Bologna: Italské město je rájem studentů, jedlíků a milovníků památek

Zajímavosti

Italská Bologna, kvůli budovám v barvách červené a oranžové známá také pod přezdívkou Červená Bologna, je rozhodně zajímavým místem, které je potřeba v Itálii navštívit. Oproti Benátkám, Florencii nebo Římu je to velice klidné město. Na každém kroku doslova zakopnete o historický monument. Žije tu spousta studentů, protože právě tady najdete nejstarší univerzitu. A navíc z Bologni je to kousek do dalších okouzlujících míst…

Ve městě Bologna není potřeba bydlet úplně v centru, všude se snadno a rychle dostanete pěšky. Před deštěm i sluncem vás ochrání všudypřítomná podloubí, která se pyšní celkovou délkou 38 km. Symbolem města jsou dvě věže – Asinelli (97 m) a Garisenda (48 m), která je šikmá. Najdete jich tu ještě dalších 18, je to pozůstatek středověku, bývávalo jich tu dvě stě.

Piazza Maggiore ve městě Bologna

Okouzlí vás bazilika, radnice i fontána

Na hlavním náměstí Piazza Maggiore stojí gotická bazilika San Petronio, která se chlubí titulem 5. největší kostel na světě. U jejího vchodu tedy, jako vlastně skoro u všech památek, stojí policisté nebo vojáci, ale není důvod k obavám.

bazilika San Petronio

Napravo od kostela stojí Palazzo Comunale, což je budova radnice, složená z vícero budov. Před ní je nutnost vyfotit se u fontány Neptuna, pokud zrovna nebude v rekonstrukci.

Palazzo Comunale ve městě Bologna

Náměstí Piazza del Nettuno je oblíbeným místem pro setkávání místních, něco jako v Praze u koně. Fontána je považovaná za jednu z nejlepších své doby.

Piazza del Nettuno ve městě Bologna

Od ní je to skutečně pár kroků ke každé památce. Zhruba 600 metrů od Neptunovy fontány stojí bazilika Santo Stefano, složená z komplexu sedmi kostelů, z čehož se dochovaly jen čtyři. Uchovávaly se zde ostatky mučedníků.

Santo Stefano

Zajímavostí je, že v okolí města Bologna sídlí některé významné podniky jako Ducati, Lamborghini nebo Maserati.

Ochutnáte lasagne i tagliatelle

Pokud se těšíte na věhlasné boloňské špagety, budete zklamáni. Tento druh pokrmu vznikl omylem – pouze jako turistická atrakce. Nicméně k uspokojení hladových turistů je tu skutečně všude najdete. Ne tak jako pizzu. Kraj Emilia-Romagna není podle místních krajem pizzy, proto není divu, že ji neseženete na každém kroku.

Ne nadarmo se městu Bologna – kromě La Dotta, La Rossa – přezdívá také La Grassa, tedy „vzdělaná, červená a tlustá“. Vzdělaná, protože město je domovem nejstarší univerzity v Evropě, kde studoval např. Umberto Eco.

Archiginnasio

Červená kvůli tomu, že mnoho historických budov je postaveno z červených cihel. A tlustá, protože boloňská kuchyně sestává z krémových omáček a jídel bohatých na maso.

Bologna je proto právem považována za centrum gastronomie. Z okolí pocházejí nejznámější italská jídla, jako jsou lasagne, tortellini nebo tagliatelle, spolu s mnoha výrobky z masa nebo druhy sýrů.

tortellini

Co se zmrzliny týče, rozhodně musíte ochutnat pistáciovou. V Itálii jsou k dostání všechny možné i nemožné druhy, ale pistácie jsou zde skutečně vážené. Hned vedle náměstí Piazza Maggiore je zmrzlinárna, kde nabízejí deset druhů pistáciové a ke každé pistácii máte možnost si přečíst její rodokmen. A chuť je v porovnání s českou pistáciovou nesrovnatelná.

prodejna zmrzliny

Bologna má svoje vlastní Benátky

Bologna byla jedním z hlavních center obchodu díky síti kanálů, které umožňovaly přepravu velkého množství zboží. Proto se stala také nejdůležitějším dopravním uzlem, spojujícím sever a jih Itálie.

Dnes je památkou na kanály v Bologni pouze jedno místo, nazývané La Piccola Venezia neboli Malé (ukryté) Benátky. Nacházejí se na Via Piella 14. Dají se lehce minout. Je to prostě malé okénko s dvířky. Když je otevřete, uvidíte Benátky. Kanál protéká přímo za zdí jednoho z domů. Ne vždy je ale dostatek vody, tak někdy nemusí být překvapení tolik ohromující.

La Piccola Venezia ve městě Bologna

Na místním nádraží bývá dost rušno. Důležité je vědět, kdy a kam chcete jet. Málokdo z turistů totiž tuší, že po Itálii se sice dobře jezdí vlakem, ale může to být také dost drahé. Rychlíky si rezervujte online dopředu, jinak se vám může stát, že dáte za lístek i přes 50 eur. Nebo je také varianta jet courákem v hodnotě 10 eur, ale namísto půl hodiny pojedete například do Florencie hodiny dvě.

slavné hodiny na hlavním nádraží

Také nezapomeňte, a to je důležité, vždy si lístek označit. Nestačí totiž, že ho jen máte. Musíte si ho ještě „cvaknout“, a to v přístrojích, které jsou buď přímo na nástupišti, nebo v podloubí u nástupiště. Mívají většinou červenou nebo zelenou barvu. Průvodčí by se s vámi nebavil a dal by vám vysokou pokutu za jízdu načerno. A málokterý Ital umí dobře anglicky, takže domluva není jednoduchá.

areál univerzity

Cabo de Gata

Cabo de Gata: Přírodní park v Andalusii okouzlí prázdnými plážemi

Bordeaux: Město ve Francii nadchne vínem, památkami i okolím

Bordeaux

Mohlo by vás zajímat

město Fira na ostrově Santorini

Fira: Největší město na ostrově Santorini zdobí hranu kaldery

K nejkrásnějším a nejfotogeničtějším místům v Řecku patří Fira, největší město na ostrově Santorini. Tradiční kykladská architektura v tomto případě zdobí vrchol 260 metrů vysokého útesu omývaného Egejským mořem. Díky příhodnému umístění na okraji bývalého sopečného kráteru je Fira městem výhledů. A jelikož se nachází na západním pobřeží, můžete si ve zdejších kavárnách a restauracích vychutnávat nejen […]

Číst více

Petaloudes

Petaloudes: Údolí motýlů na ostrově Rhodos zaujme děti i dospělé

Turistická sezóna na řeckém ostrově Rhodos trvá od května do října. Pokud se sem vydáte v létě, zejména o prázdninách, můžete si udělat skvělý výlet do Petaloudes neboli Údolí motýlů. Nadšeni budou všichni ti, které přitahuje příroda a baví pěší turistika. Jak napovídá název, v těchto končinách spatříte tisíce krasavců s oranžovými křídly. Ta však […]

Číst více

Antalya

Antalya: Město na Turecké riviéře zaujme přístavem i vodopády

Turecká riviéra, na níž lze prožít parádní letní dovolenou, začíná v letovisku Tekirova, odkud se táhne až za malebné město Alanya. Centrem této cca 200 km dlouhé pobřežní oblasti je Antalya, jedná se totiž o největší město na Turecké riviéře. V něm stojí spousta hotelů, některé z nich jsou součástí nabídky CK Blue Style. Rezervovali […]

Číst více