Whisky, to je moje gusto, bez whisky je v duši pusto! Sloka písně z westernové parodie Limonádový Joe u nás už dávno zlidověla. Je fakt, že Divoký západ tento nápoj sice proslavil, ale zároveň mu nevědomky hodně ublížil. Aby se uspokojila jeho vysoká spotřeba, vyráběl se jako „samohonka“ s puncem nekvality. Navíc whisky nebyla považována ani za dostatečně historický nápoj. Že neprávem, se ukázalo nedávno, kdy v ruinách opatství Lindores objevili archeologové zbytky středověké palírny.

Podle nich je zřejmě nejstarší na světě, až z roku 1191! Analyzované zbytky dřevěného uhlí, ječmene, ovsa, pšenice, hrnčířské hlíny a obilnice jsou toho důkazem. Whisky se tu vyrábí i dnes, v Lindores Abbey Distillery (mapa). Dosud nepatřila mezi nejznámější palírny ve Skotsku, natož ve světě.

palírna Lindores Abbey Distillery

Co ukrývaly prastaré svitky?

Majitel Drew McKenzie Smith nyní věří, že tento objev renomé značky zvýší. Už jen proto, že opatství Lindores bylo považováno za jeden z duchovních domovů whisky. O ní najdeme první zmínky v pokladních svitcích skotského vládce Jakuba IV. z roku 1494.

Píše se v nich: „Povolujeme osm bollů sladu fráteru Corovi z opatství Lindores na výrobu akvavitu.“ Název vychází z latinského aqua vitae – voda života. Tak se ve středověku označovaly pálenky s údajně léčivými účinky. Název whisky však asi vznikl z keltského synonyma uisge beatha.

opatství Lindores

Během staletí se zkrátilo na usky, a to už byl jen krůček k whisky. Jinak boll vážil asi 150 kg, takže pro mnichy to nebyla bezvýznamná zakázka. Je docela paradox, že církev, která alkohol odsuzovala, ho vyráběla. Toto místo bylo ovšem pro Skoty „posvátné“ už před tímto nálezem.

Sladová whisky si žádá vodu

V roce 1298 našel v opatství Lindores azyl legendární William Wallace z filmu Statečné srdce po bitvě v Black Earnside. Ale zpět k věci. Alkohol z ječmene vyráběli nejspíš už před mnichy farmáři při sklizni s velkým přebytkem. Šlo o nejjednodušší možnost, jak se ho „zbavit“.

opatství Lindores

Jak prestiž whisky stoupala, zkoušely se různé způsoby pití, aby chutnala co nejlépe. Skotové dávají přednost nevychlazené, čisté nebo s vodou. Ne všechny jsou totiž zcela vhodné k přímé konzumaci. U sladové (malt) whisky může pramenitá voda uvolnit aroma a zjemnit buket.

K její výrobě se už používají různé druhy obilí včetně pšenice, destiluje se pak v periodických kotlích jen ze stoprocentního sladového ječmene. To jí dává její typickou chuť, podle znalců nejlepší na světě. Voda k ní nesmí být nikdy chlorovaná ani sycená.

skotská whisky

Návštěvu opatství Lindores spojte s festivalem

Whisky má univerzální použití. Lze ji podávat i v koktejlech, jako aperitiv i digestiv. My do ní dáváme led, což je pro Skoty svatokrádež! Ti z ní dokonce dělají jídla. Nejde ale o obvyklé flambování, slouží jako přísada, hlavně do omáček, paštik. Na závěr proto přidáme jeden recept.

Pro Skoty je whisky národním nápojem, pořádají různé slavnosti spojené s ochutnáváním. Nově jde o Highland Whisky Festival, do kterého se zapojí osm palíren. Bude se konat od 12. do 20. května 2019. Kdo se chce zdržet, o čtyři dny poté začíná další a hodně vyhledávaný festival Fèis Ìle. Mimochodem – odkaz na všechny letošní festivaly naleznete ZDE. Během pobytu ve Skotsku nezapomeňte navštívit ani opatství Lindores.

opatství Lindores

Co má Inverness společného s alkoholem?

O místních se traduje, že jsou lakomí, což vzniklo už za vlády anglického krále Jakuba I. Ten byl totiž Skot a jeho družina nemohla bohatstvím konkurovat anglickým lordům, tak prostě museli šetřit. I když je to pomluva, je fakt, že dovedou dokonale zpeněžit skoro vše, co jde.

To se týká i ikonického pobřeží North Coast 500. Malebná trasa kolem severního pobřeží o rozloze 816 km začíná a končí na zámku Inverness (mapa). Před čtyřmi roky byla totiž spojena s otevřenými výrobnami zlatavého moku. V důsledku toho se zájem za tři roky zvýšil o 30 000 návštěvníků!

palírna Lindores Abbey Distillery

Recept na houbové ragú

Ingredience:

Houby čerstvé               200 gr

Kapusta                          100 gr

Cibule červená              100 gr

Olej olivový                    30 gr

Whisky                            0,4 cl

Sůl a drcený kmín podle chuti

Postup:

Kapustu nakrájíme na širší nudle, krátce spaříme v osolené vodě, necháme okapat.

Na oleji orestujeme cibuli, přidáme ostatní ingredience.

Zvolna stáhneme z ohně, aby houby nepustily mnoho šťávy.

Přidáme whisky a ještě krátce povaříme.

Podáváme s vařenými bramborami či chlebem. Jako dezert si pak dejte třeba cranachan.

Přejeme dobrou chuť!

 

Napište komentář