Capo Vaticano: Nejhezčí kalábrijské letovisko ohromí hlavně přírodou

KalábrieItálie

Žádné průmyslové zóny ani mrakodrapy, ale naopak krásná a nedotčená příroda, úžasně průzračné moře, romantické písčité pláže, skvostná architektura a vynikající kuchyně! To je Kalábrie, oblast situovaná ve špičce „italské boty“. Zkrátka a dobře – destinace ideální k prožití pohodové letní dovolené. Které letovisko zvolit? Zkuste Capo Vaticano, rozprostírající se kolem stejnojmenného mysu na nejzápadnějším výběžku provincie Vibo Valentia.

Proč se vydat zrovna sem? Většina lidí se shoduje na tom, Capo Vaticano je nejhezčí část Kalábrie. Pobřeží Tyrhénského moře tady zdobí strmé skály, nechybějí borovicové a olivovníkové háje. Podstatné je i to, že zde nepotkáte davy turistů!

Capo Vaticano na jihu Itálie

Zdejší perlou je zátoka Grotticelle

Rekreační oblast Capo Vaticano je od letiště v Lamezia Terme vzdálena 70 km, tedy zhruba hodinu jízdy autem či autobusem. Doba letu z Prahy činí dvě a čtvrt hodiny, tudíž vás cestování nikterak zásadně neunaví. Jih Itálie se zavděčí všem věkovým kategoriím, výjimkou nejsou ani rodiny s dětmi. Nejspokojenější jsou v těchto končinách introverti. Typičtí „pařmeni“, kteří upřednostňují hlučnou zábavu před estetičnem, létají do komerčnějších destinací…

Tyrhénské moře u výběžku Capo Vaticano

Capo Vaticano charakterizují specifické majáky, které se tu dříve stavěly v rámci ochrany proti nájezdům pirátů. Z mnoha míst lze dohlédnout na vulkanické Liparské ostrovy, při troše štěstí až na Sicílii. V okolí letoviska narazíte na spoustu pláží, některé se řadí mezi nejkrásnější na světě. Platí to zejména o kilometr dlouhé pláži v zátoce Grotticelle. Je pokryta bílým a jemným pískem, lemují ji rozeklané útesy. Výhradně z mořské hladiny jsou dosažitelné Spiaggia Praia i Focu a Belvedere Nord.

tyrhénské pobřeží poblíž letoviska Capo Vaticano

Restaurace můžete střídat častěji než ponožky

Na své si přijdou i golfisté, ti míří na 9jamkové hřiště. Cyklisté ocení zdejší cyklostezky, tenisté si mohou pronajmout kurt. Tyrhénské břehy vábí rovněž milovníky šnorchlování, zkoumat je lze i z plachetnice či člunu. Holdujete-li windsurfingu, budete taktéž spokojení.

Capo Vaticano v Kalábrii

A kde se lze v letovisku Capo Vaticano ubytovat? K dispozici jsou hotely, apartmány i rezidence, zpravidla bez stravy, se snídaní, polopenzí či plnou penzí. Obrovské hotelové areály s režimem all inclusive byste tady hledali marně. V okolí ovšem objevíte dostatek restaurací, kaváren i obchůdků. Kalábrijskými specialitami jsou červená cibule La cipolla rossa di Tropea, ovčí sýr, pikantní salám z vepřového masa (‘nduja) i bylinkový likér Vecchio Amaro del Capo.

rekreační oblast Capo Vaticano

Capo Vaticano a město Tropea dělí 20 minut

Kalábrie doslova svádí k výletům, tudíž se můžete najíst i na cestách. Cca 13 km směrem na severovýchod (dvacet minut jízdy) se nalézá Tropea, okouzlující město vybudované na skále. Přes den se vykoupete na prostorné pláži, večer vybízí k procházkám úzkými uličkami a k nákupu suvenýrů v kamenných obchůdcích. K posezení svádějí restaurace s výtečnými specialitami a kavárny s pravou italskou kávou a zmrzlinou tartufo.

Kromě Tropey doporučujeme navštívit například město Scilla se středověkým hradem, rybářskou čtvrtí a prostornou pláží. Vzhledem k tomu, že leží 77 km odsud (na opačnou stranu), je optimální vypravit se tam hned po snídani a prožít ve městě a jeho okolí celý den. Mimo jiné se pokocháte pohledem na necelé 4 km vzdálenou Sicílii.

pláž nedaleko střediska Capo Vaticano

Bosa

Bosa: Město na Sardinii okouzlí památkami i tradicemi

Pizzo: Město v italské Kalábrii láká na tartufo, nákupy i hrad Murat

magnetky s motivem města Pizzo

Mohlo by vás zajímat

Maroko

10 důvodů, proč milujete Maroko

Barevné berberské stany skryté v dunách nekonečné Sahary, tisíce let staré římské ruiny a věže mešit tyčící se k nebi, na kterém svítí věčně rozpálené orientální slunce. To vše je Maroko, země, která láká na dědictví své unikátní historie a na fantastická dobrodružství v jejích dechberoucích přírodních scenériích. A až budete po tom všem odpočívat […]

Číst více

Asturie

Asturie: Španělská provincie nadchne nejen horami a sýry

Asturie, jedna z autonomních oblastí Španělska, leží na severu při Biskajském zálivu. Není příliš navštěvovaná běžnými turisty, spíš cestovatelskými fajnšmekry. Oficiálně má název knížectví, i když jím není. Nikomu to nevadí – byla dokonce královstvím. Share Tweet Email

Číst více

ostrov Paros

Paros: Romantický řecký ostrov, který míjí masová turistika

Těžbou vynikajícího poloprůsvitného mramoru, ze kterého byla vytesána i Venuše Mélská, se kdysi proslavil řecký ostrov Paros. V současnosti se jedná především o atraktivní lokalitu, kde lze v letní sezóně strávit pohodovou dovolenou. Masová turistika sem dosud nepronikla, takže si můžete v klidu užívat veškerých předností, jimiž tento třetí největší z Kykladských ostrovů oplývá. Share […]

Číst více