Thajská polévka Tom Yum Goong vás uchvátí ostrokyselou chutí

ThajskoReceptyChutě světa

Už jste byli v Thajsku nebo alespoň v pravé thajské restauraci? Pak vás zřejmě zaujala vyhlášená thajská polévka Tom Yum Goong (nebo také Tom Yam Goong, Tom Yam Kung či Tom Yum Kung). Je ostrokyselá a přesto, že recept na její přípravu není striktní, měla by rozhodně obsahovat vývar, chilli, limetku, galangal, rybí omáčku a krevety. Zpravidla v ní nechybějí ani asijské houby.

Co se masa týče – občas v ní plavou i kousky kuřecího, vepřového nebo hovězího masa. Rovněž se může stát, že se thajská polévka Tom Yum neboli Tom Yam (Goong znamená krevety) v restauraci jmenuje trochu jinak. Tom Yam Nam Sai je vyloženě vývar, Tom Yam Kathi obsahuje kokosové mléko, do polévky Tom Yam Pla se přidává ryba, do Tom Yam Kai pro změnu kuře a do Tom Yam Kha Mu vepřové maso. Ale to všechno poznáte, až budete cestovat po Thajsku. Mimochodem – už jste ochutnali originální thajské nudle Phad Thai?

thajská polévka Tom Yum Goong neboli Tom Yum Kung

Thajská polévka pro 4 osoby (zjednodušený recept)

Baví vás vařit a chcete si připravit „českou verzi“ Tom Yum Goong? Thajská polévka přizpůsobená našim možnostem vyžaduje 7 dcl slabého rybího nebo zeleninového vývaru, 6 chlazených předvařených krevet, 4 dcl kokosového mléka, půl hrnku bambusových výhonků, 1 limetku, svazek čerstvého koriandru, 1 menší bílou cibuli, 4 kolečka kořene zázvoru, 2 stroužky česneku, 50 ml sójové omáčky, 1 dcl vody, 50 g hub shitake, 4 chilli papričky, 2 rajčata, 200 g rýžových nudlí, 1 lžíci oleje, sůl a pepř.

Příprava:

1/ Několik hodin před vařením naložíme houby shitake do sójové omáčky, zředěné vodou.

2/ V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený česnek. Následně zalijeme horkým vývarem a necháme přijít k varu.

3/ Do vroucí polévky přidáme zázvor a chilli papričky, které jsme promnuli v prstech, abychom rozvinuli jejich chuť. Poté také bambusové výhonky a houby shitake, jež vyndáme z nálevu. Vše necháme 5 minut povařit.

4/ Přidáme na plátky nakrájená rajčata, šťávu z poloviny limety a zalijeme kokosovým mlékem. Opět necháme několik minut povařit.

5/ Nakonec vložíme krevety, dochutíme nasekaným koriandrem, solí, pepřem a případně chilli omáčkou.

6/ Thajská polévka Tom Yum Goong se podává s rýžovými nudlemi, uvařenými dle návodu, a srpkem limetky. Nezapomeňte na talířek, na který lze odkládat schránky krevet a také zázvor.

Přejeme dobrou chuť!

cassata

Cassata: Sicilský dezert se zavděčí milovníkům ricotty a marcipánu

Bob čorba: Bulharská fazolová polévka, kterou vymysleli rolníci

bob čorba

Mohlo by vás zajímat

Dovolená u moře může začít už na palubě letadla, říká Lenka Pátek

Dovolená u moře může začít už na palubě letadla, říká Lenka Pátek

Není žádným tajemstvím, že veškeré zájezdy, které nabízí CK Blue Style, jsou letecké. Vysvětlení je nasnadě. Proč se například na Slunečné pobřeží v Bulharsku trmácet celý den autobusem a přitom riskovat, že někde uvíznete v zácpě, když tam můžete být za pouhé dvě hodiny? Další věc je, že do většiny destinací se jinak než letadlem […]

Číst více

město Győr

Győr: Maďarské město, které okouzlí zejména historickými památkami

Vyhlášené lázně a starobylé centrum jsou největšími chloubami města Győr, které leží na severozápadě Maďarska. Tedy asi 120 km západně od Budapešti. Přezdívku „město řek“ má díky skutečnosti, že se rozprostírá kolem soutoku řek Mošonský Dunaj a Rába. Aby toho nebylo málo, kousek odsud tečou řeky Rábca a Marcal. Share Tweet Email

Číst více

Šnorchlování a potápění v Rudém moři

Šnorchlování a potápění v Rudém moři: Podvodní ráj plný barev a biodiverzity

Rudé moře je jedním z nejoblíbenějších cílů pro šnorchlování a potápění na světě, a to z dobrého důvodu. Toto moře, které leží mezi Afrikou a Arabským poloostrovem, je domovem fascinujícího podmořského světa, který zahrnuje různorodé druhy ryb, korálů a dalších podmořských tvorů. Pokud jste milovníkem dobrodružství a zároveň obdivovatelem krásného podmořského světa, Šnorchlování a potápění […]

Číst více