Šopský salát: Bulharské národní jídlo, které je jedinečné díky sýru Sirene

ReceptyDestinaceBulharskoChutě světa

Kdo by neznal šopský salát alias šopák? Zdaleka ne každý však ví, že se jedná o bulharské národní jídlo. Krátce po svém vzniku se proslavilo natolik, že se rozšířilo do dalších evropských zemí. V Česku ho sice seženeme v průměru v každé třetí restauraci nebo jídelně, ale bulharský originál je mnohem chutnější. Důvod je zcela prostý!

Velmi záleží na kvalitě a čerstvosti surovin, jež kuchař použije. Podstatnou roli hraje typ sýru, který značně ovlivňuje chuť a jedinečnost tohoto pokrmu, jehož složení a příprava jsou nenáročné. A jak už to bývá – stejně jako většina jiných jídel i šopský salát se v různých regionech či provozovnách lehce liší některými ingrediencemi.

Pochází z letoviska Sv. Konstantin a Helena

Šopský salát (šopska salata) je součástí nabídky většiny bulharských restaurací. Skoro všude chutná výborně a jeho cena je nízká. Totéž platí i o dalších bulharských jídlech a nápojích – s výjimkou hrstky dražších restaurací v nejznámějších letoviscích se v Bulharsku najíte levně. Bez ohledu na to, zda strávíte letní dovolenou v oblasti Varna nebo Burgas.

Recept na šopský salát vznikl kolem roku 1955 – v dobách socialismu. Konkrétně v letovisku Družba, které se aktuálně jmenuje Sv. Konstantin a Helena a které se rozprostírá 18 km od letiště ve Varně. Tehdy šéfkuchaři z cestovní kanceláře Balkanturist vytvořili šest receptů na saláty. Byly spojovány s různými regiony v rámci propagace cestovního ruchu v zemi. Dochoval se však jediný recept!

V 70. a 80. letech minulého století se šopský salát stal národním kulinářským symbolem. Následně ho převzaly kuchyně (nejen) sousedních zemí, oblíbený je především po celém Balkáně a ve střední Evropě.

Co se názvu týče – šopský salát ho dostal podle nepříliš početného nadnárodního etnika zvaného Shopi neboli Šopi. To přebývá nedaleko metropole Sofie, ale také v Srbsku a Severní Makedonii. Oblastem, v nichž příslušníci zmíněného etnika s vlastními zvyky a tradicemi žijí, se přezdívá Shopluk neboli Šopluk. Vzhledem k mezinárodnímu složení této skupiny lidí bývá občas ryze bulharský původ pokrmu zpochybňován…

šopský salát je bulharské národní jídlo

Recept na šopský salát je jednoduchý

Šopský salát, kterému se říká také bulharský salát, všichni známe. Sluší se však uvést, co vlastně jeho originální verze obsahuje. Jsou v ní rajčata, okurky, paprika, cibule a měkký sýr Sirene. Ten se vyrábí z kozího, ovčího nebo kravského mléka, je ve slaném nálevu a je obohacený o specifickou kulturu bifidus bulgaris.

Někdy v salátu objevíte i petržel a olivy. Dresing je založený na slunečnicovém – výjimečně na olivovém – oleji. Často se přidává vinný ocet nebo citrónová šťáva. Olej, ocet a citrón však bývají servírovány zvlášť, aby si každý mohl šopský salát dochutit individuálně.

Použité suroviny svými barvami dobře ladí s bulharskou vlajkou, respektive se třemi barevnými pruhy, které ji tvoří. Šopský salát bývá většinou konzumován jako předkrm, ale ve větším množství může občas nahradit hlavní jídlo. Bulhaři ho rádi zapíjejí rakijí, což je alkoholický nápoj, vyráběný destilací zkvašeného ovoce.

Recept na šopský salát, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů, je prostý. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Poté nakrájíme rajčata a oloupanou okurku hadovku. Vložíme do misky, promícháme a posypeme rozdrobeným sýrem. Sehnat v České republice sýr Sirene je poněkud komplikované, tudíž můžete použít dostupný, ale bohužel ne až tak vynikající balkánský sýr. Ten lze ozdobit několika olivami. Doporučujeme ochutit slunečnicovým olejem a vinným octem, případně citrónovou šťávou.

Přejeme dobrou chuť!

šopský neboli bulharský salát

 

Petaloudes

Petaloudes: Údolí motýlů na ostrově Rhodos zaujme děti i dospělé

Porto Timoni: Dvojitá pláž, která je přírodní ozdobou ostrova Korfu

Porto Timoni

Mohlo by vás zajímat

bajadera

Bajadera: Chorvatský dezert, který obsahuje čokoládu i ořechy

Jezdíte rádi do Chorvatska, respektive do zemí, které byly kdysi součástí dnes už neexistující Jugoslávie? Pak možná víte, že když dostanete chuť na sladké, můžete si v cukrárně, kavárně či restauraci objednat zákusek jménem bajadera neboli bajadere. Tento název zřejmě znáte i v jiné souvislosti. Jedná se taktéž o operetu od Emmericha Kálmána, dále o […]

Číst více

Dovolená na kole: Nejlepší destinace pro cyklisty

Zlákala vás dovolená na kole? Tak přesně pro vás tu máme tipy na destinace jako stvořené pro poznávání ze sedla kola. Vyrazte s námi na Mallorcu, do Kalábrie nebo na některý z řeckých ostrovů. Share Tweet Email

Číst více

Houmt Souk

Houmt Souk: Hlavní město ostrova Djerba svádí k nákupům i posezení

Budete-li trávit dovolenou na tuniském ostrově Djerba, nemusíte ji celou prožít pouze v hotelovém areálu. Stačí se domluvit s delegátem a vyrazit na některý z výletů, jež má CK Blue Style v nabídce. Lze navštívit Djerba Explore Park s největší krokodýlí farmou ve Středomoří, podívat se na pevninu nebo třeba zajet do hlavního a zároveň […]

Číst více