Paros: Romantický řecký ostrov, který míjí masová turistika

Řecko

Těžbou vynikajícího poloprůsvitného mramoru, ze kterého byla vytesána i Venuše Mélská, se kdysi proslavil řecký ostrov Paros. V současnosti se jedná především o atraktivní lokalitu, kde lze v letní sezóně strávit pohodovou dovolenou. Masová turistika sem dosud nepronikla, takže si můžete v klidu užívat veškerých předností, jimiž tento třetí největší z Kykladských ostrovů oplývá.

Co se polohy týče – Paros leží v Egejském moři, vzdušnou čarou 180 km od Athén. Pouze 6 km na východ je ostrov Naxos, kam se dá vyrazit na výlet. Kilometr na opačnou stranu se rozprostírá mnohem menší ostrov Antiparos. Doba přímého letu z Prahy na Paros činí necelé tři hodiny. Místní letiště bylo před časem rozšířeno, a tak je v omezené míře využíváno i pro charterové lety cestovních kanceláří.

jedna z pláží v letovisku Naousa

 

Parikia zaujme nejen přístavem

Paros má přibližně 13 000 stálých obyvatel, nejvíce jich žije v přístavním městečku Parikia (neboli Paros). To je zároveň i správním centrem. Většina domů je bílá, jen dveře, okenice a kupole jsou modré. Zkrátka a dobře – poznáte pravé Řecko. Nudit se určitě nebudete, jsou zde kavárny, taverny, bary, obchody i památky.

ulička ve městě Parikia

Obdivovat můžete kostelíky, starověký hřbitov i keramickou dílnu. Největší a nejpřitažlivější historickou stavbou je byzantský kostelní komplex Panagia Ekatontapiliani. Pochází z roku 326, údajně ho založila svatá Helena, matka římského císaře Konstantina Velikého. V 18. století kostel značně poškodilo zemětřesení, následně byl postupně obnoven.

Panagia Ekatontapiliani

Na severním okraji městečka Parikia se rozprostírá převážně písčitá pláž Livadia, kde se lze koupat i provozovat vodní sporty. Na několika místech – v plážových barech a restauracích – se můžete v průběhu celého dne občerstvit.

Nejvíc dovolenkářů přitahuje Naousa

Za nejkrásnější letovisko je považována vesnička Naousa v severní části ostrova Paros. Dovolenkáři mají na výběr ze tří pláží (Piperaki, Piperi a Agii Anargyri), je tu hodně ubytovacích zařízení se snídaní nebo polopenzí. A samozřejmě i bez stravy.

vesnička Naousa na ostrově Paros

Najíst se totiž můžete v některé z mnoha taveren, vaří tady skvěle a ceny jsou přijatelné. Nechybí ani menší přístav, noční klub, obchody, kadeřnictví…

vesnička Naousa

Pro změnu na východě leží malé a tiché letovisko Logaras se čtyřmi plážemi. Podobně klidné je Chrisi Akti, nalézající se o 4 km níž, tedy směrem na jih. Vzhledem k tomu, že na ostrově Paros spolehlivě funguje autobusová doprava, dá se i bez nutnosti zapůjčení auta dostat na odlehlejší, ryze přírodní pláže. Tam je ovšem nezbytné přinést si vlastní občerstvení.

nádherná ulička na ostrově Paros

 

Paros láká i na aquapark a větrné mlýny

Patrně nejfotogeničtější pláží – díky kamenům bizarních tvarů – je Kolimbithres na severu. Od letoviska Naousa je vzdálená pouhých 5 km. Zhruba 800 m od pláže, směrem na severovýchod, je venkovní aquapark Aqua Paros. Jeho součástí je mimo jiné 13 toboganů, dětské skluzavky, bazén a líná řeka. Otevřeno tady mají od začátku července až do začátku září.

pláž Kolimbithres na ostrově Paros

Kilometr a půl od aquaparku směrem na sever začíná malebný poloostrov plný pláží. Je tu rovněž přírodní rezervace, římský amfiteátr Archilochos, nádherný klášter sv. Jana a maják Korakas.

amfiteátr Archilochos na ostrově Paros

Rozhodně neprohloupíte, když si uděláte výlet do vnitrozemí ostrova Paros. Například do vesničky Lefkes, jejíž chloubou je pravoslavný kostel Agia Triada z první poloviny 19. století.

pravoslavný kostel Agia Triada ve vesnici Lefkes

Zajímavých staveb v Lefkes a blízkém okolí spatříte mnohem víc. Ostrov navíc svádí k pěší turistice, kterou zvládne většina lidí. Nejvyšší bod ostrova, Agios Ilias, má 771 metrů. Pastvou pro oči je Údolí motýlů nedaleko městečka Parikia a taktéž větrné mlýny na několika místech…

větrné mlýny ve vesnici Lefkes na ostrově Paros

letovisko Kiotari na ostrově Rhodos

Kiotari: Letovisko na ostrově Rhodos nabízí pohodu a skvělé hotely

Kardamena: Letovisko na řeckém ostrově Kos žije ve dne i v noci

Kardamena

Mohlo by vás zajímat

7 zvláštních zvyků Bulharska

Bulharské zvyky a tradice: Mezi pohanstvím a křesťanskou vírou

Bulharsko je zemí, která láká nejen na krásné pláže na pobřeží Černého moře, ale také na svou úchvatnou, tisíce let trvající historii. Od nepaměti se navíc nacházelo na křižovatce kultur Východu a Západu, což mělo za následek vznik celé řady jedinečných zvyků a tradic. Je to rovněž země, ve které do dnešních dnů přežívají pohanská […]

Číst více

10 důvodů, proč milujeme Egypt

Egypt patří dlouhodobě mezi nejvyhledávanější turistické destinace a důvodů, proč tomu tak je, se dá najít opravdu nespočet. Tajemná historie sahající tisíce a tisíce let do minulosti se v současném Egyptě snoubí s komfortem moderních letovisek a průzračné vody Rudého moře lákají své návštěvníky na pestrý svět pod jejich hladinou. Je to právě variabilita zážitků, […]

Číst více

Experti na cestách - 9. díl

Experti na cestách: 9. díl

Ras Al Khaimah je považován za jeden z nejkrásnějších a nejrozmanitějších arabských emirátů. Proč? Odpověď se dozvíte v tomto dílu pořadu Experti na cestách přímo od výkonného ředitele centrály emirátu Ras Al Khaimah, kterým je pan Iyad Rasbey. Dalším hostem bude známý český moderátor Pavel Cejnar, který společně s rodinou tento emirát navštívil a podělí […]

Číst více