Chystáte se do Skandinávie, konkrétně do Norska? Pak vás určitě zajímá, na čem si tam pochutnáte. Jestliže vám nevadí maso, vyzkoušejte jedno z nejpopulárnějších lokálních jídel – farikal. Co si pod tímto názvem máte představit?
Farikal je tradiční pokrm, který tvoří skopové maso s kostí, dušené zelí, černý pepř a brambory. S čistým svědomím ho lze označit za norské národní jídlo. Už v sedmdesátých letech minulého století tak totiž oficiálně učinili v rámci rozhlasového programu Nitimen. V roce 2014 vyhlásil ministr zemědělství Sylvi Listhaug novou soutěž, jejíž výsledky potvrdily, že se skutečně jedná o národní jídlo.
Farikal má svátek koncem září
Farikal v překladu znamená ovce v zelí, v angličtině je tento pokrm nejčastěji označován jako lamb and cabbage nebo také sheep in cabbage. Oblíbený je především na západě Norska, rozšířený je však po celé zemi.
Zajímavostí je, že se tradičně připravuje a konzumuje poslední čtvrtek v září. A mimochodem – v roce 2012 bylo na náměstí Spikersuppa v Oslu uvařeno dosud největší množství tohoto jídla, celkem 594 kilogramů. Akce, která si vysloužila zápis do Guinnessovy knihy rekordů, se zúčastnilo zhruba deset tisíc hostů.
Farikal byl původně dánským jídlem obsahujícím husí nebo kachní maso. K transformaci na současnou norskou verzi došlo ve čtyřicátých letech dvacátého století. A jak se připravuje? Jednoduše! Skopové maso s kostí, zelí a černý pepř se vaří po dobu několika hodin. Přílohou jsou zpravidla brambory vařené ve slupce.