Dovolená v Bulharsku: Do kterého letoviska vyrazit?

DestinaceBulharsko

Od Achtopolu po Balčik a ještě dál – téměř 400 kilometrů dlouhé bulharské pobřeží se táhne od hranic s Tureckem až po ty rumunské a nabízí nespočet míst, které slibují perfektní dovolenou. Odpočiňte si letos u Černého moře a přijměte naši pozvánku na rychlý výlet do těch nejoblíbenějších oblastí. Výběr správné lokality je totiž prvním krokem k tomu, abyste si svůj pobyt opravdu užili.

Carevo

Naši dnešní pouť začneme od jihu v menším městě Carevu. Tato oblíbená lokalita především pro rodinnou dovolenou vás přivábí svou klidnou atmosférou. Městečko obklopují skály a spousta zeleně s dětskými hřišti, díky čemuž si tady kromě moře vychutnáte také procházky po okolí. Carevo má hned tři pláže – malou městskou pláž přímo v centru a dvě velké pláže Nestinarku a Arapyi s hotelovými komplexy. K těm se z města dostanete za pár minut autobusem za přibližně 2 BGN. Výhoda Careva spočívá v tom, že zde bydlí místní po celý rok, a proto se nemusíte obávat zavřených obchodů či restaurací na začátku nebo na konci sezóny. 

Lozenec

Naopak jen pár kilometrů vzdálený Lozenec je čistě sezónní, a proto sem doporučujeme vyrazit během července a srpna. Lozenec milují turisté, ale i Bulhaři primárně kvůli jeho široké a čisté pláži. Na té potkáte několik beach barů a menších bister, přičemž vynechat byste neměli ani návštěvu populárního baru Barcheto, který stojí na skále.

Primorsko 

Nedomluvíte se jinak než česky a rádi se i v zahraničí obklopujete krajany? Pak pro vás Primorsko neboli česká vesnice u moře bude ideální volbou. V létě v tomto jižním letovisku jen zřídka narazíte na další národnosti. Provozovatelé podniků proto ovládají češtinu na úctyhodné úrovni a rádi vám se vším pomohou. Primorsko zvládnete pěšky projít křížem krážem během jednoho odpoledne, a ačkoliv se zde nachází několik podniků pro mladší, navštěvují ho hlavně rodiny a starší generace. V Primorsku na vás čekají dvě pláže. Severní mívá větší vlny a také více lidí, zatímco ta jižní bývá klidnější a má pozvolnější vstup do moře.

Sozopol

Jste-li milovníky historie a architektury, podívejte se na naši nabídku hotelů v Sozopolu. Říká se, že jeho stará část patří mezi jedno z nejromantičtějších míst na bulharském pobřeží. V Sozopolu se můžete vykoupat buď na dlouhé centrální pláži, která leží na rozmezí staré a nové čtvrti, anebo na pláži Harmanite, která vás zase okouzlí svou šířkou. V létě se můžete v Sozopolu těšit také na festival umění Apollonia a s ním spojené divadelní hry, koncerty, či promítání filmů.

Pomorie

Pro ty, kteří neradi dlouho cestují z letiště do hotelu, máme perfektní řešení. Malebné městečko Pomorie se nachází pouhých 15 minut od letiště v Burgasu a nabízí jedinečný zážitek. No řekněte sami, kde jinde v Evropě uvidíte pláže s netradičním černým pískem? Pomorie leží na poloostrově, díky čemuž budete svědky dechberoucího východu i západu slunce nad mořem. Nezapomeňte ale navštívit také Muzeum soli a blahodárné bahenní lázně, jejichž bahno má léčivé účinky. Bulhaři ho získávají během těžby soli z místního jezera.

Ravda 

Předměstí Nesebaru Ravda se stává v posledních letech čím dál tím vyhledávanější lokalitou. Ubytovat se zde můžete v menších hotelích a penzionech s domácí atmosférou. Na plážích ani v ulicích se tady rozhodně nebudete muset prodírat davy turistů a potěší vás zajisté také mnohem přívětivější ceny. Do vyhlášeného starého Nesebaru si přitom dojedete za pár minut autobusem.

Nesebar

Perlu Černého moře vám asi nemusíme příliš představovat. Nesebar se jako většina pobřežních měst dělí na novou a starou část. Ta nová navazuje plynule na Slunečné pobřeží, stojí v ní většina hotelů a žijí tu lidé po celý rok. Staré město se řadí na seznam světového dědictví UNESCO, a to díky množství dochovaných památek z thráckých dob. Výhledem na ně i celý původní Nesebar se můžete pokochat třeba z městské pláže, u které se nachází několik hotelů z naší nabídky.

Slunečné pobřeží 

Slunečné pobřeží rozzáří oči všem, kteří jsou rádi v centru dění. Přes osm kilometrů dlouhá pláž podél vůbec nejvyhlášenějšího bulharského letoviska se postará o vaši zábavu ve všech směrech. Na každém rohu narazíte na podnik, který vás naláká na vynikající jídlo, karaoke večer, vodní dýmku, míchané drinky, DJ hrajícího populární hudbu, živou kapelu, casino, nebo na víno za zvuku šumějících vln. Slunečné pobřeží každoročně navštíví tisíce nejen mladých, ale i rodin s dětmi, které ocení lunapark, tržnice a široký výběr ubytování. Takzvaný Sluňák má navíc i skvělou polohu, jelikož se nachází vedle turisticky vyhledávaného Nesebaru a jen 40 minut od letiště.

Sveti Vlas

Poklidnější variantu Slunečného pobřeží ztělesňuje Sveti Vlas ležící na úpatí Balkánského pohoří, díky čemuž spojuje krásy mořské i horské přírody. Sveti Vlas je známý jedním z největších jachtařských přístavů v Bulharsku Marina Dinevi, kam se vejde až 300 jachet. Místní pláže se pak pyšní modrou vlajkou, tedy důkazem kvality a čistoty.

Obzor 

Pakliže za svou prioritu považujete soukromí, vaše pozornost by se měla stočit k odlehlejšímu městu Obzor. Rozprostírá se na půli cesty mezi pobřežními tepnami Varnou a Burgasem, a ačkoliv zde v posledních letech vyrostla řada nových a luxusních hotelů, stále není v porovnání s ostatními natolik turistické. Většina místních hotelů stojí přímo u pláže, což rozhodně považujeme za jeho velkou výhodu.

Svatý Konstantin a Helena

Možná vás překvapí, že titul nejstarší bulharské rekreační středisko patří městu Svatý Konstantin a Helena. Tato spíše vesnička byla vystavěna v roce 1955 a nachází se pouhých osm kilometrů od Varny. Jedná se o velmi tiché a klidné prostředí, jež bude vyhovovat každému, kdo si chce výhradně odpočinout a nemá zájem o bujarý život za branami hotelu.

Zlaté písky 

Druhým nejčastěji skloňovaným turistickým centrem ve spojení s Bulharskem jsou bezpochyby Zlaté písky. Ráj pro mladé i rodiny s dětmi, který získal své jméno podle zlatavé pláže lemující dlouhou ulici s několika řadami hotelů. Na Zlatých píscích vás čeká doslova vše, co by měla správná dovolená zahrnovat – luxusní ubytování, krásné moře a široká nabídka vyžití od diskoték přes bary, restauraci ve zmenšenině Eiffelovy věže nebo lodě Černá perla až po atrakce a obchody. Na rozdíl od Slunečného pobřeží mají Zlaté písky v docházkové vzdálenosti ale také zeleň. Nad údolím s hotely se totiž rozkládá rozlehlý les, ve kterém potkáte například i skalní klášter Aladža s českou stopou.

Albena 

Albena vznikla jako uzavřené uměle vytvořené letovisko pro turisty. Zážitek, který vám připraví, se proto příliš nedá srovnávat s ostatními zmíněnými místy. Tvoří ji moderní hotely pyramidového stylu, aquapark a široká šest kilometrů dlouhá pláž. K dispozici vám budou také sportovní hřiště, dětské prolézačky, bary, restaurace, nebo třeba lázně s léčivými prameny. Tuto údajně nejatraktivnější turistickou oblast si oblíbili především výletníci ze západních zemí, podle čehož také majitelé ubytovacích zařízení a podniků nastavili ceny. Faktem však zůstává, že Albena rozhodně stojí za to.

Na bulharském pobřeží si každý najde to své pravé ořechové. Záleží jen na vašich preferencích. Už víte, kam to bude? Objevte ty nejlepší restaurace ve vámi zvolené destinaci a nezapomeňte si před odletem přečíst také o osmi zážitcích, které udělají z vaší dovolené v Bulharsku nezapomenutelný zážitek.

Poznejte Káhiru

Poznejte Káhiru, hlavní egyptskou metropoli

Bulharské léto plné festivalů. Na který vyrazíte?

Bulharské léto plné festivalů

Mohlo by vás zajímat

Každé letovisko na Mallorce má svoje přednosti

Každé letovisko na Mallorce má svoje přednosti, tvrdí Lenka Pátek

Když se řekne Mallorca, ihned si vzpomenu na koupání v nádherném, tyrkysově zbarveném moři a na úžasnou gastronomii. Zároveň je to destinace, kde jsem se naučila jíst olivy, které jsem do té doby neměla v oblibě. A nesmím zapomenout na parádní výlety… Když se mě někdo zeptá na letní dovolenou v Evropě, u Středozemního moře, […]

Číst více

Káva napříč kulturami

Káva v zahraničí: Zachutná vám Itálie, Řecko, Turecko nebo Arábie?

Káva rozhodně patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě, její konzumace má dlouhou historii a příprava této lahodné pochutiny se v průběhu let vyvíjela a měnila. Dá se udělat na mnoho způsobů a různé kultury ji připravují rozdílně. Pojďte se s námi podívat, na jakou kávu se můžete těšit na své dovolené v zahraničí. Share Tweet […]

Číst více

Ománská Salalah

Ománská Salalah: 7 tipů na výlety, které si nesmíte nechat ujít

Když se řekne Blízký východ, pravděpodobně si leckdo z vás představí pouštní krajinu, velbloudí karavany a rozpálená skaliska lemující obzor. Ti, kteří jsou s tímto fascinujícím regionem seznámeni trochu blíže však určitě namítnou, že je toho zde k vidění mnohem více. A pro ománské město a region Salalah (česky Salála) to platí minimálně dvojnásob. Share […]

Číst více