Sorrento: Krásné italské město, které opěvoval i Karel Gott

Zajímavosti

Sorrento patří bezesporu k nejznámějším i nejkrásnějším letoviskům v Itálii. Leží asi 50 km od Neapole. I když není velké (asi 17 000 obyvatel), turistický význam z něj dělá v podstatě velkoměsto.

U nás jsme o jeho existenci kupodivu věděli už hodně dávno. Slavnou italskou lidovou písníčku nazpíval pod názvem Vrať se do Sorrenta před desítkami let Rudolf Cortés a po něm i Karel Gott. Za věhlas město hodně vděčí i atraktivní poloze nad Neapolským zálivem.

Sorrento

Na Sirény vyzráli pouze Odysseus a Orfeus

Ovšem i samo o sobě je Sorrento obrovsky zajímavé. Dominují mu barevné, někdy až křiklavé domy z různých období. Od starobylých po klasicistní i secesní, z mnohých se staly hotely. Jejich vzhled vytváří nádherný kontrast s azurovým mořem v zálivu a skalnatými výběžky na pobřeží. Tato scenérie se považuje za jednu z nejatraktivnějších v Itálii.

Sorrento

Kdysi zde sídlily bájné Sirény. Vábily krásným zpěvem námořníky k pobřeží, kde se lodě roztříštily o skryté útesy. Přežila jen posádka reka Odyssea, který jí zalil uši voskem, aby nic neslyšela, a také slavný pěvec Orfeus. Ten jim totiž jako jediný dokázal hlasově konkurovat.

Sorrento

Sorrento bývá obvykle cílem těch, co rádi obdivují přírodní scenérie. Leží mezi sady citronovníků a pomerančovníků na lávových terasách nad mořem. Procházka, při níž člověk vdechuje omamnou vůni ovoce, je nezapomenutelná.

Sorrento

V muzeu spatříte rovněž antické sbírky

Naopak vodomilové si tu moc neužijí, v městečku je jenom menší pláž. Ti přijíždějí spíš na jednodenní výlet. Obvykle z vyhlášeného letoviska Capri (i o něm se pěla píseň), vzdáleného 45 km. Mnohé turisty sem láká prohlídka historických památek.

Sorrento je zajímavé nejen starobylostí, ale i tím, že se rozkládá prakticky na stále stejném místě. Je tu římská cisterna (sloužila jako zásobárna vody pro akvadukty), podzemní tunely k moři. Našly se i spousty artefaktů z antiky a středověku a stojí tu pochopitelně zajímavé stavby.

Sorrento

Třeba bazilika Sant’Antonino s portálem z 11. století, radnice, klášter (na snímku) a barokní chrám San Francesco, Villa Comunale s nádherným rozhledem. Na Corso Italia je zase dóm se zvonicí, renovovaný v 15. století, s mramorovými reliéfy. Najdeme zde i zbytky římského oblouku.

Kdo má rád výtvarné umění, zavítá do muzea Correale di Terranova s bohatými antickými i středověkými sbírkami a s obrazárnou. V parku je taktéž terasa Belvedere, skýtá jeden z četných nezapomenutelných výhledů na skalnaté pobřeží obklopující přístav i město.

klášter San Francesco

Z města Sorrento dohlédnete až na Vesuv

Sorrento svou atmosférou láká umělce. Pobýval tu Maxim Gorkij, Lord Byron, Walter Scott, J. W. Goethe, Ibsen, Caruso, Pavarotti. Možná je přitahoval zdejší svěží vzduch, ve kterém se mísí vůně moře a tropické vegetace. Původně šlo navíc i o lázeňské město.

Sorrento

To založili Řekové v 6. až 5. století př. n. l. Nejznámějším rodákem je básník Torquato Tasso (1544–1595), pomník na hlavním náměstí nese jeho jméno. Ve výčtu předností nelze vynechat překrásná přírodní panoramata na Neapol a sopku Vesuv.

Její erupce stála za zkázou města Pompeje. Leží, co by kamenem dohodil, a málokdo se nezajde podívat na její zbytky i na to, co dokáže ničivá síla přírody. Někteří mají ale jiný zájem, pod sopečným popelem se totiž našlo množství až šokujících erotických fresek a předmětů

výhled na sopku Vesuv

Skopelos

Skopelos: Řecký ostrov, který proslavil filmový trhák Mamma Mia!

Mellieha: Městečko, jež je opomíjeným skvostem ostrova Malta

Mellieha

Mohlo by vás zajímat

Cestovka b.s. | 1. díl

I sebevětší cestovní kancelář nějak začínala. Třeba jen ve dvou lidech a s malým autem, bez kancelářských prostor, s kamarádem grafikem ze Stodůlek, kde v dětském pokoji vznikl první katalog… Tak začínala právě ta naše. Share Tweet Email

Číst více

10 důvodů proč zvolit pro šnorchlování právě Egypt

Potápění a šnorchlování v Egyptě: 10 důvodů, proč vyrazit právě tam

Už jste se byli potápět či šnorchlovat v Egyptě? Že ne? Pak je ale ten nejvyšší čas to změnit! Pokud si chcete užít ten nejpestřejší mořský svět, je výlet k Rudému moři jasnou volbou. V Egyptě navíc můžete ve dnech zalitých sluncem zažít jak relax a pohodovou dovolenou, tak výlety plné historie, dobrodružství a zajímavých […]

Číst více

Kyrenijský hrad ve městě Kyrenia neboli Girne

Kyrenia: Severokyperské město, které zaujme hradem a přístavem

Severní Kypr je ideální destinací pro všechny, kteří si chtějí užít pohodovou dovolenou v komfortním hotelu v těsné blízkosti náramně čistého moře. A stejně tak sem míří jedinci toužící poznávat atraktivní památky a malebnou přírodu. Hodláte během pobytu vyrazit na výlet někam, kde lze navíc relativně dobře nakoupit? Vydejte se do přístavního města Kyrenia neboli […]

Číst více