Jičín: Malebné české město, které proslavili Rumcajs, Manka a Cipísek

Tipy na výlety

Nestává se často, aby město proslavila pohádková postavička tak, jako se to přihodilo městu Jičín. Už několik generací ho má spousta nejen našich, ale i zahraničních dětí spojené s loupežníkem Rumcajsem, jeho ženou Mankou a synem Cipískem.

Rumcajs měl svůj „revír“ v nedalekém lese Řáholci. Ten původně existoval jen ve fantazii tvůrce, Václava Čtvrtka, který se v Jičíně narodil. Jenomže lesní porost u nedalekých Vokšic byl podle historičky Bílkové pod tímto jménem poté uveden na mapách, takže se tím zlegalizoval.

Rumcajsova stezka svádí k výletu

Navíc už řadu let mohou turisté putovat po Rumcajsově stezce. Zhruba 15 km dlouhá značená cesta vede z Jičína po modré turistické značce kolem rybníka Kníže do Kbelnice, kde je hospoda U Rumcajse. Cesta pokračuje na zříceninu Brada, přes Čtvrtkovu vyhlídku na skále Přivýšina kolem Prachovských skal a přes skalní hrádek Pařez do Loveče a Mladějova.

Rodiny s malými dětmi ocení 3 km dlouhý Cipískův okruh. Spatří na něm Rumcajsovu jeskyni a v restauraci na vrchu Brada si nakonec mohou dát některé z Rumcajsových jídel nebo Cipískův pohár.

Díky svérázné postavičce hodného loupežníka, kterou pro televizi famózně namluvil Karel Höger, vznikl pak i festival Jičín – město pohádky. Letos slaví třicetileté jubileum. V současnosti je pojmem, nejen u nás. Koná se v září, jezdí na něj i dospělí. Jeho součástí jsou rovněž na pohádky zaměřené odborné konference. Pochopitelně ho navštěvují i stovky dětí s učiteli. Doprovodný program probíhá na mnoha místech každý den a pohladí na duši.

Valdštejnova alej přitahuje romantiky

Dávno před Rumcajsem byl ale Jičín opravdovým centrem moci, a to když si ho jako své sídlo vybral Albrecht z Valdštejna a stal se centrem jeho panství. Nechal ho velkoryse přestavět a dokonce razil vlastní mince. Ve významu mu mohla konkurovat pouze Praha. A to měl v plánu zřídit zde univerzitu a biskupství. Jičín se stal metropolí Frýdlantského vévodství a jeho velikost se téměř zdvojnásobila.

Valdštejnova neboli Lipová alej ve městě Jičín

V okolí vznikla rozsáhlá síť alejí. Ta nejvýznamnější a dodnes dochovaná – Valdštejnova neboli Lipová – vede k Valdštejnské lodžii (na snímku) rozsáhlým parkem.

Valdštejnská lodžie

Albrecht z Valdštejna je kontroverzní postava našich dějin. Na jedné straně schopný vojevůdce, měl titul generalissimus, na straně druhé bezskrupulózní vládce, lačnící po moci. Pro Jičín ale znamenal požehnání. Díky němu můžeme dnes obdivovat historické centrum.

Valdštejnovo náměstí ve městě Jičín

To tvoří Valdštejnovo náměstí, ze všech stran lemované podloubím. Zatímco většina velmožů si pro svá sídla vybírala osamělé lokality, aby nebyli obtěžováni svými poddanými, Albrecht byl svéráz. Postavil svůj zámek (na úvodním snímku vpravo) přímo na náměstí, aby se stal jeho dominantou. Tou je dodnes.

Jde o téměř čtvercovou budovu se třemi nádvořími, zčásti s arkádami. Průčelí do náměstí s rohovými arkýři má stejné podloubí jako měšťanské domy, aby se zachoval jednotný ráz města. Dnes v části zámku sídlí krajské muzeum a galerie.

Nedaleko města Jičín stojí Prachovské skály

Dalším Vajdštejnovým počinem je realizace barokního kostela svatého Jakuba Většího. Tuto pozoruhodnou stavbu navrhli italští architekti. Kostel měl sloužit jako katedrála jím plánovaného biskupství. Tento plán ale nijak neoslovil papeže, který musí dát biskupovi souhlas. Takže měl smůlu.

kostel svatého Jakuba Většího

Symbolem Jičína je dnes Valdická brána, vysoká 52 m, ochoz se nachází ve výšce 32 m. Nahoru vede 156 schodů. Původně šlo o jednu ze tří věží, byly součástí opevnění města. To dřív chránily i hradby se zesílenými baštami, obklopené příkopem.

Jičín je pro turisty také výchozím místem do Českého ráje, respektive do Prachovských skal (na snímku). Většina z nich tady svou pouť do těchto malebných končin začíná nebo končí. Prohlídka je až tak moc nezdrží, skoro všechno důležité najdou na Valdštejnském náměstí a v jeho okolí.

Obdivujete rádi úchvatné skalní útvary nejen v Česku? Až budete mít chuť a čas, odleťte na několik dní do Turecka. Tamější Kappadokie je doslova pastvou pro oči!

Prachovské skály

skalní město Toulovcovy maštale

Toulovcovy maštale: Skalní město, kde se ukrýval loupeživý rytíř

Svojanov: Strašidelný hrad s děsivou pověstí ukrýval zazděné kostry

Svojanov

Mohlo by vás zajímat

10 důvodů, proč milujete Kypr

Prastará kultura, průzračné Středozemní moře, panenská příroda. To jsou jen některé ze slov, která vás napadala v odpovědi na naši otázku “Proč milujete Kypr?”. Tento ostrov byl od nepaměti křižovatkou, na které se setkávaly a protínaly mocné civilizace Evropy, Asie i Afriky. Současná kyperská kultura je proto mozaikou, do které svým dílkem přispěla každá z […]

Číst více

Djerba Explore Park

Fotoreportáž: Djerba Explore Park na tuniském ostrově Djerba

Dovolenou na tuniském ostrově Djerba si můžete zpestřit návštěvou rozlehlého areálu s názvem Djerba Explore Park. Jeho součástí je nákupní vesnička, muzeum Lalla Hadria, skanzen Djerba Heritage a největší krokodýlí farma ve Středomoří. Stačí se domluvit s vaším delegátem a ten vám organizovaný výlet sem zařídí. Po příjezdu na místo vás provede celým parkem, dozvíte […]

Číst více

pláž Myrtos na ostrově Kefalonie

Myrtos: Nádherná pláž, která je ozdobou řeckého ostrova Kefalonie

Budete-li trávit letní dovolenou na řeckém ostrově Kefalonie, rozhodně si nenechte ujít návštěvu nejfotografovanější místní pláže! Jmenuje se Myrtos, je obklopená bělostnými vápencovými útesy porostlými vegetací a omývá ji nádherně zbarvené Jónské moře. Povrch pláže, rozprostírající se v oblasti Pylaros na severozápadním pobřeží, tvoří malé bílé oblázky, které z dálky vypadají jako písek. Během dne […]

Číst více