Historické městečko Side v Turecku okouzlí přístavem a antikou

Turecká riviéraTureckoTipy na výlety

Láká vás dovolená na Turecké riviéře? Zvolíte-li letovisko Çolaklı, Sorgun nebo Kızılağaç, můžete si kdykoliv „odskočit“ do nedalekého Side. Toto historické městečko ožívá ve večerních hodinách a kromě obchodů, kaváren a restaurací je plné významných památek. Atraktivní je i zdejší přístav, jako stvořený k procházkám či posezení na lavičce nebo v některém z okolních podniků.

Side se nalézá na malém poloostrově, přesně v půli cesty mezi Alanyí a Antalyí, jejíž součástí je mezinárodní letiště. Cca 6 km od historického městečka se rozprostírá Manavgat, okresní město s velkým tržištěm a dvěma nízkými vodopády na stejnojmenné řece.

vodopád v Manavgatu

Kdysi tady randila Kleopatra

Ale zpátky k Side, které bylo založeno v 7. století před naším letopočtem a bylo zřejmě nejdůležitější ze čtyř měst předřímské i římské provincie Pamfýlie. Svého času prosperovalo díky obchodu s otroky. Název je údajně odvozen od místního pradávného pojmenování pro granátové jablko. Podle legendy se tu potkával Marcus Antonius s Kleopatrou.

antické ruiny v Side

Jestliže se sem vydáte přes den, oceníte především pláže. Ty jsou zde tři, všechny disponují turistickým zázemím. Dvě jsou oblázkové – první leží na východě, druhá na západě poloostrůvku. Třetí je písčitá, s pozvolným vstupem do moře, a leží na jižním konci. Vzhledem k tomu, že dovolenkáři využívají zejména hotelové pláže, kde mají v rámci all inclusive zdarma lehátka, slunečníky, osušky a občerstvení, vyrážejí do Side až po večeři.

pláž v Side

Městečko Side vás zbaví stresu

Když zapadne slunce, má starobylé městečko větší kouzlo. Všechno je hezky nasvícené a hlavně – všude mají otevřeno, což v dopoledních hodinách až tak úplně neplatí. Kamenné obchody najdete v hlavní ulici a několika bočních.

městečko Side

Nakoupíte zde ledacos – od sladkostí přes koření, sušené ovoce, přírodní kosmetiku, šperky, kožené výrobky, hodinky, keramiku, léky a pohlednice až po levné oblečení… Určitě ochutnejte výtečnou tureckou zmrzlinu zvanou dondurma!

obchod v Side

Obchodní centrum byste tady hledali marně, jeho výstavba by narušila kolorit městečka. Klasické „obchoďáky“ ovšem naleznete ve zmíněném Manavgatu. Side je zkrátka místo, kde zcela zapomenete na dnešní uspěchanou dobu…

přístav v Side

Kavárny, bary a restaurace jsou rozeseté převážně na nábřeží, v blízkosti přístavu. Side má jen několik set metrů, tudíž celé městečko zvládnou bez problémů projít i děti a senioři. Díky bezbariérovému terénu se tu mohou libovolně pohybovat také vozíčkáři. Motorová vozidla do centra nesmějí, k dispozici je však hlídané parkoviště.

restaurant v Side

Apollonův chrám zaměstná váš fotoaparát

Turecké městečko Side okouzlí všechny, co obdivují starověké památky. Jsou zde soustředěny četné archeologické vykopávky. Spatříte i ruiny římských staveb včetně Vespasiánovy brány.

Vespasiánova brána

Dominantou je amfiteátr z druhého století. Je zajímavý především tím, že jeho hlediště nebylo vyhloubené do svahu, ale naopak vystavěné do výšky z kamene. Ve své době mohl amfiteátr pojmout až 20 000 diváků.

amfiteátr v Side

Nymfám jara je zasvěcená monumentální fontána zvaná nymphaeum. Jedná se o lidmi poupravenou jeskyni, která byla přirozeně zásobovaná vodou. Zároveň jde o jednu z názorných ukázek dávného vodohospodářství.

nymphaeum v Side

K největším historickým atrakcím patří Apollonův chrám, v noci skvostně nasvícený. Když přijdete do přístavu směrem od parkoviště, zahněte doleva a po několika desítkách metrů ho uvidíte v plné kráse. V případě, že dorazíte s kvalitním fotoaparátem, pořídíte jedinečné snímky…

Apollonův chrám v Side

Budete-li mít chuť, můžete zavítat i do muzea. V něm lze obdivovat různé historické předměty jako zbraně, listiny či portréty. A rovněž torza soch, části chrámů a další pozůstatky původního osídlení, nalezené během vykopávek.

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Toulovcovy maštale: Skalní město, kde se ukrýval loupeživý rytíř

skalní město Toulovcovy maštale

Mohlo by vás zajímat

Cameo: Ostrůvek u Zakynthosu patří k největším místním atrakcím

Řecký ostrov Zakynthos je věhlasný díky skvostné pláži Navagio s vrakem pašerácké lodi. Jedná se o nejfotografovanější lokalitu na celém ostrově. Na druhém místě figuruje ostrůvek Cameo, ležící v zátoce Laganas, přibližně 200 metrů od přístavu Port Sostis na jihovýchodě Zakynthosu. Share Tweet Email

Číst více

vyhlídka Cabo Girão na ostrově Madeira

Cabo Girão: Vyhlídka na ostrově Madeira vás zbaví strachu z výšek

Nádherná příroda je hlavním důvodem, proč většina turistů z celého světa míří na portugalský ostrov Madeira. Ten leží v Atlantském oceánu, cca 580 km západně od pobřeží Maroka a 980 km jihozápadně od Lisabonu. Jestliže sem přiletíte na dovolenou, ani minutu neváhejte a navštivte vyhlídku Cabo Girão. Jednak uvidíte nádherné scenérie a jednak se zbavíte […]

Číst více

Egyptské zvyky a tradice: Nahlédněte pod pokličku života v zemi faraonů!

Egypt. Tak vzdálený a přesto tak blízký. Díky své tajemné historii, nádherným plážím, průzračnému Rudému moři plnému života a vřelosti místních obyvatel se v průběhu let stal jednou z nejpopulárnějších turistických destinací nejen pro obyvatele České republiky. Dnes se pojďme společně podívat na některé typicky egyptské zvyky a tradice, jejichž znalostí zcela jistě vykouzlíte další […]

Číst více