Saturnia: Toskánské městečko, které láká na ozdravné zimní koupání

Zajímavosti

Jet v zimě do Toskánska – to nezní jako ideální nápad! Teploty se pohybují kolem 12 stupňů a na lyže to také není. Existuje však zapomenuté a zároveň výjimečné městečko, kde je v tomto období někdy víc lidí než v parném létě. Jmenuje se Saturnia a leží v provincii Grosseto.

Největším tahákem je lázeňský rezort, kde turisté najdou rozhlehlé bazény se siřičitou vodou, speciální procedury, všechno na nejvyšší úrovni. Koupele jsou velmi žádané hlavně proto, že prameny (o teplotě asi 37,5 stupňů) příjemně prohřejí tělo, osvěží a současně prospívají kondici.

U mlýna platit nemusíte

Naopak v létě, kdy je venku vedro, nikdo moc nestojí o to, se do nich ponořit. Navíc jen 40 km odsud jsou hezké pláže. I když je hodně služeb dost draze placených, kdo se vyzná, nemusí utratit ani korunu. Bezplatně si totiž můžete zajít na tzv. Cascate del Mulino.

V překladu to znamená „kaskády u mlýna“. Přírodní podmínky mají stejné, jen se nic neplatí. Zase tu chybí toalety, občerstvení, převléknout se musíte v autě. Ale pohled na termální říčku za to stojí. Jezírka jsou mělká, plavat se v nich nedá, vyvalovat v teplé vodě ano. Jistá opatrnost je třeba při výstupu, kameny jsou mokré, dá se na nich uklouznout.

Saturnia

Saturnia nadchne rovněž gastronomií

Zimomřivcům se doporučuje pokrývka hlavy, i když jinak není nutná. Pobyt zde je sice jedinečným zážitkem, ale rychle se jím přesytíte. Většině lidí stačí pár hodin, pak obvykle navštíví některou z restaurací v městečku Saturnia.

Toskánská kuchyně je hodně jiná než ve zbytku Itálie, ovšem je taktéž skvělá. Mezi speciality patří bílé fazolky s tenkou slupkou, vařené se šalvějí v olivovém oleji, podávané s bílým chlebem a tuňákem. Hlavním jídlem je obvykle bistecca alla Fiorentina – obrovský biftek i s kostí, u níž je maso nejlepší.

Výtečné je florentské kuře z prsíček, parmazánu, špenátu, krémového sýra, papriky, česneku atd. Populární jsou polévky ribollita z kapusty, fazolí a s den starým chlebem (vsákne vodu, ta je doplněná o olivový olej). Nebo cacciucco, řídké rajčatové pyré s feferonkami a rybami. Pověstné je toskánské víno, ale to už jsme někde jinde.

Saturnia

Zdejší voda zlepšuje dýchání i stav kůže

Saturnia leží 57 km od Grosseta, hlavního města stejnojmenné provincie. To má letecké spojení, takže není třeba nijak daleko cestovat. Prameny jsou zejména siřičité. Před ponořením doporučujeme sundat vše ze stříbra, ve vodě totiž zčerná. Dá se vydrhnout, ale pracně.

Ovšem koupel v této vodě je pro zdraví neuvěřitelně prospěšná. Léčí dýchací potíže, kožní problémy, pohybovou a oběhovou soustavu, svaly. Je jen třeba si postupně zvyknout na sirný zápach, ale ten vyváží prokazatelné léčebné i relaxační účinky.

Proto se sem hodně jezdí začátkem roku, aby se tělo zregenerovalo. Zážitkem nejen pro něj je Cascate del Gorello. Hodně turistů jde ráno a večer na kúru, mezitím na túru. Okolí je krásné, počasí podzimní, občas svítí slunce.

Saturnia

Spatříte spoustu atraktivních památek

Saturnia je prastará, tudíž lze obdivovat četné památky. Podle legendy jí dal jméno Saturn, římská podoba Titána Krona. Ten seslal blesk do míst, kde začaly prýštit prameny. O jejich účincích se vědělo od starověku, proto se okolí zvelebovalo. Najdeme tu dodnes překrásnou bránu Porta Romana z druhého století před naším letopočtem.

Za zmínku stojí kostel Santa Maria Magdalena (asi z roku 1188). K pokladům patří kresba Madony s dítětem od Benvenuta di Giovanniho. Působivá je starobylá pevnost La Rocca aldobrandesca z 13. století, ale je tu i archeologické muzeum obsahující nálezy z etruské a římské doby…

Saturnia

Mellieha

Mellieha: Městečko, jež je opomíjeným skvostem ostrova Malta

Plovdiv: Bulharské město, které vás okouzlí dvěma stovkami památek

Plovdiv

Mohlo by vás zajímat

Národní park Ras Mohamed aneb nejlepší potápění v Egyptě

Nejlepší potápění v Egyptě: Ras Mohamed v Sharm El Sheikh

Jste milovníci potápění nebo byste ho třeba jen rádi vyzkoušeli? Pojeďte s CK Blue Style do Egypta a navštivte národní park Ras Mohamed, která nabízí to nejlepší potápění v Egyptě a možná i na celém světě! Share Tweet Email

Číst více

Dolmades

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem. Share Tweet Email

Číst více

Pamukkale

Pamukkale: „Bavlněný hrad“ v Turecku

Pamukkale patří mezi nejznámější a nejoblíbenější turistické atrakce Turecka. A není divu, jedná se o opravdu překrásné a zajímavé místo, které by si neměl nechat utéct žádný cestovatel. Share Tweet Email

Číst více