Arancini: Italská specialita, kterou vám naservírují na ostrově Sicílie

ReceptyChutě světa

Největší italský ostrov Sicílie láká nejen plážové typy, ale také milovníky památek, přírodních unikátů a skvělé gastronomie. Jedna ze specialit, na nichž si tady můžete pochutnat, se jmenuje arancini. O co se jedná? O sicilské národní jídlo, které má certifikát Prodotto agroalimentare tradizionale udělovaný italským ministerstvem zemědělství. Konkrétně jde o smažené kuličky plněné rýží, masovým ragú a sýrem. Ale pozor – kulatý tvar rozhodně není pravidlem!

Mnohdy mají arancini spíše kuželovitý tvar, respektive zdálky tak trochu připomínají obrovskou kapku nebo smaženou hrušku. Většinou však vypadají jako malé pomeranče, což souvisí i s jejich názvem. Ten je odvozen od slova arancia, což v překladu znamená pomeranč.

sicilské národní jídlo arancini

Pokrm arancini ukrývá i hrášek nebo houby

A co všechno tedy najdeme uvnitř? Mleté maso a sýr. Další ingredience jsou variabilní, často se jedná o tomatovou nebo bešamelovou omáčku, hrášek, houby, pistácie, lilek a podobně. Arancini se jedí teplé i studené. Naservírují vám je nejen na Sicílii, ale samozřejmě i v jiných částech Itálie či v některých italských restauracích po celém světě. Obyvatelé Palerma mají přípravu arancini spojenou s letitou tradicí. Na jejich stolech tato dobrota nechybí 13. prosince, na svátek svaté Lucie. Tehdy je věřícím zakázána konzumace moučných pokrmů.

A jak sicilská specialita arancini vznikla? Údajně jako způsob, kterak zpracovat zbylé italské rizoto. To obsahuje spoustu škrobu, másla a sýru, proto už po ohřátí nedosáhne krémové konzistence, jakou má těsně po uvaření. Italské hospodyňky tedy vymyslely způsob, jak zbytek rizota proměnit v jiné, neméně báječné jídlo! Vhodné na večírek nebo na piknik.

Jestliže se vydáte na Sicílii, třeba trajektem z Kalábrie, neprohloupíte. Pokocháte se pohledem na bílý útes Scala dei Turchi, navštívíte Údolí chrámů u obce Agrigento, sopku Etna, slavné město Syrakusy či skvostné barokní městečko Noto. A navíc si pochutnáte na arancini. Baví vás vaření? V tom případě si tento pokrm zkuste udělat doma. Nebude to sice originál, ale to neznamená, že výsledek nebude stát za to…

italské jídlo arancini

Recept na 6 porcí

K přípravě české verze italského jídla arancini budete potřebovat 500 gramů krátkozrnné rýže, ½ lžičky mletého šafránu, 100 gramů strouhaného parmezánu, 5 vajec, 150 gramů mozzarelly, 80 gramů másla, 100 gramů hrášku, strouhanku a olej na smažení. Samotné ragú připravíte z 1 cibule, 400 gramů mletého masa (ideálně kombinace hovězího a vepřového), 1 lžíce olivového oleje, necelých dvou deci červeného vína, 3 lžic rajčatového protlaku, soli a pepře.

Postup:

1/ Olej rozpalte v pánvi a osmahněte cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte mleté maso a zprudka ho opékejte, aby zhnědlo a nezačalo se dusit. Vařečkou ho drťte na malé kousky. Vlijte červené víno, nechte odpařit a vmíchejte rajčatový protlak. Směs podle chuti osolte a opepřete.

2/ Ve větším hrnci přiveďte k varu 1,5 litru vody, vsypte rýži a vařte tak dlouho, dokud nezměkne a zároveň neabsorbuje všechnu vodu. Tu v případě potřeby dolévejte.

3/ Do uvařené rýže vmíchejte šafrán rozpuštěný ve lžíci horké vody. Dále nastrouhaný parmezán, máslo a 3 žloutky. Rýži přendejte na velkou mísu, rozprostřete ji do tenčí vrstvy a nechte vychladnout. Případně použijte několik talířů.

4/ Do dlaně si dejte část rýže a vytvořte z ní jakousi mističku kopírující vaši dlaň. Doprostřed vložte část masové směsi, na kostičky pokrájeného sýru a spařeného hrášku. Vše důkladně obalte rýží a uzavřete do koule velikosti menšího tenisáku, utěsněte a pěkně vytvarujte.

5/ Zbylá vejce našlehejte. Ve směsi vykoupejte rýžové koule. Nakonec je obalte ve strouhance a osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Arancini jezte horké, zchladlé nebo zastudena.

Přejeme dobrou chuť!

bajadera

Bajadera: Chorvatský dezert, který obsahuje čokoládu i ořechy

Cassata: Sicilský dezert se zavděčí milovníkům ricotty a marcipánu

cassata

Mohlo by vás zajímat

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Létání s dětmi vyžaduje klid a rozvahu, radí Lenka Pátek

Jako matka tří synů mám s cestováním s dětmi mnoho zkušeností. Co bych doporučila maminkám a tatínkům, kteří v budoucnu poletí poprvé v životě na dovolenou s dítětem? Především to, aby se takové cesty nebáli! Mohu potvrdit, že když je rodič v pohodě, nestresuje se, nepanikaří a logicky uvažuje, je v klidu i dítě. Důležité […]

Číst více

Vaadhoo

Vaadhoo: Ostrůvek na Maledivách okouzlí Mořem hvězd

Jste romanticky založení a rádi pozorujete hvězdy, ale vadí vám, že vás po chvíli vzhlížení k noční obloze bolí za krkem? V tom případě vám doporučujeme jedno řešení – výlet na ostrov Vaadhoo. Proč zmiňujeme právě tenhle ostrůvek, který je součástí atolu Raa, tedy souostroví Maledivy, jež je mnohými opěvováno jako ráj na Zemi? Share […]

Číst více

Dovolená na kole: Nejlepší destinace pro cyklisty

Zlákala vás dovolená na kole? Tak přesně pro vás tu máme tipy na destinace jako stvořené pro poznávání ze sedla kola. Vyrazte s námi na Mallorcu, do Kalábrie nebo na některý z řeckých ostrovů. Share Tweet Email

Číst více