Chystáte se do Maďarska? Pokud jste tam už byli, pak asi víte, že zdejší gastronomie nemá chybu. Možná ale netušíte, že si u našich sousedů můžete pochutnat nejen na pikantních specialitách, ale i na několika vyhlášených dezertech. Jedním z nich jsou Gundelovy palačinky, povinně (!) pojmenované podle slavného kuchaře Károlye Gundela. Jaká je jejich historie?
Slavná restaurace úspěšně funguje dodnes
Károly Gundel (1883–1956) zdědil kulinářský talent i nadšení po otci, restauratérovi Johannovi, který v roce 1857 emigroval z rodného Bavorska do Maďarska. Károly vystudoval obchodní školu a následně absolvoval praxi v předních restauracích ve Švýcarsku, Německu, Anglii a Francii. V roce 1908 – tedy ještě v době Rakouska-Uherska – se stal ředitelem hotelů mezinárodní belgické společnosti jídelních a lůžkových vozů Wagons Lits Cook na Štrbském plese a v Tatranské Lomnici, kde původně pracoval jako sekretář.
O dva roky později koupil v Budapešti restauraci Wampetich, kterou později přejmenoval na Gundel. Ta se v roce 1939 stala oficiální restaurací maďarského pavilonu na světovém veletrhu v New Yorku. Ovšem – o deset let později byla znárodněna… V současnosti je Gundel (mapa) jedním z nejprestižnějších restaurantů v Budapešti.
Od roku 1937 byl Károly Gundel (na snímku s manželkou Margit Blasutighovou) rovněž manažerem restaurace hotelu Gellért. Mezi pravidelnými hosty jeho podniků figurovali známí politici, umělci a podnikatelé. Gundelovy kuchařské knihy byly ve své době velmi kvalitní a zaslouženě populární. Psal i v cizích jazycích, organizoval výstavy i ukázky vaření. Popularizoval maďarskou kuchyni a významně se podílel na podpoře cestovního ruchu.
Co měla s pokrmem společného manželka spisovatele?
K nejúspěšnějším pokrmům, které Károly Gundel pravidelně připravoval, patří právě Gundelovy palačinky s rumovou náplní, rozinkami, vlašskými ořechy a citrónovou kůrou, přelité čokoládovou polevou. Vzhledem k tomu, že Károly Gundel byl otcem 13 dětí, měl svoje kulinářské výtvory – zejména sladkosti – na kom „testovat“.
Ale pozor – Gundelovy palačinky ve skutečnosti nevymyslel Károly, jenž s oblibou vyhledával neznámá regionální jídla a následně je modernizoval. Původní recept pochází od Loly Matznerové, manželky slavného košického spisovatele Sándora Máraiho. Gundel starou rodinnou recepturu pouze zdokonalil a dezert podával ve svých restauracích pod názvem Máraiho palačinky. Po znárodnění však komunistický režim zakázal používat jméno tohoto emigranta v nemilosti. A tak byl pokrm povinně přejmenován!
Recept na Gundelovy palačinky
Gundelovy palačinky, respektive jejich lehce poupravenou variantu, si – stejně jako například Dobos torte – můžete objednat v mnoha maďarských restauracích, kavárnách a cukrárnách. Máte-li čas a chuť, lze si je uvařit doma. K přípravě jejich „české verze“ budete potřebovat následující ingredience.
Na těsto:
2 vejce, 2 deci mléka, 2 deci sodovky, 20 deka hladké mouky, trochu vanilkového cukru, 1 citrón a sůl
Na náplň:
12 deka mletých ořechů, 12 deka nahrubo nakrájených ořechů, 6 deka krystalového cukru, 1 pomeranč, 2 deci smetany, 2 deci mléka a mletou skořici
Na čokoládovou polevu:
20 deka 70% hořké čokolády, 1,5 deci mléka, 0,5 deci smetany, 4 deka krystalového cukru, 4 deka másla a trochu rumu
Na závěrečnou úpravu:
5 deka másla a práškový cukr
Postup:
Ze zmíněných surovin vypracujeme hladké palačinkové těsto a upečeme 8 až 10 palačinek.
Mléko s malým množstvím vody povaříme, přidáme mleté a nahrubo nakrájené ořechy a krystalový cukr. Dochutíme mletou skořicí, přisypeme krystalový cukr, trochu nastrouhané pomerančové kůry a se smetanou vaříme do zhoustnutí.
Na polevu rozpustíme ve vodní lázni čokoládu, přilijeme rum, přidáme krystalový cukr a máslo. Pak mlékem nebo šlehačkovou smetanou rozředíme.
Před podáváním naplněné palačinky osmahneme na másle. Jednu polovinu následně zalejeme čokoládou, druhou posypeme práškovým cukrem.
Přejeme dobrou chuť!