Skopelos: Řecký ostrov, který proslavil filmový trhák Mamma Mia!

Zajímavosti

Nebýt kultovního filmu Mamma Mia!, který se letos dočkal pokračování, asi by Skopelos, nádherný ostrov v souostroví Severní Sporady, nikdo neznal. I když to, že právě zde byl natočený, pomohlo zvednout návštěvnost, stále zůstává v mnoha ohledech nedotčený.

Skopelos totiž nemá letiště, které je dnes už pro jakoukoli destinaci „povinností“, lze se sem dostat jen trajektem. Je ovšem zcela ideální pro jednodenní výlet. Spousta cestovek ho také nabízí, ale mnohé turisty zdejší pobyt tak nadchne, že se sem příští rok vrací strávit celou dovolenou.

Skopelos

Pláže obklopují lesy nebo skály

Turisté bydlí hlavně v apartmánech a penzionech, luxusní hotely ani výškové stavby tady nenajdeme. Na některých místech se doslova zastavil čas. To se týká i větších měst, mezi něž se řadí Loutraki, Elios, Adrina Beach, Panormos, Stafilos a Glyfoneri s typickými uzounkými uličkami.

Je tu spousta pláží, téměř liduprázdných, oblázkových i písečných s křišťálově čistou vodou. I proto se ostrov pyšní prestižním oceněním Modrá vlajka. Pláže najdeme v malých zátokách, jsou obklopené malebnými lesy, plnými borovic, či sněhobílými vápencovými skalisky. Pohled na ně zcela jistě uspokojí i nejnáročnějšího romantika.

pláž Panormos

Poradíte si zde i bez auta

Doprava po moři sem trvá asi tak hodinu, nejbližší letiště má ostrov Skiathos, nejznámější poblíž je Alonnisos. Na celém ostrově Skopelos poměrně slušně funguje síť autobusů, většina má konečnou právě u některé z pláží.

Poblíž lze najít i menší městečka, nabízející ubytování, jako například Panormos, Neo Klima, Stafylos a další. Z natáčení snímku Mamma Mia! ještě někde zbyly kulisy, jsou vítaným zpestřením pro návštěvníky. Ti ale asi víc ocení další, které nejsou z dílny filmových architektů, ale vytvořila je sama příroda.

Nádherná zdejší panoramata – ať už podél pobřeží či ve vnitrozemí – vypadají jak z pohádky a jsou pastvou pro oči. Na své si tu přijdou příznivci památek, hlavně křesťanských. Kapličky, kostely či kláštery jsou rozeseté všude po okolí, hlavně na kopcích.

Skopelos

Nejvyšší bod nese název Delphi

Přírodní dominantou jsou tři borovice na výběžku Amaranto, zahrály si ve filmu. Na vrcholu skaliska s kapličkou Ag. Ioannis se zase odehrávala romantická svatba. Byla ale z velké části natočena v ateliéru. Kaplička je tak malinká, že by se tam vešel jen ženich s nevěstou a kněz.

Cesta k ní vede po dost strmých schodech, takže je potřeba dávat pozor na zakopnutí. Dole ale na turisty čeká krásná pláž Kastri s luxusním výhledem zespodu. Někteří na ní „zkysnou“ a už se jim nechce šlapat někam do kopce. Nebudou litovat, koupání je tu skvělé.

Kdo zatouží po procházce, nejspíš zvolí hezkou a poměrně nenáročnou k Pirátským hrobům na hoře Delphi, nejvyšším bodě řeckého ostrova Skopelos. Míří sem rovněž milovníci tajemna, důvodem je návštěva kláštera Taxiarchis se záhadnou komorou plnou kosterních pozůstatků.

St. Ioannis a Kastri

Perlou ostrova Skopelos je Milia

Pak se obvykle vydají zhlédnout další monument, tři kamenné hroby vysekané do skal. Jsou velmi staré, podle některých badatelů pocházejí až z doby kamenné a musely v nich být pochovány význačné osoby. Nicméně zatím se o nich nepodařilo zjistit více.

Jak jsme již zmínili, na ostrůvku Skopelos je pláží opravdu spousta. Největší a údajně i nejkrásnější je Milia, ležící na severu, nedaleko letoviska Panormos, ale ani ta není přeplněná. Takže kdo má rád klid, ticho, pohodu a krásy přírody, pro toho je Skopelos pravým místem…

pláž Milia

katedrála ve městě Noto

Noto: Historické městečko na ostrově Sicílie nadchne nejen katedrálou

Sorrento: Krásné italské město, které opěvoval i Karel Gott

Sorrento

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 15. díl

Hostem dalšího dílu Expertů na cestách je Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, a řeč bude o pestrobarevném Maroku, zemi plné vůní a chutí, vhodné k odpočinku i poznávací dovolené. Dozvíte se jaká místa stojí za návštěvu či co je to marocká whisky. Hosti Eva a Said El Bourkhissi vám navíc představí arganový olej […]

Číst více

Richard Sacher neboli cestovatel Richie, instruktor Ravidson Surfista da Cruz a Zipline Cabo Verde

Fotoreportáž: Lanový skluz Zipline Cabo Verde na ostrově Sal

Kapverdský ostrov Sal, kam se můžete vydat na dovolenou s CK Blue Style, vypadá v podstatě jako placka. Výjimkou je několik nízkých hor nebo kopců, které z dálky připomínají nepříliš povedené bábovičky na dětském pískovišti. Neroste na nich totiž téměř žádná vegetace. Na jihovýchodě se rozprostírá pouze 103 metrů vysoká, ale zato poměrně rozlehlá hora […]

Číst více

Caló des Moro: Nádherná přírodní pláž na španělském ostrově Mallorca

Mallorca je největší španělský ostrov a na rozdíl od Kanárských ostrovů je plný zeleně. Navíc jeho břehy neomývá Atlantský oceán, ale Středozemní moře. Pokud se zde rozhodnete strávit dovolenou, ideální je období od druhé poloviny května do konce září. Chcete si udělat výlet na neorganizovanou pláž obklopenou přírodou? Naším tipem je Caló des Moro na […]

Číst více