Krétský region Chania mě uchvátil nejen plážemi, říká Lenka Pátek

Tipy Lenky Pátek

Miluji Krétu a obzvlášť její nejzápadnější region Chania. Není pro mě až tak důležité, ve kterém hotelu a letovisku se ubytuji, protože si pokaždé pronajmu auto. Tato nádherná oblast si vyloženě říká o to, aby ji člověk procestoval takzvaně skrz na skrz. Když jsem to udělala poprvé, pochopila jsem, že to chci zopakovat pokaždé, kdykoliv se do této řecké destinace vrátím. V Chanii mě okouzlilo mnoho pláží, hlavní město i přírodní unikáty. Některá místa jsou cílem fakultativních výletů, které si lze objednat u česky mluvícího delegáta, na ostatní se dostanete pouze po vlastní ose. Teď vám krátce představím alespoň šest z nich. Rozhodně neprohloupíte, když se tam během dovolené vypravíte.

Balos

Slavná a neuvěřitelně fotogenická je pláž Balos, která se rozprostírá 53 km západně od města Chania. Je naprosto nezaměnitelná, nelze si ji splést s jinou částí pobřeží. Snadno jsem z ní dohlédla na nedaleký ostrůvek Gramvousa. Voda v kouzelné laguně je mělká, takže se v ní mohou osvěžit i děti a neplavci. Rozhodnete-li se právě zde strávit celý den, nezapomeňte si přivézt dostatek jídla a pití a případně i vlastní slunečník.

Existují dvě možnosti, jak se na Balos dostat. Autem je to ale poněkud komplikované. Posledních osm kilometrů pojedete po prašné cestě plné kamení. Vůz necháte na parkovišti a pak už musíte pěšky – 1200 metrů. Nejdříve půjdete po rovině, pak vás čeká dlouhá cesta dolů po přírodních schodech. Tam to ještě jde, ale zpátky je to značně vyčerpávající. V obou směrech můžete využít tzv. Donkey Taxi. To znamená, že se za poplatek svezete na oslovi… Já jsem na Balos jela lodí. Ta cesta mi přijde rozhodně jednodušší a bezpečnější, obzvlášť pro malé děti.

Elafonisi

Ozdobou regionu Chania – a zároveň mojí favoritkou – je pláž Elafonisi, označovaná za „krétský Karibik“ nebo „evropské Tichomoří“. Nejedná se o klasickou pláž, ale spíše o přírodní pojítko mezi Krétou a ostrůvkem Elafonisi. Písek u břehu je díky úlomkům mušlí narůžovělý, voda krásně čistá, nafotila jsem tady senzační záběry. Až téměř k pláži jsem dojela autem, což je obrovská výhoda.

Přes den je tu hodně lidí, míří sem autobusy plné turistů. Pro ty, co si chtějí užít prázdnou Elafonisi, mám radu. Oželte – stejně jako já – snídani na hotelu a vydejte se sem ještě za tmy. Tak, abyste stihli východ slunce. Je to náramný zážitek, měla jsem v tu chvíli pláž celou jen pro sebe! Opravdoví dobrodruzi vyjednou z hotelu třeba už ve tři ráno. Taky jsem se k tomu odhodlala a nelituji ani trochu. Ještě nikdy jsem neviděla tak nádhernou Mléčnou dráhu jako nad Elafonisi!

Falasarna

K nejznámějším plážím v regionu Chania patří Falasarna, která byla před lety oficiálně vyhlášená nejkrásnější pláží na Krétě. Navíc je jednou z deseti největších v Evropě! Ve skutečnosti se skládá z několika pláží různých velikostí, i jejich povrch tvoří jemný narůžovělý písek. Musím říct, že ani v nejrušnějších dnech nebývá Falasarna přelidněná. Také k ní jsem přijela autem, pak už jsem jenom šla kousek pěšky… Kouzelných pláží jsem v této destinaci objevila mnohem víc. Kdybych je ale měla všechny popsat, neměl by dnešní článek konce.

Město Chania

Nejvíc mě zaujala jeho historická část, rozkládá se hned vedle přístavu. Je částečně obklopená benátským opevněním ze 16. století. Neuniklo mi, že nejvíc to žije na náměstí Eleftherios Venizelos, kde se dá posedět ve venkovní restauraci nebo kavárně. Je jich tam opravdu hodně. Především svojí architekturou na mě zapůsobily benátské domy, budova tržnice z roku 1911, kostel svatého Salvátora, klášter svatého Mikuláše a Janičářská mešita.

Zlákalo mě muzeum lidového umění v katolické kostele, archeologické muzeum v gotickém chrámu sv. Františka a námořní muzeum v bývalé pevnosti Firkas. A v neposlední řadě jsem nakoupila spoustu suvenýrů, přírodní kosmetiku, olivový olej, koření, oblečení a parádní plavky!

Samaria

Možná na to nevypadám, ale baví mě pěší turistika. I v tomto ohledu jsem se na západě Kréty realizovala. Mým cílem byl národní park Samaria a hlavně stejnojmenná soutěska, nejdelší v Evropě. Teče v ní travertinový potok, její stěny jsou v podstatě kolmé. Trasa začíná u horské vesničky Omalos v lokalitě Xyloskalo a končí v Agia Roumeli, což je městečko u moře. Během treku jsem potkala i kozu kri-kri, která tam volně žije. Z tohoto výletu jsem byla vysloveně nadšená, přestože byl fyzicky a časově poněkud náročnější. Vyrazte sem na začátku, nebo naopak na konci sezóny, kdy nepanují přílišná vedra.

Kournas

Když si pronajmete auto, určitě si nenechte ujít sladkovodní jezero Kournas, ležící 57 km od letoviska Maleme. Měří přes kilometr, hluboké je maximálně kolem dvaceti metrů. Na jeho východním pobřeží se nacházejí taverny, poobědvala jsem v podniku s názvem Korissia. Jídlo bylo skvělé, obsluha sympatická, ceny příznivé a k tomu parádní výhled! Přímo před tavernou je půjčovna loděk, takže se můžete projet po jezeře a pořídit zajímavé fotky a videa.

turecké koření

Nejlepší suvenýr je ten, který mohu sníst, tvrdí Lenka Pátek

Hotelové služby v Bulharsku se hodně zlepšily, tvrdí Lenka Pátek

dovolená v Bulharsku

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 22. díl

Jak si správně zabalit na dovolenou a na co si dát pozor, vám v dnešním díle Expertů na cestách poradí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style. O své zvyky i zlozvyky v rámci balení se podělí také Mirai Navrátil, zpěvák a frontman kapely Mirai. Dále se budeme společně s Lenkou Pátek věnovat tomu, co […]

Číst více

Experti na cestách: 54. díl

Experti na cestách: 54. díl

Blue Style Experti na cestách se zaměřili na to, co pro vás mohou udělat delegáti cestovních kanceláří. O této práci promluvila guide care supervisor z cestovní kanceláře Blue Style Eva Sekalová. Vítězka MasterChef Česko Besky prozradila, kam nejraději cestuje. Share Tweet Email

Číst více

magnetky s motivem města Pizzo

Pizzo: Město v italské Kalábrii láká na tartufo, nákupy i hrad Murat

Uvažujete o dovolené v nádherném italském regionu Kalábrie, který oplývá atraktivními písčitými plážemi, velmi chutnou gastronomií i četnými přírodními krásami? Není divu – průmyslové zóny a tovární komíny byste zde hledali marně. Naopak v této oblasti můžete obdivovat několik zajímavých historických měst. Kromě Tropey je to například Pizzo, odkud pochází věhlasná zmrzlina tartufo. Share Tweet […]

Číst více