Láká vás lyžování v Alpách? Pak vyrazte například do italského městečka Sulden (neboli Solda). U nás sice není moc známé, ale zato leží poměrně blízko. Z Rozvadova je to tam necelých 500 km, jen závěrečné stoupání trvá trochu déle. Sulden totiž leží „uvězněn“ mezi horami na úpatí čtyřtisícového Ortleru.
Vypadá docela obyčejně. Ve výčtu hostů však najdeme hodně slavná jména. Dovolenou tu kdysi trávil Michael Jackson, jezdí sem Angela Merkelová, lyžař Gustav Thöni, proslavený horolezec Reinhold Messner (o něm bude ještě řeč). Všude je klid, v nadsázce – a ne nadarmo – městečku Sulden přezdívají „konec světa“…
Messnerovo muzeum láká na yettiho
Sjezdovky se dělí do tří částí, navzájem spojených, buď jimi samotnými, případně skibusem. Hlavní je Madritsch, visutá kabina vede až do výšky 3250 metrů. Tratě jsou členité – takřka kolmé pro náročné lyžaře i několikakilometrové „dálnice“ pro začátečníky.
Z nich jsou hezké výhledy na okolní ledovce, tudíž je záhodno dát si pauzu. Vybrat si podle schopností a zálib prostě není problém. Sjezdovky se rozkládají na ploše 44 km, fronty u vleků neznají. Navíc je v městečku Solden další rarita – Muzeum sněhu a ledu.
Založil ho zmíněný Reinhold Messner. Úmyslně připomíná ledovcovou trhlinu pod zemí – je jen z betonu a skla. Atrakcí je exponát vycpaného bajného tvora yettiho (ve skutečnosti jde ovšem o téměř vyhynulého medvěda tibetského). Jeho stopy totiž tvarem připomínají lidské.
V městečku Sulden vás čeká gilotina
Kromě muzea vlastní slavný horolezec farmu na chov jaků. Ty si v devadesátých let přivezl z Asie. Hned vedle má restauraci Yak & Yeti (mapa), sen všech gurmánů toužících po nových chutích. Maso je zpracovávané na asijský způsob, obvykle mleté či nakrájené na drobné kousky.
Je různě kořeněné, často se k němu podává zelenina. Na jídelníčku najdeme i pokrmy nám dobře známé, třeba ravioli s mletým jačím masem a tomatovou omáčkou. Ty se podávají jako předkrm. Kromě vynikajícího i neobvyklého jídla na hosty vždy zapůsobí vzhled restaurace.
Vznikla z pečlivě zrekonstruovaného statku pocházejícího ze šestnáctého století. Místnosti s nízkými stropy působí historicky a autenticky i díky stylovému dřevěnému nábytku. Největší kuriozita podniku ale není vůbec kulinářská. Týká se tabáku a říká se ji „šňupací gilotina“!
Nadrcená směs se totiž dostane do nosu zcela bez lidského přičinění, dopadem závaží. To ho jakoby katapultuje do nastavených dírek. Jinak pustý Sulden ožije v noci, kdy otevře podnik Café Ilse. Velkým hitem je zde míchaný drink Hand Grenade (Red Bull, tequila, Jägermeister).