Coimbra: Staré město s mladou tváří je ozdobou centrálního Portugalska

Zajímavosti

Portugalsko nenabízí jen pláže, ale také krásná města prodchnutá historií. Z některých se vydávali na cesty slavní mořeplavci jako Fernão de Magalhães, první, co obeplul zeměkouli. Bartolomeu Dias má zase primát v objevení mysu Dobré naděje. A nesmíme zapomenout na Vasco da Gamu. Díky objevitelským plavbám patřila tato země mezi koloniální mocnosti. Ještě předtím, než se stal její metropolí Lisabon, bylo jí městečko Coimbra ve vnitrozemí.

Tento vděčný cíl turistů lemuje řeka Mondego, která mu ještě dodává krásu. Kromě toho město navíc omlazují studenti. Těch je všude plno. Stojí tu totiž nejslavnější a nejprestižnější portugalská univerzita. Má vlastní areál na kopci nad městem, ustavičným ruchem trochu připomíná pražský Albertov.

univerzita ve městě Coimbra

V hospodách často zní fado

Právě kontrast mezi převážně mladými tvářemi v ulicích a historickým centrem plným kostelů, katedrál a úzkých uliček, v nichž lze snadno zabloudit, ještě přispívá k nevšednímu koloritu města Coimbra. A ten navíc podtrhuje atmosféra v místních hospůdkách, kde se hraje na kytaru.

Parque de Santa Cruz ve městě Coimbra

Typicky portugalský hudební styl je fado, vznikl ve dvacátých letech devatenáctého století. Na rozdíl od jižních národů, zpívajících o lásce, jsou zdejší témata závažnější. Sociální nerovnost, těžká práce rybářů a dělníků, do toho se promítá melancholie i špetka víry v lepší budoucnost.

politik Joaquim António de Aguiar má ve městě Coimbra svůj pomník

Coimbra v centrální části Portugalska má řadu restaurací, kde vystupují přední místní umělci, hrají na zvláštní druh kytary. Vzhledem připomíná hrušku a má hlubší zvuk. Slyšet fado prostě patří k místnímu folklóru, i proto jsou tam, kde se konají vystoupení, ceny jídel a nápojů mnohonásobně dražší než jinde.

budova univerzity v portugalském městě Coimbra

Knihomolové jsou v sedmém nebi

Z období, kdy Coimbra byla na vrcholu, se pochopitelně zachovaly přepychové paláce. Stojí pak za to vyšplhat se na věž se zvony, odkud je nádherný výhled. Jinak na prohlídku památek asi jen jeden den stačit nebude, je toho opravdu hodně k vidění.

botanická zahrada ve městě Coimbra

Které se řadí mezi ty nejznámější? Nádvoří Pátio das Escolas, sál Sala dos Capelos, kde se konají nejdůležitější obřady, kaple São Miguel s impozantními barokními varhany, a Joanine Library, která má více než 300 000 knih v krásných pozlacených vazbách.

The Joanine Library

Coimbra zaujme také kláštery

Pokud jde o slohy, jsou ve městě Coimbra zastoupeny všechny od románského. Za vidění stojí klášter Santa Cruz, kde je umístěna hrobka prvního portugalského krále Afonsa Henriquese.

The Santa Cruz Monastery

Na druhém břehu je klášter Santa Clara-a-Velha (na snímku), botanická zahrada s mnoha zajímavými exponáty či okrasná Quinta das Lágrimas.

klášter Santa Clara-a-Velha

Kromě křesťanských památek tu najdete i muslimské – v oblíbeném maurském slohu. Dodnes se zachovala stará městská brána Arco de Almedina. Ze světských prožitků nelze opominout výrobky místních pekařů, zejména sladké housky arrufadas. Mimochodem – už jste ochutnali portugalskou kuchyni?

Arco de Almedina ve městě Coimbra

Palermo

Palermo: Hlavní město Sicílie okouzlí architekturou i loutkami

Marseille: Francouzské město okouzlí přístavem, bazilikou i paláci

Marseille

Mohlo by vás zajímat

Dovolená na Kefalonii

Dovolená na Kefalonii: 5 dní nabitých zážitky

Řecké ostrovy každý rok přitahují turisty jako magnet. Důvodem jsou krásné pláže, azurové moře či vynikající jídlo. My se však letos rozhodli objevit ten, který masové turistice zatím odolává. Láká i vás dovolená na Kefalonii, největším ostrově v Jónském moři?  Share Tweet Email

Číst více

pevnost svatého Mikuláše v přístavu Mandraki

Fotoreportáž: Večerní procházka po historickém městě Rhodos

Řecký ostrov Rhodos Češi milují. Je vzdálen pouhé tři hodiny letu, koupat a opalovat se tam dá od května až do začátku listopadu. Kromě řady atraktivních pláží můžete navštívit spoustu památek, přírodních lokalit a také stejnojmenné hlavní město. Nejvíce to v něm žije ve večerních hodinách, kdy vznikla i naše fotoreportáž. Samozřejmě jsme se soustředili […]

Číst více

Tzatziki

Tzatziki: Řecká omáčka, která obsahuje bílý jogurt, kopr a okurky

Chystáte se do Řecka na dovolenou? Ať už ji budete trávit na ostrově Samos, Kos, Rhodos, Korfu, Kréta, Kefalonie nebo Zakynthos, můžete si pochutnat na proslulém předkrmu zvaném tzatziki (neboli tsatsiki). Mnohdy se jedná spíše o omáčku, jež je součástí hlavních jídel – zejména souvlaki či gyrosu. Share Tweet Email

Číst více