Největší italský ostrov Sicílie láká nejen na přírodní unikáty a historické památky, ale také na výtečnou gastronomii. Na své si samozřejmě přijdou i milovníci sladkostí. Vyhlášeným místním dezertem je cassata neboli cassata siciliana. Pochází z Palerma, vznikla nejspíš už v době arabské nadvlády ve středověku. O atraktivních sicilských ženách se dokonce často říká, že jsou „půvabné jako cassata“.

Zákusek tvoří piškotové těsto, zvlhčené ovocnou šťávou nebo likérem. Obsahuje měkký syrovátkový sýr ricotta, cukr, vanilku a kousky čokolády. Nahoře je marcipánová vrstva. Podstatné je kandované ovoce, které většinou představují třešně a citrusy typické pro Sicílii.

dort cassata siciliana

Cassata má mnoho různých podob

Oblíbená cassata siciliana se podle všeho „narodila“ už v desátém století. Název je patrně odvozen od arabského slova qas’ah, jež bylo označením pro mísu používanou ke tvarování dortu. Ovšem britský historik John Dickie je přesvědčen o tom, že sicilské slovo cassata pochází z latiny…

Dort nemá pokaždé kulatý tvar. Častokrát je hranatý. Existují i různé lokální variace. Cassata catanese se připravuje v sicilské provincii Catania. Vyrábí se podobně jako koláč, je plněný riccotou a peče se v peci. Cassatella di Sant’Agata, oficiálně Minni di Vergini (panenská prsa), má podobu malého dezertu, určeného pro jednu osobu. Marcipán je zpravidla zbarven do zelena, vršek je ozdobený kandovanou třešničkou. Obvykle se vyrábí ve městě Catania – v rámci festivalu svaté Agáty.

italský dort cassata siciliana

Na obdobu sicilského dezertu cassata lze narazit dokonce i v jiných světadílech. V severovýchodním Ohiu a jeho okolí, zejména v oblasti Clevelandu, se termín cassata cake vztahuje na piškotový dort zalitý sirupem nebo rumem, plněný jahodami a krémem a ozdobený slazenou šlehačkou. No a třeba ve městě Portland ve státě Oregon si můžete pochutnat na zákusku, jehož součástí je kávový likér.

cassata

Jednoduchý recept pro celou rodinu

Umíte vařit a baví vás experimentovat? V tom případě si můžete sicilský dezert cassata připravit ve vlastní kuchyni. Na dort jako takový budete potřebovat cca 15 dkg marcipánu, ½ kg sýru ricotta, 20 dkg moučkového cukru, 10 dkg kandovaného ovoce, 85 gramů čokoládových kuliček, trochu vanilky, 10 dkg rozpuštěné tmavé čokolády, 15 dkg piškotového dortu, 3 a ½ lžíce rumu. Poleva si vyžádá 15 dkg cukru a 1 vaječný bílek. A na ozdobení ještě 10 dkg kandovaného ovoce.

Postup:

1/ Marcipán rozválíme na tloušťku 4 milimetry.

2/ Formu na dort (průměr 18 až 20 cm) poprášíme moučkovým cukrem. Vložíme marcipánovou vrstvu. Dbáme na to, aby dokonale přilnula. Okraje ořízneme nožem.

3/ Marcipán potřeme rozpuštěnou čokoládou.

4/ Piškotový dort nakrájíme na plátky. Ty pak rozprostřeme na čokoládu, vytvoříme pevnou vrstvu. Potřeme ji polovinou rumu.

5/ Do prázdné mísy dáme ricottu, cukr, čokoládové kuličky, kandované ovoce a vanilku a smícháme. Následně tuto náplň vložíme do formy (na piškotovou vrstvu) a rovnoměrně rozetřeme.

6/ Přikryjeme zbytkem piškotového dortu a poté potřeme rumem.

7/ Polevu připravíme rozšleháním bílku a cukru. Dort cassata vložíme na mřížku a marcipán zalijeme polevou – po celé ploše. Posléze povrch dortu ozdobíme kandovaným ovocem. Nakonec umístíme alespoň na hodinu do lednice.

Přejeme dobrou chuť!

cassata siciliana

Comments are closed.