Varna: Bulharské město, které ukrývá nejstarší zlatý poklad na světě

DestinaceVarnaBulharskoTipy na výlety

Zamíříte v létě do proslulého bulharského letoviska Zlaté Písky? Anebo do nedalekého střediska Sv. Konstantin a Helena, Kranevo, Albena či Obzor? V tom případě si můžete udělat výlet do města Varna, populárního především mezi mladými lidmi. Přes den se lze koupat a opalovat na prostorné městské pláži, vydat se na nákupy či posedět v kavárně nebo restauraci. Po setmění v centru panuje poměrně pestrý noční život.

Lze zajít do klubu či na diskotéku, ale také se tu konají různé festivaly, koncerty i divadelní představení. Na své si však přijdou i milovníci památek a nejrůznějších unikátů.

městská pláž ve Varně

Původně se zde nacházela rybářská vesnice

Varna je – po Sofii a Plovdivu – třetím největším městem v Bulharsku. Jako jediná z celé trojice však leží na pobřeží Černého moře. Nejfotografovanější budovou ve Varně je katedrála Nanebevzetí Panny Marie z roku 1886. Díky zlaceným kupolím připomíná pravoslavnou katedrálu v ruském Petrohradu.

katedrála Nanebevzetí Panny Marie ve městě Varna

Varna má tisíciletou historii, v místě dnešního přístavu se kdysi nacházela thrácká rybářská vesnice. Název pochází ze staré bulharštiny a má stejný význam jako thrácké Odessos, tedy „místo ležící u vody“. Ve 13. a 14. století byla Varna významným mezinárodním přístavem obchodujícím například s Benátkami a Janovem.

varenský přístav největší v Bulharsku

V současné době je varenský přístav největší v Bulharsku, sídlí tady i vrchní velení bulharského námořnictva. Je dost pravděpodobné, že během procházky potkáte urostlé fešáky v modro-bílých tričkách.

varenský přístav

Ve městě Varna a jeho blízkém okolí je „rozeseto“ více než 150 kulturních a historických památek z nejrůznějších období. Mezi nejznámější patří římské termální lázně ze 2. století a kostel sv. Athanasia, postavený v roce 1838 na místě shořelého prastarého kostela.

římské lázně ve městě Varna

Milovníci vážné hudby a divadla nejspíš zavítají do atraktivní budovy s všeříkajícím názvem Varna Opera Theatre.

Varna Opera Theatre

Varna zaujme také majestátním pomníkem

V neoklasicistní budově se žlutou fasádou sídlí archeologické muzeum. Na obrovské ploše lze obdivovat exponáty z prehistorického období i z doby bulharského národního obrození. Největším lákadlem je tzv. Zlato Varny, nejstarší zlatý poklad na světě, objevený v roce 1972 při vykopávkách nekropole. Zlaté a jiné předměty, datované do 5. tisíciletí před naším letopočtem, jsou vystaveny ve třech sálech.

archeologické muzeum ve městě Varna

Zejména v noci přitáhne vaši pozornost Palác kultury a sportu z roku 1968. Tento krytý komplex ve městě Varna sestává ze tří sportovních hal, v nichž se konají rovněž kulturní a společenské akce.

Palác kultury a sportu

Více než osmimetrový mosazný pomník cara Kalojana přehlédne málokdo. Součástí podstavce jsou fresky zobrazující výjevy z období jeho vlády, tedy z let 1196 až 1207.

pomník cara Kalojana ve městě Varna

Přímořský park láká všechny generace

V blízkosti plaveckého bazénu, který je situován na městské pláži, stojí toto bizarní sousoší s názvem Zamilovaní draci. Jeho autorem je Darin Lazarov.

skulptura Zamilovaní draci

Přímořský park s názvem Mořská zahrada je patrně nejkrásnější lokalitou ve městě Varna. Jeho součástí je nejen fontána Sirén z roku 1928, ale také menší zoo, letní divadlo, akvárium, terárium, planetárium Mikuláše Koperníka, kasino, tenisové kurty, přírodopisné muzeum, rozárium, Pantheon, památník Pohraniční stráže, dětský zábavní park, psí hřiště, delfinárium, kavárny a restaurace.

Mořská zahrada

Most Asparouhov je nejdelší v celé zemi. Měří dva kilometry a spojuje centrum města s rezidenčními čtvrtěmi Asparouhovo a Galata. Lze si z něj skočit bungee jumping, který organizuje místní klub extrémních sportů. Varna se prostě zavděčí každému!

Most Asparouhov je nejdelší v celé zemi

Pomorie

Pomorie: Bulharské letovisko, jež se zavděčí i náročným dovolenkářům

Dovolená v Bulharsku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Dovolená v Bulharsku

Mohlo by vás zajímat

Al Jazirat Al Hamra

Al Jazirat Al Hamra: Vesnice duchů v emirátu Ras Al Khaimah

Milujete historii, příběhy a tajuplná místa? Pak je pro vás dovolená v Ras Al Khaimah tou pravou volbou. Vydejte se do poslední zachovalé původní vesnice lovců perel na území Spojených arabských emirátů –⁠ navštivte Al Jazirat Al Hamra. Share Tweet Email

Číst více

Argostoli

Argostoli: Hlavní město řeckého ostrova Kefalonie zaujme nejen přístavem

Hodláte prožít letní dovolenou na řeckém ostrově Kefalonie? Pokud ano, můžete si během pobytu udělat výlet do hlavního města Argostoli. Lze posedět v kavárně nebo taverně, projít se ulicemi a kolem přístavu, nakoupit suvenýry, zato památek moc nespatříte. V roce 1953 totiž většinu staveb zničilo silné zemětřesení. Místním nezbylo nic jiného, než skoro celé město postavit […]

Číst více

Experti na cestách - 4. díl

Experti na cestách: 4. díl

Katalog jako výkladní skříň cestovních kanceláří, pamatujete? Jaké jsou teď nejvíce využívané platformy pro výběr dovolené se dozvíte ve čtvrtém díle pořadu. Potkáte se také s Ivanou Jirešovou, která vám představí Egypt z trochu jiné perspektivy. Share Tweet Email

Číst více