Marseille: Francouzské město okouzlí přístavem, bazilikou i paláci

Zajímavosti

Marseille je – hned po Paříži – druhým největším městem Francie a zároveň nejvýznamnějším francouzským obchodním přístavem. Rozprostírá se v regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur v jihovýchodní části země, na pobřeží Středozemního moře, ve Lvím zálivu. Kromě nejrůznějších lodí všech možných typů a velikostí zde můžete obdivovat řadu atraktivních památek i několik moderních staveb. Zklamaní rozhodně nebudou ani ti, kteří milují noční život.

Co se skladby obyvatelstva týče – jsou zde zastoupeny všechny středozemské národy, včetně mnoha Arabů. Vyrazit sem můžete po vlastní ose (autem či přímým letem z Prahy), anebo v rámci poznávacího zájezdu s průvodcem. V tomto případě se nebudete muset o nic starat a navíc se dozvíte mnoho zajímavostí a užitečných rad. Zvolíte-li autobusový zájezd, navštívíte cestou spoustu dalších atraktivních lokalit nejen ve Francii.

francouzské město Marseille

Pevnosti ze 17. století obdivují nejen námořníci

Centrem města Marseille, jež bylo založeno kolem roku 600 před naším letopočtem iónskými kolonisty z maloasijského přístavu Fókaia a které se původně jmenovalo Massalia, je Vieux-Port (Starý přístav). Panuje zde čilý ruch, a to přes den i po setmění…

přístav ve městě Marseille

Leží v malé zátoce, obklopené domy s restauracemi, kavárnami a bary, mnohé mají venkovní zahrádku. Nechybí ani ruské kolo. Zátoka slouží jako přístaviště jachet a rybářských lodí. V místě vstupu do přístavu Vieux-Port stojí dvě majestátní pevnosti – severně Saint-Jean (z roku 1660), jižně Saint-Nicolas (z roku 1664).

pevnost Saint-Jean v Marseille

Kousek od moře lze obdivovat palác Pharo, postavený v roce 1858 pro Napoleona III. V současné době se jedná o konferenční centrum s parádním výhledem na nábřeží. Před budovou je dokonale upravená travnatá plocha s moderními skulpturami…

palác Pharo

Dominantou Starého přístavu je na 149 metrů vysokém kopci stojící bazilika Notre-Dame de la Garde, vystavěná v druhé polovině 19. století v románsko-byzantském slohu. Přitahuje drtivou většinu turistů, bez ohledu na to, zda jsou věřící, nebo naopak ateisté.

bazilika Notre-Dame de la Garde

Jestliže ji navštívíte, rozhodně neprohloupíte. Jednak si ji prohlédnete pěkně zblízka a především zevnitř (má vskutku nádherný interiér!) a jednak se z vyhlídky pokocháte úchvatnými pohledy na Marseille a na Frioulské ostrovy v moři…

výhled na Marseille od baziliky Notre-Dame de la Garde

Zdejší katedrála patří k největším ve Francii

Na severní straně přístavu, ve střední části, stojí radnice (Hotel de Ville), barokní stavba ze 17. století. Je specifická tím, že v jejích útrobách není schodiště spojující přízemí s prvním patrem. Je nutné projít budovou nalézající se za radnicí. Oba domy jsou totiž propojeny krytým dřevěným visutým mostem.

Hotel de Ville v Marseille

Severovýchodně od Vieux-Port, za pevností Saint-Jean, je marseilleská katedrála (Cathédrale de la Major). Tento chrám postavili v 19. století, je 142 m dlouhý a 70 m vysoký. Díky kapacitě 3000 míst jde o jednu z největších francouzských katedrál.

marseilleská katedrála

Nejen Vítězný oblouk. Jmenuje se Porte d’Aix, symbolizuje vítězství v napoleonských válkách a stojí na náměstí Place Jules Guesde.

Vítězný oblouk v Marseille

Skvostná je i budova marseilleské opery poblíž stanice metra Vieux Port. Odehrávají se zde také koncerty komorní hudby a taneční představení. Při troše štěstí seženete vstupenky a zpestříte si pobyt v těchto končinách nevšedním kulturním zážitkem…

budova opery v Marseille

Pastvou pro oči je palác Longchamp. Stojí u stanice metra Cinq-Avenues – Longchamp a snad každého uchvátí přilehlým parkem s fontánou, umělým vodopádem a kaskádami. V areálu paláce se nacházejí i dvě muzea – přírodní historie a výtvarných umění. Během procházky parkem narazíte také na bistro, planetárium a loutkové divadlo.

Palais Longchamp v Marseille

Nedaleko Marseille byl vězněn Monte Cristo

Milovníci moderní architektury a sportovní příznivci ocení návštěvu víceúčelového stadionu Orange Vélodrome, kde se odehrávají především fotbalové a ragbyové zápasy. Nejbližší zastávkou metra je Ste Marguerite Dromel. Mimochodem – v Marseille fungují dvě linky metra a menší tramvajová síť.

stadion Orange Vélodrome v Marseille

K lodnímu výletu naopak svádí pevnost If (Château d’If) na malém stejnojmenném ostrově ležícím západně od města. Vybudovali ji v letech 1524–1531 na rozkaz krále Františka I. Nejvíce ji proslavil román Hrabě Monte Cristo od Alexandra Dumase staršího. Dlouho sloužila jako věznice, z níž údajně nebylo úniku.

pevnost If na stejnojmenném ostrově nedaleko Marseille

Pěší turisty láká národní park Calanques, rozkládající se jižně od Marseille. Jeho součástí jsou druhohorní vápencové útesy o délce přibližně 20 km a šířce 4 km. Nejvyšším bodem je Mont Puget (563 m). Je zde „rozeseto“ několik menších romantických pláží, do vody se lze častokrát dostat i z velkých kamenů. Co se pláží týče – několik jich najdete i přímo ve městě.

národní park Calanques

Coimbra

Coimbra: Staré město s mladou tváří je ozdobou centrálního Portugalska

Filmy o cestování: Patnáct snímků, v nichž uvidíte pořádný kus světa

filmy o cestování

Mohlo by vás zajímat

Cabo de Gata

Cabo de Gata: Přírodní park v Andalusii okouzlí prázdnými plážemi

Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí, nicméně ve známých letoviscích jako Costa Brava a Costa Blanca je v sezóně hlava na hlavě. Existují však opuštěná místa, kde lze mít pláž pomalu jen pro sebe. Třeba v přírodním parku Cabo de Gata (Cabo de Gata-Níjar Natural Park). Share Tweet Email

Číst více

Cagliari

Cagliari: Hlavní město ostrova Sardinie láká nejen na kostely

Už víte, kde se bude odehrávat vaše letní dovolená? Jednou z nevšedních destinací je italský ostrov Sardinie. Bez ohledu na to, ve kterém letovisku budete pobývat, můžete vyrazit na výlet do hlavního města Cagliari. Tam lze posedět v restauraci nebo kavárně, nakoupit cokoliv od koření přes oblečení, obuv a kosmetiku až po šperky. Ve svém […]

Číst více

cestovatel Richie a kovový Kryštof Kolumbus v parku svaté Kateřiny ve městě Funchal na ostrově Madeira

Fotoreportáž: Poznejte s námi portugalský ostrov Madeira (2. část)

Ostrov věčného jara, Zelená perla Atlantiku či Květináč Evropy – tyto přezdívky má portugalský ostrov Madeira, ležící v Atlantském oceánu, 580 km od Maroka a 960 km od Lisabonu. Nejčastěji sem míří milovníci nádherné přírody, vynikající gastronomie, zajímavých tradic i pozoruhodné architektury. Koupání v moři či v bazénu nebo pobyt ve wellness centru lze kombinovat […]

Číst více