Obdivujete nádherný svět ukrývající se pod hladinou moře? V tom případě patrně rádi sledujete přírodopisné dokumentární filmy, holdujete potápění či šnorchlování a na dovolené se nadšeně projedete lodí s proskleným dnem. Další možností, jak se pokochat podmořským životem, je návštěva restaurace, jež byla nedávno otevřena na jihu Norska. Jmenuje se Under a kromě skvělého jídla a pití nabízí unikátní podívanou!
Jde totiž o první podvodní restauraci na světě. Její název má více významů – v angličtině znamená „pod“, v norštině „div“ nebo „zázrak“. Under navrhla architektonická společnost Snøhetta, realizace nevšedního objektu trvala přibližně rok a půl. Mimochodem – tato firma má na svém kontě například operní dům v Oslu nebo Památník 11. září v New Yorku.
Zájem veřejnosti je obrovský
Restaurace Under má podobu betonového tubusu, jehož horní část pokrývají dřevěná prkna a který vertikálně protíná hladinu Severního moře. Část, nalézající se pod vodou, disponuje velkým panoramatickým oknem (11 x 3,4 m). Tím dovnitř dopadá namodralé světlo, jež dodává prostoru punc tajemnosti. V interiéru jsou použity stavební materiály jako dubové dřevo, ocel a mosaz, podstatnou roli však hrají i „nestavební“ textilie.
Zájem veřejnosti je obrovský, důkazem je několik tisíc rezervací, zadaných ještě před otevřením. Míst k sezení je zde 40. „Lákadlem je samozřejmě fakt, že se jedná o podvodní restauraci, ale ta je zároveň výzkumným centrem. Od toho jsme odvodili i celkový design, kdy stavba začíná nad hladinou a končí pod ní. Fascinující je na tom právě to, že ze světa nahoře dojdete sem dolů, kde je velké okno, které vás vystaví skutečnému podvodnímu světu, ne jako v akváriu,“ tvrdí zakladatel společnosti Snøhetta Kjetil Trædal Thorsen.
Návštěva podniku Under vyjde na tisíce
Pokud si ale myslíte, že na vás v restauraci Under čekají lidové ceny, jste na velkém omylu. Kompletní večeře o osmnácti chodech vyjde až na 3700 norských korun, což je téměř 10 000 Kč. Nápoje jsou zahrnuty v ceně. „Zatím lidi táhne fakt, že je restaurace pod vodou, ale snad bude časem hlavním důvodem jejich návratu skvělé jídlo,“ doufá šéfkuchař Nicolai Ellitsgaard.
A jak se do restaurace Under dostanete? Nachází se v městečku Båly (mapa), kam je to z metropole Oslo zhruba pět hodin jízdy autem. Bergen, druhé největší město Norska, je vzdálen dokonce sedm hodin. Nejblíž (cca 90 minut jízdy) je Kristiansand, páté největší město v zemi. Odlehlá poloha podniku má ovšem své výhody – na tomto místě se setkávají mořské bouře ze severu a z jihu, navíc je zde bohatá biodiverzita. Budete mít tedy co obdivovat!