluvit s delegátem CK Blue Style a ten vám výlet zajistí. Nyní si pojďme společně prohlédnout několik autentických fotografií, pořízených v Sozopolu, nejstarším městě na bulharském pobřeží Černého moře.

Figuruje na seznamu organizace UNESCO

Starý Sozopol se rozkládá na malém poloostrově a od letiště v Burgasu je vzdálen zhruba 44 kilometrů.

kaple svaté Neděle

Historie Sozopolu sahá až do 7. století před naším letopočtem. Tehdy nesl název Apollonia Pontica, v roce 330 byl přejmenován na Sozopolis.

architektura ve starém Sozopolu

V dávných dobách se jednalo se o významné obchodní, přístavní i správní centrum. Navíc se tady razily stříbrné mince s kotvou, symbolem města.

ulice Milet

V roce 1970 byla starobylá část města Sozopol vyhlášena architektonickou a historickou rezervací, chráněnou organizací UNESCO.

pozůstatky původního města Apollonia Pontica

Zdejší zástavbu tvoří spousta původních černomořských domů z 18. a 19. století. Jsou charakteristické kamennou podezdívkou a dřevěnými vysutými patry.

původní černomořský dům

Během procházky narazíte nejen na restaurace, v nichž si lze pochutnat například na šopském salátu či studené polévce tarator, ale také na kavárny. Sozopol není tolik navštěvovaný jako Nesebar, tudíž ceny jsou zde ještě příznivější.

restaurant Joan

Nechybějí ani rozličné obchůdky. Mnohé nabízejí výrobky z bulharské růže – kosmetiku i marmeládu. Seženete zde i magnetky, pohledy, vějíře či výtvarná dílka.

obchod se suvenýry

Můžete se těšit na parádní podívanou

Posezení na skále s nádherným výhledem na novou část Sozopolu se dvěma plážemi a řadou hotelů skýtá například bistro Faris.

výhled z bistra Faris

Navíc pořídíte atraktivní záběry, jimiž se můžete pochlubit známým po návratu do vlasti. Ani výhled na opačnou stranu není k zahození.

bistro Faris ve staré části města Sozopol

V historickém jádru města Sozopol stojí několik zajímavých kostelů, například sv. Cyrila a Metoděje z roku 1888.

kostel sv. Cyrila a Metoděje

Zajímavý je také pravoslavný kostel sv. Mikuláše Divotvůrce. Jsou zde i ruiny středověkého kostela s bazilikou, archeologické muzeum a umělecká galerie.

kostel svatého Mikuláše Divotvůrce

Jestliže se do Sozopolu vydáte začátkem září, stanete se svědky tradičního festivalu Apollonia. Jeho součástí jsou divadelní představení, výstavy, projekce, hudební a taneční vystoupení, knižní prezentace atd.

restaurace Porto Elea

Střechu restaurace Wind Mill zdobí miniaturní větrný mlýn. Pokud chcete spatřit mnohonásobně větší, zamiřte do staré části města Nesebar.

imitace větrného mlýna nad restaurací Wind Mill

Čeká vás tady klid a pohoda

„Je zde několik míst, která jsem si oblíbil. Třeba tohle!“ tvrdí cestovatel Richie, jenž do historické části města Sozopol přijel už několikrát.

cestovatel Richie v bulharském městě Sozopol

Ve starém Sozopolu objevíte hned několik restaurací s výhledem na Černé moře a blízké letovisko.

restaurace ve městě Sozopol

Na rozhraní starého a nového Sozopolu již narazíte na novější zástavbu včetně hotelů.

hotel ve městě Sozopol

Zejména rybími specialitami, připravovanými na grilu, proslula restaurace Miloz nedaleko kostela sv. Mikuláše Divotvůrce.

rybí restaurant Miloz

Řecko v Bulharsku? Zavítejte do známého restaurantu Bouzouki u přístavu a parkoviště.

restaurant Bouzouki Sozopol

Ze Sozopolu se lze vydat lodí do Nesebaru. Krátce po vyplutí se vám naskytne tento pohled na přístav a nové domy.

přístav v Sozopolu

Během plavby si důkladně prohlédnete malebný Sozopolský záliv.

Sozopolský záliv

Cestovatel Richie před restaurantem Joan – o kousek dál se tyčí kostel sv. Cyrila a Metoděje.

cestovatel Richie ve městě Sozopol

 

magnetky s motivem města Pizzo

Pizzo: Město v italské Kalábrii láká na tartufo, nákupy i hrad Murat

Pobiti Kamani: Kamenný les v Bulharsku vznikl před 50 miliony let

Pobiti Kamani nedaleko města Varna

Mohlo by vás zajímat

Víno ze Sardinie: Zázrak zrozený ze slunce, moře a panenské půdy

O tom, co vše se dá na Sardinii zažít, objevit i ochutnat, jsme v poslední době napsali poměrně hodně. Tento malebný italský ostrov toho však nabízí tolik, že si zkrátka nemůžeme pomoci. A naše výprava do tohoto malebného koutu země by nebyla kompletní, kdybychom alespoň jeden článek nevěnovali zdejšímu vínu. Tak na nic nečekejte a […]

Číst více

Suvenýry: Na co si dát pozor?

Suvenýry: Co si lze přivézt zpět domů, a na co si dát naopak pozor?

Suvenýry. Kdo by je neměl rád? Společně s nimi si můžete přivézt domů na památku kousek své dovolenkové destinace a kdykoli ho ve své domácí vitrínce zahlédnete, přenesete se aspoň v myšlenkách na chvílí zpátky tam, kde vám bylo tak dobře. Kterým suvenýrům byste se však měli vyhnout, abyste se nedostali do potíží při svém […]

Číst více

Tip na fotku – Hrad Ravadinovo

Jedním z unikátních míst, které může Sozopol nabídnout, je bezesporu pohádkový Hrad Ravadinovo. Asi byste však nečekali, že si jej postavil bývalý bulharský zápasník a světový šampion Georgi Tumpalov. Share Tweet Email

Číst více