Chystáte se poprvé v životě do Thajska a zajímá vás, na čem si tam můžete pochutnat? Thajské speciality jsou vyhlášené, jednou z nich je Som Tam Thai. Tedy studený thajský salát ze zelené papáji. Zpravidla obsahuje rovněž mrkev, oříšky, sušené krevety, citronovou šťávu a rajčata. A pozor – většinou je poměrně dost pálivý!
Existují samozřejmě i „mírnější“ verze pro turisty, kteří příliš pikantní pokrmy nesnesou. A co si budeme povídat – v Thajsku se to cestovateli z různých koutů světa doslova hemží, a to zejména v zimních měsích.
Zkuste si Som Tam Thai ukuchtit doma
Salát Som Tam Thai je populární hlavně v Isanu, oblasti na severovýchodě Thajska. To ale neznamená, že ho lze sehnat pouze tam. Objednat si ho můžete – stejně jako vyhlášené thajské nudle Phad Thai – samozřejmě i v Bangkoku, na ostrovech Phuket a Koh Samui, v pobřežní oblasti Khao Lak nebo v provincii Krabi. Jestliže vás baví vaření a navíc rádi experimentujete v kuchyni, zvládnete si Som Tam Thai, respektive jeho českou verzi, připravit v pohodlí domova. Jak na to?
Budete potřebovat hmoždíř, ale není nezbytně nutný. Receptů je celá řada, ze surovin se nejčastěji používají sušené krevety, krevetová pasta, zelené fazolky, rajčata, thajský lilek a směs fermentované rybí pasty a rýžové mouky, zelené mango nebo okurka, tamarindová omáčka, krab, chilli, limetka, cukr, sůl, česnek, nálev z naložené a nasolené ryby (Pla Ra) a rybí omáčka.
Recept pro celou rodinu
K přípravě salátu Som Tam Thai vám bohatě postačí 3 polévkové lžíce rybí omáčky, 2 polévkové lžíce palmového cukru nebo hnědého surového cukru, 3 stroužky oloupaného česneku, 2 sušená červená chilli v celku (namočená na 5 minut v horké vodě) a 3 polévkové lžíce čerstvé vymačkané limetkové nebo citronové šťávy. Dále budete potřebovat 1 středně velkou zelenou papáju (asi 75 dkg; lze nahradit kedlubnou, nakrájeným zelím nebo okurkou), 1 mrkev, 2 polévkové lžíce sušených krevet (namočených na 15 minut v horké vodě), 1 větší rajče nakrájené na kousky, misku thajských dlouhých fazolí a 2 polévkové lžíce nasekaných, ideálně čerstvě opražených buráků. Na ozdobení hlávkové zelí a sladkou bazalku (nebo čerstvou mátu).
Příprava:
1/ V hmoždíři roztlučte chilli se stroužky česneku.
2/ Postupně přidejte několik dlouhých fazolí, nakrájené rajče, limetkovou šťávu, rybí omáčku, cukr a nakonec nastrouhanou papáju a mrkev.
3/ Vše řádně stlučte a promíchejte.
4/ Na závěr přidejte buráky a sušené krevety, lehce zamíchejte.
6/ Salát nandejte na talíř, přiložte zvlášť kousek nakrájeného čerstvého hlávkového zelí a několik dlouhých fazolí, dozdobte čerstvou mátou nebo sladkou bazalkou. A můžete Som Tam Thai podávat!
Přejeme dobrou chuť!