Cabo de Gata: Přírodní park v Andalusii okouzlí prázdnými plážemi

Zajímavosti

Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí, nicméně ve známých letoviscích jako Costa Brava a Costa Blanca je v sezóně hlava na hlavě. Existují však opuštěná místa, kde lze mít pláž pomalu jen pro sebe. Třeba v přírodním parku Cabo de Gata (Cabo de Gata-Níjar Natural Park).

Nejvyšším vrcholem parku Cabo de Gata je El Fraile (493 m). Na něj pak navazuje největší sopečný skalní útvar ve Španělsku. Má ostré útesy, které padají strmě do Středozemního moře, ale i skryté zátoky. Poblíž některých se nacházejí krásné pláže.

Sirens Reef v Cabo de Gata

Prší tady jen málokdy

Pod vodou najdeme rozsáhlé korálové útesy. Zdejší klima je nejsušší v Evropě, s minimem srážek. Slunce tady svítí skoro 3000 hodin v roce! Průměrná teplota se pohybuje kolem 19 °C. V roce 1997 byl park vyhlášen za biosférickou rezervaci UNESCO.

podmořský svět v Cabo de Gata

V Cabo de Gata v provincii Almería roste více než 1000 druhů rostlin, kaktusy, exotické nízké palmy. Nezapomenutelným zážitkem je cesta do malých rybářských vesnic. Jejich obyvatelé žijí vlastním životem jako v minulosti. Moderní techniku většinou neznají, o turisty se nezajímají.

Nejlepší je vydat se do nich počátkem noci. V deset či o něco později všechno kolem utichne. Stačí zajít za poslední domky a otevře se nevídaný pohled na nebe, kde jasně září miliony hvězd. Všudypřítomné ticho, které by se dalo krájet, ještě umocní tento nevšední výjev.

maják v parku Cabo de Gata

Na all inclusive v Cabo de Gata zapomeňte

Od jara návštěvníky obklopují nekonečné lány pestrobarevných květin. Je to pastva pro oči. I když ne pro všechny. Není zde žádná infrastruktura. Ti, co touží po luxusním hotelu s all inclusive, mají prostě smůlu. Do většiny míst je navíc zakázán vjezd autům i autobusům.

Kdo nechce jít pěšky, může Cabo de Gata projet na kole. Ale čekají ho prašné cesty, zvlášť v létě, kdy je krajina vyprahlá, místy připomíná tu měsíční. Kdo si potrpí na výhledy, zamíří k obranné věži Torre de la Vela Blanca. Je vidět zdaleka. Hezké je i městečko San José (na snímku).

San José

Poblíž jsou pláže. Za nejhezčí se považuje Playa de los Genoveses. Zajímavé jsou i ty menší, skalnatá Playa de Monsul a Las Salinas, poblíž slaných lagun. Ta není pokaždé přístupná kvůli ochraně ptáků, kteří sem ve velkém přilétají. Moře je tu teplé i během pozdního podzimu.

Las Salinas v Cabo de Gata

Na své si přijdou rovněž pěší turisté

Masový turismus sem zatím nedorazil. I díky tomu, že na plážích nejsou lehátka, slunečníky, stánky s občerstvením, o vodních atrakcích nemluvě. Ti, co mají rádi pohodlí, sem prostě nepojedou. Většinu území Cabo de Gata jinak tvoří sopečné horniny.

Playa de los Genoveses

Kdo touží o dovolené po klidu a toulkách přírodou s nevšedními výhledy, ten si to tady naopak dosyta užije. Z některých míst lze spatřit fascinující pohled, jak zapadající slunce pozvolna mizí za pohořím Sierra Nevada. Na vrcholcích se téměř stále třpytí zbytky sněhu.

Zmínku zaslouží chráněné území Caldera Volcánica Majada Redonda. Cesta klesá strmým a úzkým úvozem do místa, kde začíná turistická stezka. Při pohledu na zbytky mohutné vodní eroze, která prorazila okraj kráteru, cítí hodně lidí posvátnou úctu k přírodním živlům…

flóra v Cabo de Gata

Plovdiv

Plovdiv: Bulharské město, které vás okouzlí dvěma stovkami památek

Bologna: Italské město je rájem studentů, jedlíků a milovníků památek

Bologna

Mohlo by vás zajímat

Turecko

10 důvodů, proč milujete Turecko

Turecko patří v současné době k těm nejpopulárnějším turistickým destinacím, kam každý rok míří desítky milionů turistů. Rozmazlete se ve zdejších pětihvězdičkových resortech, projděte se tisíce let starými památkami a objevte jedny z nejkrásnějších přírodních scenérií, které na světě můžete najít. Turecko je zkrátka destinací, kterou je díky její pestrosti a svébytné kultuře opravdu snadné […]

Číst více

Cestovka BS - 8. dil

Cestovka b.s. | 8. díl

Zajímá vás co obnáší pozice sales director v cestovní kanceláři a jak vypadá její pracovní den? Poslechněte si nový díl podcastu Cestovka b.s. s Nicole Okonkwo Gattuso. Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách: 5. díl

Cestování s dětmi, to je občas aktivita plná adrenalinu. S námi ji ale zvládnete bez problémů, mrkněte jak. A také si nechte poradit, které destinace i konkrétní hotely jsou pro rodiny nejlepší. Tedy, kde se děti pobaví a rodiče odpočinou. Share Tweet Email

Číst více