Mellieha: Městečko, jež je opomíjeným skvostem ostrova Malta

Zajímavosti

Malta je ideální podzimní destinací. Nejen, že se tu teplota vzduchu pohybuje průměrně kolem 24 stupňů, ale stejně tolik má i moře, které už bývá v tuto dobu leckde chladnější. Naši turisté sem jezdí často a rádi – nejen v tuto dobu. A mnozí se i domnívají, že mají skoro celé území projeté. Nicméně o městečku Mellieha asi slyšel jen málokdo z nich. Také se nachází až na úplně nejsevernějším výběžku ostrova.

I když vzhledem k tomu, že Malta je menší než Praha, nehraje vzdálenost zas tak velkou roli. Mellieha patřila k nejstarším solným pánvím na světě. A právě tento nerost, co je  –  jak dobře víme ze známé pohádky – nad zlato, mu dal jméno. Maltsky se soli říká melh.

Mellieha

Čeká vás nádherný výhled

Později ale byly zásoby vytěženy, dnes na jejich místě „vládne“ ptačí rezervace Ghadira Bird Sanctuary. Zvláštností je farní kostel s rozsáhlým podzemím a jeskynní kaplí Panny Marie. V té se nachází freska, kde je vyobrazena s malým Ježíšem. Podle legendy pochází už z roku 60.

Měl ji vlastnoručně vytvořit svatý Lukáš. Vědci ovšem tvrdí, že vznikla mnohem později, až kolem dvanáctého století. Ať tak či tak, od kostela je vynikající výhled na záliv Ghadira, kde je vůbec největší pláž na celé Maltě. Vzhledem k zmíněné odlehlosti není návštěvnost vysoká.

Má na délku 500 a šířku 40 metrů, „povinnou“ Modrou vlajku, písčitý povrch a pozvolný vstup do moře, výhodný pro rodiny s caparty. Poblíž jsou obvyklé hotely, obchody, restaurace. Přímo na pláži čtyři stánky, připravené napojit a nasytit hladové turisty i místní.

Mellieha

Děti se zabaví v pirátské vesnici

Nedaleko je další atrakce, zátoka Anchor Bay, kde v roce 1979 vznikl film Pepek Námořník. Tam se vyřádí děti, po natáčení tu zůstaly kulisy včetně pirátské vesnice, pojmenované, jak jinak než Popeye Village. Koho přitahuje architektura, půjde se podívat na Selmun Palace.

Anchor Bay

Impozantní stavba z roku 1783 je od Domenica Cachii, jedná se o největší a zároveň poslední historickou budovu postavenou řádem johanitů, u nás známých spíš jako Maltézští rytíři. V roce 2011 byla ovšem začleněna do hotelového komplexu vzniklého už předtím.

Anchor Bay

Mellieha okouzlí i strážní budovou

Dominantou městečka Mellieha je však rudá věžovitá stavba St. Agatha’s Tower, postavená jako strážní. Hlídá oblast před případnými vetřelci už od roku 1649. Stojí za to se k ní vypravit, už jen kvůli nádhernému panoramatu, zahrnujícímu členité pobřeží i typicky bílé budovy.

Mellieha

Mellieha má asi 10 tisíc stálých obyvatel. Koho moře omrzí, může se vydat na menší túru do vyprahlých, kamenitých pahorků, přitažlivých právě díky drsné kráse. S výletem bude jistě každý spokojen, navíc spojení z metropole Valletta je velice dobré i k večeru.

Mellieha

Sorrento

Sorrento: Krásné italské město, které opěvoval i Karel Gott

Saturnia: Toskánské městečko, které láká na ozdravné zimní koupání

Saturnia

Mohlo by vás zajímat

Prasonisi

Prasonisi: Pláž na ostrově Rhodos spojuje Středozemní a Egejské moře

Láká vás dovolená na Rhodosu? Pokud ano, přinášíme tip na zajímavý výlet! Baví-li vás kitesurfing či windsurfing, zbystřete o to víc! Jedná se o proslulou pláž Prasonisi v nejjižnějším cípu tohoto ostrova, který náleží Řecku a nachází se poblíž Turecka. Díky skvělým povětrnostním podmínkám se tu provozují zmíněné vodní sporty. Písčitá pláž navíc dostala přezdívku […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 18. díl

V dalším díle pořadu Experti na cestách jsme se podívali do nejbezpečnější země na světě. Lidé si v ní nezamykají auta ani domy. Řeč je o Ománu, perle arabského východu. Destinaci přiblížili cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba, honorární konzul Ivo Vaněk a obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Místní hotely představil René Eagle, generální […]

Číst více

Experti na cestách - 10. díl

Experti na cestách: 10. díl

Jak se z individuální cestovatelky stane spokojená klientka cestovní kanceláře? Jaké okolnosti k tomu vedou a jaké výhody to s sebou přináší? To se dozvíte od hosta pořadu Experti na cestách, kterým je Lea Siekel, finalistka soutěže MasterChef Česko. Share Tweet Email

Číst více