Rethymno: Třetí největší město na Krétě překvapí pláží i památkami

KrétaŘeckoTipy na výlety

Budete-li trávit letní dovolenou na řeckém ostrově Kréta, neváhejte navštívit přístavní město Rethymno (neboli Rethymnon). Kromě kavárniček, taveren a kamenných obchůdků zde narazíte na spoustu památek, tradiční benátské domy s krytými dřevěnými balkony a starobylé uličky, v nichž na vás dýchne dávná historie. Dnešní město se totiž rozprostírá na území starověkého Rithymna, které tu existovalo již kolem 5. století před naším letopočtem.

Rethymno leží na severním pobřeží, 80 km západně od hlavního města Heraklion a 68 km jihovýchodně od města Chania. Dominantou Rethymna, které omývá Krétské moře, je Fortezza, největší benátská pevnost na ostrově. Respektive se jedná o její pozůstatky…

ulice ve městě Rethymno

Na městskou pláž navazují další letoviska

Rozhodně se nejedná o žádné „město duchů“ s několika stovkami starousedlíků. Rethymno má téměř 40 tisíc obyvatel a jde o třetí největší a zároveň třetí nejlidnatější město na ostrově Kréta. Od roku 1974 zde sídlí Fakulta sociálních věd Krétské univerzity, tudíž tady potkáte i dost mladých lidí…

malá restaurace ve městě Rethymno

Ve městě Rethymno se dokonale propojují minulost a současnost. Stojí tu hotely, nechybí pestrá nabídka nejrůznějších turistických služeb. Velkým lákadlem je nádherná písčitá pláž, která se táhne na východ od přístavu. Přístup do vody je pozvolný, moře je průzračně čisté, na bezpečnost dohlížejí plavčíci. Za svoji čistotu a vybavenost získala prestižní ocenění Modrá vlajka (Blue Flag).

Mimochodem – když budete pokračovat dále na východ, narazíte na letoviska Adelianos Kampos, Pigianos Kampos, Sfakaki a Skaleta. Seriózní nabídku letních zájezdů na ostrov Kréta naleznete ZDE.

městská pláž v Rethymnu

Období benátské nadvlády fandilo kultuře

Historie města Rethymno je skutečně bohatá. Po byzantském období bylo město opevněno a jeho význam dále posiloval pod nadvládou Benátčanů – od 13. století. Benátčané se zabývali hlavně námořním obchodem a při plavbách kolem severního pobřeží potřebovali mezi městy Heraklion a Chania ještě jeden přístav.

Proto povýšili město Rethymno na regionální správní centrum a hlavní město stejnojmenné prefektury. Kolem přístavu vyrostla nová zástavba, obydlená především řeckými šlechtici. Opevnění města však bylo stále nedostatečné a nedokázalo obyvatelstvo patřičně ochránit před nepřátelskými útoky. Benátčané se proto rozhodli postavit majestátní pevnost na kopci Paleokastro nad přístavem. Ta je v současnosti známá jako Fortezza.

benátská pevnost Fortezza

V období benátské nadvlády se obyvatelé města začali věnovat rovněž umění a kultuře, na vzestupu bylo divadlo, literatura, výtvarnictví a architektura. Období prosperity ukončil rok 1646, kdy město dobyli Turkové. Od té doby až do ustanovení Krétského státu v roce 1898 – po zásahu Velké Británie, Francie, Itálie, Rakouska-Uherska a Ruska – se místní obyvatelstvo soustředilo primárně na zemědělství. Kultura a umění opět dostaly zelenou v roce 1913, kdy Krétu připojili k Řecku.

Rethymno zdánlivě střeží egyptský maják

Během procházky po městě Rethymno můžete obdivovat například fontánu Rimondi v centru starého města. Tato benátská kašna pochází z roku 1629. Je zdobená lvími hlavami, chrlícími vodu.

fontána Rimondi ve městě Rethymno

Introvertům se určitě zavděčí městský park, v jehož blízkosti stojí pravoslavný kostel Four Martyrs. Zasvětili ho památce čtyř statečných krétských mužů, kteří obětovali životy pro svoji víru. Odmítli konvertovat k islámu, když se Kréta dostala pod tureckou nadvládu. Aggelis, Emmanouil, Georgios a Nikolaos byli v roce 1824 popraveni u nedaleké brány Guora. Ta je jedním z hlavních vchodů do starého části města.

pravoslavný kostel Four Martyrs

Významnou zdejší památkou je benátský přístav s egyptským majákem. Nalézá se vedle moderního přístavu města Rethymno, je jednou z nejmalebnějších částí historického centra. Přístav vznikl ve 14. století, tedy v období benátské výstavby a prosperity. Maják postavili Egypťané ve 30. letech 19. století, kdy Turci předali Krétu Egyptu. Měří devět metrů a v současné době je již nefunkční, což ale na první pohled není zřejmé. Pomyslně střeží město dodnes…

egyptský maják ve městě Rethymno

Pohled na starý přístav s majákem a dřevěnými rybářskými čluny si můžete vychutnat z některé z taveren na nábřeží. Co se nového přístavu týče – denně z něj vyplouvají výletní lodě do různých částí Kréty i trajekty směřující do přístavu Pireus v Athénách.

benátský přístav ve městě Rethymno

Po celém městě Rethymno jsou stavby z období turecké nadvlády. Jedná se o mešity a minarety, veřejnosti jsou přístupné jenom některé. Známá je například mešita Neratze. Kdo rád zajde do muzea, může zavítat například do archeologického nebo historického. A co teprve zdejší gastronomie! Milujete-li řeckou kuchyni a zejména dary moře, budete nadmíru spokojeni.

grilovaný mořský okoun

Svojanov

Svojanov: Strašidelný hrad s děsivou pověstí ukrýval zazděné kostry

10 nejlepších řeckých pláží: Balos, Navagio i Tsambika

10 nejlepších řeckých pláží

Mohlo by vás zajímat

Procházka

Maroko: 5 důvodů proč navštívit kouzelnou Essaouiru

Už jste navštívili Maroko? Pak je na čase to změnit! A až tak učiníte, Essaouira by určitě neměla chybět ve vašem itineráři. Nachází se na pobřeží Atlantického oceánu a dlouhodobě se řadí mezi nejoblíbenější turistické destinace afrického kontinentu. Není se čemu divit! Mísí se zde totiž hned několik kultur od starořímské, arabské a africké až […]

Číst více

El Alamein

El Alamein – po stopách bitev 2. světové války

Egyptská historie nejsou jen pyramidy, chrámy a další tisíce let staré monumenty. Egypt, stejně jako většina zemí celého světa, napsal mnoho významných kapitol své historie i během turbulentního 20. století. Jedny z těch nejtemnějších přinesla bezesporu 2. světová válka, jejíchž hrůz nezůstala ušetřena ani tato africká země. Tuto těžkou dobu si mohou milovníci novodobé historie […]

Číst více

Rilský klášter

Rilský klášter: Jedna z nejpůsobivějších památek Bulharska

Historický klenot ukrytý v úzkém údolí řeky Rily mezi lesy a horami – to je Rilský klášter, známý také jako Rilský monastýr. Share Tweet Email

Číst více