Filmy o cestování: Patnáct snímků, v nichž uvidíte pořádný kus světa

Zajímavosti

Baví vás cestovat a poznávat zajímavá místa na celém světě? Je to skvělý koníček, ale většina lidí si ho z časových a finančních důvodů nemůže dovolit provozovat se železnou pravidelností. Anebo je na vině třeba koronavirus a s ním související nouzový stav a uzavření hranic. Příjemným kompromisem v době, kdy se z nejrůznějších důvodů nemůžeme vypravit do zahraničí, je sledování cestopisů. A co třeba filmy o cestování? Slavných snímků, v nichž hlavní hrdinové takzvaně nesedí doma za pecí, je spousta. Tady je patnáct těch, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

1/ Pláž (The Beach, 2000)

Třiadvacetiletý Leonardo DiCaprio se díky natáčení tohoto dobrodružného dramatu podíval až do Thajska. Příběh amerického baťůžkáře Richarda, který se nečekaně ocitl na tajném ostrově, sice většinu filmových kritiků příliš nenadchnul, ale přesto se stal kasovním trhákem. Tento britsko-americký film režiséra Dannyho Boyla proslavil pláž Maya Bay na thajském ostrově Ko Phi Phi Leh. Zájem o ni byl následně tak velký, že ji začalo okupovat až pět tisíc turistů denně. Většina zdejších korálových útesů byla poškozena a z pláže zmizela veškerá fauna. Thajské vládě došla v roce 2018 trpělivost a Maya Bay (na snímku) zcela zavřela na dobu neurčitou. Lidé sem budou moci znovu zavítat nejdříve v roce 2021 a navíc v omezeném počtu…

thajská pláž Maya Bay

Ben Stiller zamíří do Grónska

2/ Walter Mitty a jeho tajný život (The Secret Life of Walter Mitty, 2013)

Herec Ben Stiller, jakožto nesmělý a věčně snící fotoeditor časopisu Life, musí vybočit ze svého jednotvárného způsobu života a vydat se na cestu kolem světa. Čeká ho putování divočinou i nejzapadlejšími kouty naší planety. Zavítá například do Grónska, konkrétně do města Nuuk (na snímku). Natáčelo se rovněž v New Yorku, Los Angeles a na Islandu. Kritikům i náročným divákům se tento americko-kanadský film zalíbil více než Pláž s ještě naivním a nevyspělým DiCapriem. Zajímavostí je, že tehdy osmačtyřicetiletý Ben Stiller stíhal hrát hlavní roli (Waltera Mittyho) i snímek, inspirovaný povídkou Jamese Thurbera, režírovat. Vznikla vydařená směsice dobrodružného, komediálního a dramatického žánru s příchutí fantasy. Rozhodně patří mezi nejlepší světové filmy o cestování!

město Nuuk

3/ Sedm let v Tibetu (Seven Years in Tibet, 1997)

Dramatický, dobrodružný, životopisný i historický je tento film s Bradem Pittem v hlavní roli. Snímek byl inspirován skutečnými událostmi. A o co v něm kráčí? Popisuje dobrodružnou cestu rakouského horolezce Heinricha Harrera, který se svým přítelem Petrem Aufschneiterem chtěl dobýt vrchol jednoho z nejvyšších štítu Himaláje – Nanga Parbatu (na snímku). Po útěku ze zajateckého tábora prošel celým Himalájem až do tajemného světa Tibetu, kde se stal učitelem mladého Dalajlámy. Mezi těmito dvěma lidmi z úplně odlišných světů se rozvinulo přátelství, které jim přineslo moudrost a pro Harrera znamenalo i hluboký vnitřní přerod… Zajímavostí je, že tento úspěšný americký film čínská vláda odsoudila a že Brad Pitt a jeho kolega David Thewlis vyfasovali doživotní zákaz vstupu do Číny.

Nanga Parbat

Jack Nicholson pozná africké safari

4/ Než si pro nás přijde (The Bucket List, 2007)

Co byste dělali, kdybyste věděli, že za necelý rok umřete? Správný cestovatel by se narychlo vydal někam, kde ještě nebyl! Tedy pokud by mu to finanční situace a zdravotní stav umožnily… Hrdiny americké tragikomedie režiséra Roba Reinera jsou dva stárnoucí muži, kteří se náhodou setkají v nemocnici, kde je oba zaskočí diagnóza zákeřné choroby. Arogantní milionář Edward Cole (Jack Nicholson) a černošský automechanik Carter Chambers (Morgan Freeman), zcela rozdílní chlápci, se v nemocničním pokoji spřátelí. Když se dozvědí, že jim zbývá sotva rok života, sepíší seznam nesplněných snů a vyrazí za nimi do světa. Létají nad severním pólem, večeří ve vyhlášeném hotelu ve Francii, zavítají do Tádž Mahalu v Indii, jezdí na motocyklech na Velké čínské zdi, navštíví safari v Tanzanii (na snímku), spatří na vlastní oči Mount Everest v Nepálu…

safari v Tanzanii

5/ Trosečník (Cast Away, 2000)

Na ostrově Monuriki (na snímku) v souostroví Fidži se natáčelo americké dobrodružné drama Trosečník s Tomem Hanksem v hlavní roli. A proč právě tam? Režisér Robert Zemeckis zkrátka potřeboval hlavního hrdinu „odklidit“ na liduprázdné exotické místo, což tahle lokalita v Oceánii naprosto splňovala. Že jste film dosud neviděli? Chuck Noland (Tom Hanks), systémový inženýr, má svůj osobní a pracovní život rozvržený doslova na hodiny. Jeho hektický životní styl se dramaticky změní po havárii letadla, jímž cestoval. Přežil sice, ale ocitl se na nejodlehlejším a nejopuštěnějším místě, jaké si kdy uměl představit… Příběh zachycující snahu o přežití je vskutku autentický. Však také vznikal dlouho, Hanks si během natáčení navíc poranil nohu. Zbývající scény vznikly v Rusku, na Filipínách a v USA.

ostrov Monuriki

Leonardo DiCaprio natáčel v New Yorku i Kanadě

6/ Chyť mě, když to dokážeš (Catch Me If You Can, 2002)

Jméno režiséra Stevena Spielberga je zárukou kvality, o čemž ani v případě tohoto americko-kanadského kriminálního dramatu není pochyb. Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) nabyl – po rozvodu rodičů – dojmu, že zůstal sám proti celému světu a že se musí bránit ze všech sil. Vyrobit si doklady a udělat se starším byla hračka. Dokázal však proniknout i do řad pilotů jedné z největších leteckých společností, aniž by složil jakékoli zkoušky. Zfalšovaný diplom právníka mu otevřel cestu stát se obhájcem a nějaký čas působil i jako dětský lékař na klinice. Žil v luxusních hotelech a procestoval kus světa, protože byl navíc i jedinečným padělatelem šeků. Jeho loupeže vyčíslil zoufalý agent FBI (Tom Hanks), s nímž si Frank dlouho pohrával jako kočka s myší, na závratnou sumu 2,5 milionů dolarů… Film se natáčel 52 dní, vznikal v New Yorku (na snímku) a Kalifornii a také v Kanadě.

New York

7/ Půlnoc v Paříži (Midnight in Paris, 2011)

Také milujete Paříž se vším, co k ní patří? Pak byste si neměli nechat ujít tuto romantickou a tak trochu fantasy komedii Woodyho Allena. O čem pojednává? Mladý pár Gil (Owen Wilson) a Inez (Rachel McAdams), který se má na podzim brát, přijíždí s jejími rodiči do Paříže. Gil je nevýznamným spisovatelem, který toto město miluje a chtěl by se sem po svatbě přestěhovat. Ovšem Inez jeho romantickou představu nesdílí. Jednoho večera jde Inez se svými přáteli tancovat a Gil se prochází noční Paříží. Jeho půlnoční zážitky mu francouzskou metropoli odhalí v jiném světle a ovlivní nejen jeho budoucí život. Žije v iluzi, kterou lidé někdy trpí, a domnívá se, že život ostatních lidí by byl pro něho daleko lepší. Snímek byl kompletně natočen v Paříži s výjimkou několika záběrů, které byly pořízeny v obci Giverny, na zámcích Versailles a Vincennes (na snímku) u Paříže.

filmy o cestování vás zavedou i na zámek Vincennes

Johnny Depp se vydá z Istanbulu do Londýna

8/ Vražda v Orient expresu (Murder on the Orient Express, 2017)

Podle slavné knihy Agathy Christie vzniklo americko-maltské kriminální drama režiséra Kennetha Branagha, který zároveň ztělesňuje hlavní roli. Uvidíte i Johnnyho Deppa, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz či Judie Dench. Natáčelo se ve Velké Británii, Francii, Turecku, Švýcarsku, Itálii, na Maltě a Novém Zélandu. Knihu jste nečetli a film neviděli? Luxusní jízda vlakem z Istanbulu do Londýna se rychle promění v napínavé drama. Předloha popisuje osudy třinácti pasažérů uvízlých v Orient expresu kdesi ve sněhových závějích na Balkáně. V okamžiku, kdy ve vlaku dojde k záhadné vraždě amerického obchodníka, každý z nich se stává podezřelým. Naštěstí tam nechybí neobyčejný Belgičan s velkým knírem a dokonale pracujícími šedými mozkovými buňkami. A právě tento nejslavnější detektiv na světě, Hercule Poirot, musí závodit s časem, aby vyřešil smrtící hádanku dříve, než neznámý vrah znovu udeří… Jestliže milujete filmy o cestování, tento vás bezesporu nadchne!

některé filmy o cestování se odehrávají i na ostrově Malta

9/ Jíst, meditovat, milovat (Eat, Pray, Love, 2010)

Láká vás Indie a Bali? Dříve, než se tam vydáte, můžete si tyto cestovatelsky atraktivní země „omrknout“ v americkém romantickém dramatu s Julií Roberts a Javierem Bardemem. Byl natočen podle knihy Elizabeth Gilbert, režíroval ho Ryan Murphy. Hlavní hrdinkou je moderní žena, která se vydává poznávat a obdivovat krásy světa a současně se pokouší znovu najít a probudit své pravé já. Poté, co jí životní jistoty a priority zcela rozvrátí rozvod, vezme si roční dovolenou a naprosto v rozporu se svými zásadami se rozhodne riskovat vše pro to, aby změnila svůj život. Během svých exotických a pozoruhodných cest poznává v Itálii prosté potěšení z dobrého jídla, v Indii sílu modliteb a meditací. Na Bali (na hlavním i následujícím snímku) najde zcela nečekaným způsobem pokoj v duši a rovnováhu lásky… Ohlasy kritiků i veřejnosti na tento film jsou velmi protichůdné, ostatně posuďte sami.

filmy o cestování se často natáčejí i na Bali

Martin Sheen absolvuje Camino de Santiago

10/ Pouť (The Way, 2010)

Emilio Estevez natočil hluboký a inspirativní příběh o rodině, přátelích a především výzvách, kterým musíme během života čelit. Tom (Martin Sheen) je americký doktor, jenž přijíždí do francouzského města St. Jean Pied de Port (na snímku), aby převzal ostatky svého syna. Ten zemřel v bouři během cesty do Santiaga, poutě známé také jako Cesta svatého Jakuba. Tom se však rozhodne tuto pouť za svého potomka – na jeho počest – dokončit. Netuší však, jaký to bude mít dopad na jeho typický kalifornský život, který spíš připomíná velmi těsnou bublinu. Nezkušený Tom zároveň zjišťuje, že na této cestě rozhodně nebude sám. Brzy se setkává s poutníky, z nichž každý řeší své vlastní problémy a každý hledá ve svém životě nějaký vyšší smysl… V tomto španělsko-americkém filmu spatříte nejen herce, včetně režiséra, ale i skutečné poutníky z celého světa.

město St. Jean Pied de Port

11/ Angelika a sultán (Angélique et le sultan, 1968)

A teď si dáme trochu retra, a to přímo kultovního! Kdo by neznal sérii pěti historických filmů, ztvárňujících strhující příběh krásné Francouzky, Angeliky de Sancé de Monteloup, proti její vůli provdané za mocného Joffreye de Peyraca, považovaného za čaroděje. Tento díl (Angelika a sultán) je závěrečný, předcházely mu snímky Angelika, markýza andělů (1964), Báječná Angelika (1965), Angelika a král (1966) a Nezkrotná Angelika (1967). Jak napovídá název, představitelka hlavní role Michèle Mercier tentokrát v rámci natáčení zavítala na opačnou stranu Středozemního moře, tedy do severní Afriky. Většina záběrů se odehrává v tuniských městech Sidi Bou Said, Nefta, Monastir a El-Džem (na snímku). V tomto díle se Angelika nedobrovolně setkává s Osmanem Ferrajim, moudrým eunuchem, který má v plánu stvořit z ní třetí ženu sultána Mulaye Ismaila, a tedy vládkyni Maroka

amfiteátr El-Džem v Tunisku

Jackie Chan vyrazil do Thajska

12/ Cesta kolem světa za 80 dní (Around the World in 80 Days, 2004)

Dobrodružný, vtipný, akční i romantický je film natočený v koprodukci USA, Německa, Irska a Velké Británie. O co jde? Výstřední londýnský badatel Phileas Fogg (Steve Coogan) vynalezl letadlo, elektřinu a další skvělé objevy, ale celý svět ho chápe jako outsidera. Zoufalý, že ho nikdo nebere vážně, vsadí se s Lordem Kelvinem (Jim Broadbent), ředitelem Akademie věd, že obletí zeměkouli, a to za pouhých 80 dní. S dalšími dobrodruhy Passepartoutem (Jackie Chan) a femme fatale Monique (Cécile de France) zahajuje šílený let kolem světa. Na své cestě se dostávají do nejexotičtějších koutů na zemi, moři i v oblacích. Dobrodružný let doprovázejí různé překážky i různí lidé včetně Arnolda Schwarzeneggera…. Většina záběrů vznikla na území Thajska (na snímku) a Německa.

národní park Khao Sok v Thajsku

13/ Trabantem tam a zase zpátky (2019)

Mezi filmy o cestování nesmí chybět ani tento český dokumentární snímek! Smečka mužů ve žlutých trabantech, Fiatu 126p a na motorce Jawa 250 – v čele s cestovatelem Danem Přibáňem – jede z Indie až domů. Překonává Himaláj (na snímku) i diktatury, láme výškové rekordy i prchá před policií. Přestože jde mnohokrát do tuhého, česko-slovensko-polská posádka bojuje se všemi nástrahami s černým humorem, sebeironií a občas na hraně politické korektnosti. Tato vydařená road movie definitivně dokazuje, že není třeba drahých terénních vozů, aby člověk projel celý svět a zažil jeden z nejdojemnějších návratů.

filmy o cestování se mnohdy odehrávají v pohoří Himaláj

Praha se proměnila v Paříž i Berlín

14/ Eurotrip (2004)

Scott právě odpromoval, ale ten samý den se s ním rozešla jeho přítelkyně Fiona. Na promoční párty se opil a poslal ne zrovna lichotivý e-mail svému německému kamarádovi, se kterým si píše už nějakou dobu. Pak zjistí, že Mike je vlastně Mika, pořádná sexbomba, která chtěla za Scottem přijet. Po této zprávě se však Mika naštvala a nemá zájem Scotta vidět. Ten se rozhodne zachránit vztah za každou cenu. A tak se vydává napříč Evropou společně se svým kamarádem Cooperem a dvojčaty Jamiem a Jenny. Začíná strastiplná cesta do Berlína, která vede přes fotbalový Londýn, romantickou Paříž, město volné zábavy Amsterdam (na snímku), papežský Vatikán, ale také přes Bratislavu, která vypadá jako sousední město Černobylu, až do Berlína… Tato americká dobrodružná komedie, v níž – kromě slavného Matta Damona – hrají například i Petr Jákl, Miroslav Táborský a Jakub Kohák, pobaví zejména teenagery. Zajímavostí je, že se natáčela převážně v České republice, což vysvětluje i „zvýšený výskyt“ našich herců…

město Amsterdam

15/ Dobytí severního pólu (2006)

A na závěr podruhé trošku vybočíme z formátu! Filmy o cestování doplníme o slavný divadelní záznam, který příznivci Járy Cimrmana jistě znají nazpaměť. Scénář napsali – jak jinak než – Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, jenž se navíc ujal režie. Hudbu složil Petr Skoumal. Kromě obou scenáristů v tomto parádním kousku hrají Petr Brukner, Bořivoj Penc, Genadij Rumlena, Marek Šimon a Petr Reidinger. Máte-li smysl pro inteligentní humor, budete se za břicho popadat. A možná dostanete i chuť dobýt – stejně jako tato parta pražských otužilců – nejsevernější bod naší planety (na snímku)…

severní pól

Filmy o cestování vás inspirují

Je vysoce pravděpodobné, že vás některé filmy o cestování navnadí, nebo doslova přimějí k tomu, abyste se vydali do míst, kde se natáčely. Aktuální nabídku výhodných zájezdů do celé řady atraktivních destinací nalezneteZDE!

Marseille

Marseille: Francouzské město okouzlí přístavem, bazilikou i paláci

Predjama Castle: Největší jeskynní hrad světa je pýchou Slovinska

Predjama Castle

Mohlo by vás zajímat

Tsabou Beach

Tsabou Beach: Malebná oblázková pláž na řeckém ostrově Samos

Čeká vás dovolená na řeckém ostrově Samos? Pokud chcete poznat i jiná místa než jen okolí vašeho hotelu, máme pro vás zajímavý tip. Na severním pobřeží, pouhých 5 km od oblíbeného letoviska Kokkari, se rozprostírá přibližně 200 metrů dlouhá pláž – Tsabou Beach. Je malebná, poměrně klidná, pokrytá oblázky. Nechybí bar ani dostatek lehátek a […]

Číst více

palác Knossos

Palác Knossos na Krétě měl více než tisíc místností

Král starobylé Kréty Minos je asi jedinou mytologickou postavou, jejíž existenci nezpochybňují ani největší skeptici. Zvlášť poté, co se podařilo odkrýt zbytky jeho monumentálního sídla, kterým byl palác Knossos. Share Tweet Email

Číst více

Španělská šunka a jiné delikatesy

Španělsko: Sušená šunka a jiné delikatesy aneb věděli jste, že se vám stýská po Mallorce?

Možná ve vás titulek článku skutečně probudil vzpomínky, které máte na návštěvu tohoto španělského ostrova, ale možná si teď říkáte: „Jak se mi může stýskat, když jsem na Mallorce nikdy nebyl/a?” Ať je to jakkoliv, čtěte dál. Věříme, že během chvíle pochopíte, o čem hovoříme. Zažijte Mallorcu všemi smysly a ochutnejte dobroty jako je španělská […]

Číst více