Chystáte se do Belgie? Ať už se vydáte do Bruselu, Antverp, Gentu, Charleroi, Brugg či Lutychu a zavítáte do některé z místních restaurací, narazíte v jídelním lístku na položku salade liégeoise. Jedná se o lutyšský salát, pocházející ze stejnojmenné, nejvýchodnější belgické provincie. Postupem času se z něj stalo národní jídlo, jehož věhlas navíc překročil hranice celé země.
Obsahuje zelené fazolky i slaninu
Lutyšsko (neboli Lutych, francouzsky Liège) sousedí s Nizozemskem, Německem a Lucemburskem. Největším městem provincie je Lutych (mapa) s nádhernou soudní budovou, katedrálou svatého Pavla či moderním vlakovým nádražím Guillemins. Mimochodem – seznam nejzajímavějších a nejvýhodnějších zájezdů do Belgie naleznete ZDE. Ale zpátky k salade liégeoise, pokrmu, který kdysi vznikl v těchto končinách a jehož příprava není nikterak náročná.
Lutyšský salát obsahuje zelené fazolky, brambory, slaninu, cibuli a vinný ocet. Může se jednat o předkrm, přílohu, případně o hlavní chod. A jak bývá u slavných jídel zvykem, existují různé regionální varianty, doplněné o nevšední ingredienci. Například o vejce, kozí roh, pažitku či šalotku. Baví vás vařit? V tom případě zamiřte do kuchyně, oblečte si zástěru a udělejte si doma „českou verzi“ salade liégeoise.
Recept na lutyšský salát pro dvě osoby
Lutyšský salát (salade liégeoise), respektive jeho příprava, si vyžádá 400 g zelených fazolek, 400 g brambor s pevnou dužinou, 200 g neuzené slaniny, 1 cibuli, 20 g másla, 5 lžic bílého vinného octa, čerstvou petrželku, pepř a sůl.
Postup:
Brambory umyjte, ale neloupejte.
Zelené fazolky nakrájejte na dva až tři kusy, podle jejich délky.
Oloupejte cibuli a nahrubo nakrájejte.
Brambory vařte 20 minut.
V jiném hrnci vařte fazolky – také 20 minut. Poté nechte okapat a vložte na pánev.
Oloupejte brambory. Malé nechte v celku, velké nakrájejte na větší kusy. Následně je přidejte k fazolkám.
Na druhé pánvi rozpusťte máslo a na mírném ohni orestujte cibulku – dozlatova. Posléze ji vyjměte pomocí sběračky.
Do stejné pánve vložte slaninu a lehce ji osmahněte na zbytku másla.
Poté do pánve vraťte cibuli, trochu osolte, opepřete a přidejte vinný ocet. Míchejte na mírném ohni.
Obsah pánve přelijte do pánve s fazolkami a bramborami. Ohřejte na mírném ohni a občas opatrně promíchejte, aby se brambory nerozmačkaly.
Přendejte na talíře a podávejte posypané nasekanou petrželkou.
Láhev s vinným octem postavte na stůl, aby si každý mohl lutyšský salát libovolně dochutit.
Přejeme dobrou chuť!